Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

[CSS] Problem z atrybutem border przy stosowaniu float:left

Zaczynasz dopiero swoją przygodę z HTML'em? A może mimo swojego doświadczenia natknąłeś się na jakiś problem? Tutaj na pewno znajdziesz pomoc.

[CSS] Problem z atrybutem border przy stosowaniu float:left

Post 02.12.2007, 15:26:52

Witam!
Mój problem dotyczy stosowania atrybutu border, który dla głównego diva miał mieć szerokość 2px. W divie kontenerze z kolei znajdują się divy, których ułożenie jest zależne od atrybutu float:left. I tu zaczyna się problem, bo po zastosowaniu floata ramka obejmuje tylko drugiego diva, gdzie nie zastosowałam floata. Jedyne rozwiązanie, jakie do tej pory znalazłam, to ustalenie na sztywno wysokości głównego diva, czego jednak chciałabym uniknąć.

Kod: Zaznacz cały
<div style="border-width: 5px; border-style: solid;">
 <div style="float:left;">
  <p>asdasd</p>
  <p>asdasd</p>
  <p>asdasd</p>
  <p>asdasd</p>
 </div>
 <div >b</div>
</div>


Może ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem?
Pozdrawiam!
Ewa[/code]
salome
Posty: 4
Dołączył(a): 27.08.2006

Post 02.12.2007, 18:59:21

Wydaje mi się że brakuje gdzieś niżej clear: both :)
Spróbuj tak, powinno pomóc:
Kod: Zaznacz cały
<div style="border-width: 2px; border-style: solid">
 <div style="float: left">
  <p>asdasd</p>
  <p>asdasd</p>
  <p>asdasd</p>
  <p>asdasd</p>
 </div>
 <div>ten drugi div</div>
 <div style="clear: both"></div>
</div>
Strony internetowe to nasza pasja: Meethod - Webdesign / Webdeveloping
Istnieje 10 rodzai ludzi: Ci którzy rozumieją system binarny i Ci co go nie rozumieją.
640 KB pamięci operacyjnej powinno każdemu wystarczyć. // Bill Gates
Avatar użytkownikaAntiroot
Meethod

Posty: 51
Dołączył(a): 04.11.2007

Post 02.12.2007, 20:31:49

Najlepiej jakbyś dała jakiegoś screena i dokładniej wytłumaczyła swój problem
prszakal
Posty: 653
Dołączył(a): 09.10.2007
Lokalizacja: Durdy

Post 02.12.2007, 21:02:48

Antiroot napisał(a):Wydaje mi się że brakuje gdzieś niżej clear: both :)



Antiroot jesteś genialny! Nie wpadłam na clear: both. Kombinowałam na rożne sposoby, ale to nie przyszło mi do głowy. Możesz mi powiedzieć, jak clear: both działa w tym przypadku? Jakim cudem dodanie tego pustego diva pomogło?

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc!
Ewa
salome
Posty: 4
Dołączył(a): 27.08.2006

Post 02.12.2007, 21:06:05

@Antiroot: a nie lepiej dla głownej warstwy usunąć opływowość? mniej kodu i ładniej wyglada...

@salome: google -> "clear site:webmaster.helion.pl"
Avatar użytkownikabimas
Maciej Bimek

Posty: 5974
Dołączył(a): 22.01.2005
Lokalizacja: Poznań

Post 02.12.2007, 21:16:12

Hehe spokojnie bo się zarumienię ;)
Dodanie jakiegokolwiek elementu stylowanego clear: both w takiej sytuacji pomoże.
A w razie potrzeby przeczytaj np. to: http://developer.mozilla.org/pl/docs/CSS:clear
@bimas: napisałem jak ja bym to zapewne rozwiązał ;)
Zawsze do usług ;)
Pozdrawiam!
Strony internetowe to nasza pasja: Meethod - Webdesign / Webdeveloping
Istnieje 10 rodzai ludzi: Ci którzy rozumieją system binarny i Ci co go nie rozumieją.
640 KB pamięci operacyjnej powinno każdemu wystarczyć. // Bill Gates
Avatar użytkownikaAntiroot
Meethod

Posty: 51
Dołączył(a): 04.11.2007


Powrót do Początkujący webmaster


 


  • Podobne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

Hosting, Domeny, SSL

Subskrypcja

Mamy 51441 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: jonman65


Nasi użytkownicy napisali:

  • 937632 wiadomości
  • w 247394 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)