Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

zapis nazwy user'a

Zaczynasz dopiero swoją przygodę z HTML'em? A może mimo swojego doświadczenia natknąłeś się na jakiś problem? Tutaj na pewno znajdziesz pomoc.

zapis nazwy user'a

Post 11.06.2012, 00:23:51

mam pytanie odnośnie możliwości zapisania nazwy zalogowanego usera pobierającego plik przy downloadzie. user nazwa usera zapisana jest powiedzmy w zmiennej $_SESSION['nazwa_usera'], natomiast przy downloadzie nastepuje przekierowanie do pliku ...download?d=nazwapliku. czy muszę przekazać nazwę usera poprzez GET czy można to zrobić jakoś inaczej?
shreker
Posty: 97
Dołączył(a): 11.10.2007

Re: zapis nazwy user'a

Post 12.06.2012, 12:15:12

Musisz przed przekierowaniem zapisać wartość $_SESSION['nazwa_usera'] do bazy.
Czyli:
Kod: Zaznacz cały
<?php
$filename = mysql_escape_string($_GET['d']);
$query = "INSERT INTO downloads_info ('user', 'filename') VALUES (" . $_SESSION['nazwa_usera'] . ", " . $filename . ")";
mysql_query($query)or die(mysql_error());
?>

Oczywiście musisz stworzyć tabelkę downloads_info, czy jak tam sobie ją nazwiesz :-)
emkej
Posty: 3
Dołączył(a): 12.06.2012


Powrót do Początkujący webmaster


 


  • Podobne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 5 gości

Hosting, Domeny, SSL

Subskrypcja

Mamy 51428 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: david.65


Nasi użytkownicy napisali:

  • 937575 wiadomości
  • w 247354 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)