Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

[www] wstawienie daty i godziny na stronie\ IE i logo

Zaczynasz dopiero swoją przygodę z HTML'em? A może mimo swojego doświadczenia natknąłeś się na jakiś problem? Tutaj na pewno znajdziesz pomoc.

[www] wstawienie daty i godziny na stronie\ IE i logo

Post 25.06.2007, 08:55:52

Witam. Chciałbym wstawić date i godzine ale tak aby to ładnie wyglądało.
tutaj limk do strony:
http://www.s60v3.eu
Jakby ktoś wiedział gdzie to umieścić byłbym wdzięczny. Proszę też o wskazówki jak umiećcić taki skrypt.
gg-1309527
gracjanik@o2.pl
pozdrawiam


Mam drugi problem: Przeglądarka ie wyświetla mi źle logo. Czy można na to coś poradzić?
pigrcv
Posty: 13
Dołączył(a): 23.05.2007

Post 25.06.2007, 09:20:38

Pod "Copyright by IGI" możesz umieścić coś w stylu "Wygenerowano dnia %date% o godzinie %time%".

I zmień layout na oparty na warstwach (divach). Czcionki też :-P
Before you post, ensure that your hands are connected to your head.
rootnode.pl
Avatar użytkownikasegv
Posty: 51
Dołączył(a): 12.06.2007

Re: [www] wstawienie daty i godziny na stronie\ IE i logo

Post 25.06.2007, 10:01:45

pigrcv napisał(a):Jakby ktoś wiedział gdzie to umieścić byłbym wdzięczny.
miejsce wyświetlania już od Ciebie zależy
Proszę też o wskazówki jak umiećcić taki skrypt.
wkleić
Kod: Zaznacz cały
<?php echo 'data: '.date('d.m.Y, H:m:s'); ?>

Mam drugi problem: Przeglądarka ie wyświetla mi źle logo. Czy można na to coś poradzić?
1. nie widzę takiego problemu
2. jak już kolega powiedział - zmień system pisania strony
Avatar użytkownikabimas
Maciej Bimek

Posty: 5974
Dołączył(a): 22.01.2005
Lokalizacja: Poznań

Post 25.06.2007, 12:20:07

A czy możliwe jest wstawienia aktualnego czasu w oddzielnej tabeli takiej jak menu czy download? z napisem czas?
pigrcv
Posty: 13
Dołączył(a): 23.05.2007

Post 25.06.2007, 12:30:49

pigrcv napisał(a):A czy możliwe jest wstawienia aktualnego czasu w oddzielnej tabeli takiej jak menu czy download? z napisem czas?
tak.. tworzysz tabelę i w miejsce w którym ma być datawstawiasz:
Kod: Zaznacz cały
<?php echo date('d.m.Y'); ?>

a w miejscy gdzie ma być godzina wstawiasz:
Kod: Zaznacz cały
<?php echo date('H:m:s') ?>
np:
Kod: Zaznacz cały
<table>
   <tr><td>Data: <?php echo date('d.m.Y'); ?></td></tr>
   <tr><td>Czas: <?php echo date('H:m:s') ?></td></tr>
</table>
Avatar użytkownikabimas
Maciej Bimek

Posty: 5974
Dołączył(a): 22.01.2005
Lokalizacja: Poznań

Post 25.06.2007, 13:41:40

Witam. Już wstawiłem date i godzine tylko chciałbym aby godzina sie zmieniała cały czas a nie po kliknieciu w odśwież.
Jak zrobić aby ten czas był wyświetlamy na zegarze analogowym?
www.s60v3.eu
Co zrobic aby upiększyć ten zegar?
pozdrawiam i sorki za zamulanie tematu
pigrcv
Posty: 13
Dołączył(a): 23.05.2007

Post 25.06.2007, 14:00:16

pigrcv napisał(a):Witam. Już wstawiłem date i godzine tylko chciałbym aby godzina sie zmieniała cały czas a nie po kliknieciu w odśwież.
to wstaw zegar cyfrowy w JS.. przykład:
JS:
Kod: Zaznacz cały
function Zegar() {
   var c = new Date();
   var g = c.getHours() + (c.getMinutes() < 10?':0':':')+ c.getMinutes() +(c.getSeconds() < 10?'<small>:0':'<small>:')+ c.getSeconds() +'</small>';
   document.getElementById('Zegar').innerHTML = g;
}
setInterval('Zegar()', 1000);
pisane z palca.. ale powinno działać..

HTML:
Kod: Zaznacz cały
<div id="Zegar"></div>

Jak zrobić aby ten czas był wyświetlamy na zegarze analogowym?
a musi być analogowy?
1. nie jest praktyczny [w ogóle zegar na stronie nie jest praktyczny.. w końcu kazdy ma zegar systemowy]
2. niektóre skrypty powodują zawieszenie przeglądarki
jeśli musi to poszukaj jakiegoś satysfakcjonującego Cię skryptu...
Co zrobic aby upiększyć ten zegar?
poczytaj trochę artykułów tratujących o przeroście formy nad treścią, a dowiesz się dlaczego tzn upiększanie strony nie ma sensu jeśli nie masz nic na niej do zaprezentowania... a dodatki typu zegar są w 100% niepraktyczne.
Avatar użytkownikabimas
Maciej Bimek

Posty: 5974
Dołączył(a): 22.01.2005
Lokalizacja: Poznań

Post 25.06.2007, 14:08:39

chciałbym aby godzina sie zmieniała cały czas a nie po kliknieciu w odśwież
2001 called. It wants it's DHTML back.
Teraz bardziej na serio: Moim skromnym zdaniem jest to zupełnie niepotrzebny bajer, w końcu większość użytkowników ma praktycznie cały czas wyświetlany na ekranie zegar systemowy, więc po co niepotrzebnie dublować dane? Poza tym, przynajmniej ja, zanim bym popatrzył na zegarek na stronie moje oczy już by się odruchowo ustawiły w rogu ekranu, gdzie jest zegar systemowy...

No offense, of course.

Jak zrobić aby ten czas był wyświetlamy na zegarze analogowym?
http://www.google.pl/search?q=javascript+analog+clock
Pierwszy link chociażby.
Before you post, ensure that your hands are connected to your head.
rootnode.pl
Avatar użytkownikasegv
Posty: 51
Dołączył(a): 12.06.2007

Post 25.06.2007, 14:39:41

Dzieki za pomoc
pigrcv
Posty: 13
Dołączył(a): 23.05.2007


Powrót do Początkujący webmaster


 


  • Podobne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości

Hosting, Domeny, SSL

Subskrypcja

Mamy 51754 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: Kira93miZ


Nasi użytkownicy napisali:

  • 938015 wiadomości
  • w 247600 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)