Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

link z DIV

Zaczynasz dopiero swoją przygodę z HTML'em? A może mimo swojego doświadczenia natknąłeś się na jakiś problem? Tutaj na pewno znajdziesz pomoc.

link z DIV

Post 21.10.2008, 20:28:41

czy zapis <a href="#"><div>coś tam <img src="xxx" alt="" /> </div></a> - jest poprawny czy się tego niestosuje unika albo jest niezgodne ze standardami?
Bakos
Posty: 283
Dołączył(a): 15.07.2008

Post 21.10.2008, 20:55:19

Niepoprawny, czyli niezgodny ze standardami.
Kod: Zaznacz cały
<div style="width: 100px; height: 100px;"><a href="#" style="display: block; width: 100%; height: 100%;">cos tam<img ... /></a></div>
Avatar użytkownikaKrzysiek Łabuś
Krzysiek Łabuś

retarded
retarded

Posty: 14361
Dołączył(a): 01.02.2004
Lokalizacja: Muszyna

Post 21.10.2008, 22:27:27

Krzysiek Łabuś napisał(a):
Kod: Zaznacz cały
<div style="width: 100px; height: 100px;"><a href="#" style="display: block; width: 100%; height: 100%;">cos tam<img ... /></a></div>
nie wiem czy to co podałeś jest przytoczeniem czyjegoś kodu czy Twoją produkcją, ale te kwiatki także nie są zgodne ze standardami.
Warstwa służy do grupowania, w dodatku do grupowania elementów blokowych.

Pozdrawiam
BIMAS = BioInformatics and Molecular Analysis Section
Avatar użytkownikabimas
Maciej Bimek

Posty: 5974
Dołączył(a): 22.01.2005
Lokalizacja: Poznań

Post 22.10.2008, 06:16:40

Jest to tylko fragment - ciężko określić co ma on robić i czy będzie inaczej rozbudowany.

Warstwa służy do grupowania...
Jeśli tłumaczysz nazwę elementu, upewnij się czy nie robisz drobnego błędu w tym:
The <layer></layer> element creates layered content in a Netscape viewed Web document.
The <div> tag defines a division/section in a document.


Czepiam się...? :) Jest 06:16
Avatar użytkownikaKrzysiek Łabuś
Krzysiek Łabuś

retarded
retarded

Posty: 14361
Dołączył(a): 01.02.2004
Lokalizacja: Muszyna

Post 22.10.2008, 09:01:57

Warstwa służy do grupowania, w dodatku do grupowania elementów blokowych.


Teraz troche zbaraniałem. Bo jak np. Robie sobie menu z <ul><li>1</li></ul>
i zrobie display:inline - to już nie jest wtedy display:block - czyli robie niezgodnie?
Dodatkowo element <img> - też jest chyba inline tak jak każydy tekst który wpisze w DIV.


Ale ogólnie chodzi mi o taką sprawe:
http://www.test.bakos.pl/obrazek.jpg
chce zrobić taki baner:
niebieskie to bedzie tłododane z jakiegoś pliku graficznego.
żółte - to bedzie napis wystylowany w CSS
i pozostaje mi białe.

Chce to zrbić z pomienieciem używania programu graficznego i sklejania.
Jeśli zrobie linka <a> z całego Div to działa a ale jest niezgodne ze standardami:
A jeśli go przerzuce na napis i obrazek to pozostaje mi nielinkowane białe pole.
Da sie to jakoś pominac obejść tak żeby cały div był linkiem?
Bakos
Posty: 283
Dołączył(a): 15.07.2008

Post 22.10.2008, 15:26:57

Bo jak np. Robie sobie menu z <ul><li>1</li></ul>
i zrobie display:inline - to już nie jest wtedy display:block - czyli robie niezgodnie?
Jak najbardziej poprawne.
Jeśli zrobie linka <a> z całego Div to działa a ale jest niezgodne ze standardami:
A jeśli go przerzuce na napis i obrazek to pozostaje mi nielinkowane białe pole.
W swoim pierwszym poście podałem Ci przykład co zrobić, aby link był "na całość wysoki i szeroki".
Avatar użytkownikaKrzysiek Łabuś
Krzysiek Łabuś

retarded
retarded

Posty: 14361
Dołączył(a): 01.02.2004
Lokalizacja: Muszyna

Post 23.10.2008, 13:27:08

Tamto działało. Teraz problem standardów NR 2

<div style="float:right; margin-left:15px; width:300px; height:250px; overflov:hidden;">
<a style="display:block; width:300px; height:250px"href="http://www.xxxxxx/">
<div style="background:url(image/logo.gif) 590px 0px; margin-bottom:25px; width:300px; height:100px;"></div>
<div style="background:url(image/logo.gif) 257px 0px; clear:both; margin: 0 auto; width:200px; height:100px"><hr style="weight:3px; color:gray; margin:o auto; "></div>
</a></div>




Czyli mam kontener a w środku znikownane 2 DIV - y
w tych dwóch jest wrzucone tło w wycinkach z jednego pliku i tworzy mi forme baneru z pominięciem programów graficznych

Czy jest dobrze czy źle bo znów chyba linkuje DIV - y
Dodam że jak linka od raz zamkne to mi sie tworzy pusty blok a dopiero pod nim te tła z divów - dostaje podwójne i nielinkowane
Bakos
Posty: 283
Dołączył(a): 15.07.2008

Post 23.10.2008, 13:29:23

link wstaw w akapit, a wewnątrz linku tylko tekst, albo <img />, ewentualnie <span /> i jemu podobne

P.S. Pomijając oczywiście fakt, że style do pliku CSS, a nie w HTML.

Pozdrawiam
BIMAS = BioInformatics and Molecular Analysis Section
Avatar użytkownikabimas
Maciej Bimek

Posty: 5974
Dołączył(a): 22.01.2005
Lokalizacja: Poznań

Post 23.10.2008, 13:41:52

linka w akapit czyli tak?
<div>
<a><p>
<div></div>
<div></div>
</p></a>
</div>

P.S. CSS zrobie na końcu - tak po prostu wizuwalnie mi wygodniej
Bakos
Posty: 283
Dołączył(a): 15.07.2008

Post 23.10.2008, 13:43:26

Kod: Zaznacz cały
<p><a></a></p>
BIMAS = BioInformatics and Molecular Analysis Section
Avatar użytkownikabimas
Maciej Bimek

Posty: 5974
Dołączył(a): 22.01.2005
Lokalizacja: Poznań

Post 23.10.2008, 13:52:29

Kod: Zaznacz cały
<div>
<p><a>
<div></div>
</a></p>
</div>
DZIAŁA - POPRAWNIE CZY NIE?

Kod: Zaznacz cały
<div>
<p><a></a></p>
<div></div>
</div>
- NIEDZIAŁA
Bakos
Posty: 283
Dołączył(a): 15.07.2008

Post 23.10.2008, 13:54:38

to pierwsze jest niezgodne ze standardami, to drugie bezsensowne.. wystarczy sam akapit i link zamiast tego co przedstawiłeś tym dziwadłem:
Kod: Zaznacz cały
<div style="float:right; margin-left:15px; width:300px; height:250px; overflov:hidden;">
<a style="display:block; width:300px; height:250px"href="http://www.xxxxxx/">
<div style="background:url(image/logo.gif) 590px 0px; margin-bottom:25px; width:300px; height:100px;"></div>
<div style="background:url(image/logo.gif) 257px 0px; clear:both; margin: 0 auto; width:200px; height:100px"><hr style="weight:3px; color:gray; margin:o auto; "></div>
</a></div>


P.S. Nie krzycz - odstraszasz tym ludzi.

Pozdrawiam
BIMAS = BioInformatics and Molecular Analysis Section
Avatar użytkownikabimas
Maciej Bimek

Posty: 5974
Dołączył(a): 22.01.2005
Lokalizacja: Poznań

Post 23.10.2008, 14:08:11

Nie krzycze wcisło sie nie zauważyłem.

<p><a></a></a>

Nierozumiem tego bo niewiem co mam zrobić z tymi div - ami.

Zamienić <div> na <p>?
Bakos
Posty: 283
Dołączył(a): 15.07.2008

Post 23.10.2008, 14:12:25

Bakos napisał(a):Nierozumiem tego bo niewiem co mam zrobić z tymi div - ami.
usunąć wszystkie i zamiast swojego kodu zastosować ten:
Kod: Zaznacz cały
<p><a></a></a>
+ nowe style oczywiście

Style radzę Ci wsadzać w ten sposób:
Kod: Zaznacz cały
<style>

</style>

<p><a></a></a>
będzie bardziej czytelnie, łatwiej przenieść i nie wnerwiasz wszystkich pozostałych ;)

P.S. Filtruj wszystko co piszesz automatami takimi jak Word. Papierek z literką "D" mnie nie interesuje.

Pozdrawiam
BIMAS = BioInformatics and Molecular Analysis Section
Avatar użytkownikabimas
Maciej Bimek

Posty: 5974
Dołączył(a): 22.01.2005
Lokalizacja: Poznań

Post 23.10.2008, 14:30:15

Uzyskałem co chciałem ale w zapisie:
<p><a><span></span></a></p>

Tylko miałem wcześniej w środku jeszcze <hr> - psuje układ wyskakuje sobie na początku

Zastąpiłem go obramowaniem.
Co zrobić żeby hr był nadal - jakaś jego właściwość?
Bakos
Posty: 283
Dołączył(a): 15.07.2008

Post 23.10.2008, 14:33:46

Bakos napisał(a):Uzyskałem co chciałem ale w zapisie:
<p><a><span></span></a></p>
a w jakim celu ten <span /> ?

Tylko miałem wcześniej w środku jeszcze <hr> - psuje układ wyskakuje sobie na początku
<hr> wstaw zaraz za akapitem.

Pozdrawiam
BIMAS = BioInformatics and Molecular Analysis Section
Avatar użytkownikabimas
Maciej Bimek

Posty: 5974
Dołączył(a): 22.01.2005
Lokalizacja: Poznań

Post 23.10.2008, 14:46:45

ogólnie mam tak (po mojemu):
<p> - robi za kontener
<a> - linkuje cały kontener
<span> 2 takie dzięki którym wklejam wycinek obrazków jako tło


i jest:
<p> - wyświetlany jako blok - i float right
<a> - wyświetlany jako blok
<span></span> - wyświetlany jako blok
<hr> tutaj był i robił lnię między obrazkami
<span></span> - jako blok i środkowany bo mniejszy
</a>
</p>
Bakos
Posty: 283
Dołączył(a): 15.07.2008

Post 23.10.2008, 14:52:38

Kod: Zaznacz cały
<p id="banner"><a></a></p><hr>
i
Kod: Zaznacz cały
#banner {
width:300px;
height:250px;
margin:0 0 0 15px;
float:right;
overflov:hidden;
background:url('image/logo.gif') 0 0 no-repeat;
}

#banner a {
display:block;
width:100%;
height:100%;
background:url('image/logo.gif') 0 100px no-repeat;
}
resztę parametrów poustawiaj sobie sam.

Pozdrawiam
BIMAS = BioInformatics and Molecular Analysis Section
Avatar użytkownikabimas
Maciej Bimek

Posty: 5974
Dołączył(a): 22.01.2005
Lokalizacja: Poznań


Powrót do Początkujący webmaster


 


  • Podobne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post
  • Link do div'a
    przez jasiubor » 12.03.2018, 19:24:59
    0 Odpowiedzi
    1029 Wyświetlone
    Ostatni post przez jasiubor Zobacz najnowszy post
    12.03.2018, 19:24:59
  • Link
    przez kaczmar0522 » 02.04.2014, 13:01:28
    1 Odpowiedzi
    913 Wyświetlone
    Ostatni post przez Jaason Zobacz najnowszy post
    02.04.2014, 13:49:19
  • link
    przez bacha » 07.02.2008, 15:47:03
    1 Odpowiedzi
    864 Wyświetlone
    Ostatni post przez prszakal Zobacz najnowszy post
    07.02.2008, 16:01:36
  • link
    przez marekmaz » 22.03.2007, 17:53:25
    0 Odpowiedzi
    832 Wyświetlone
    Ostatni post przez marekmaz Zobacz najnowszy post
    22.03.2007, 17:53:25
  • link
    przez polic4 » 13.03.2007, 22:40:52
    2 Odpowiedzi
    1226 Wyświetlone
    Ostatni post przez L-e-W-y Zobacz najnowszy post
    14.03.2007, 20:25:26

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Yandex [Bot] i 5 gości

Hosting, Domeny, SSL

Subskrypcja

Mamy 51516 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: Kishaph


Nasi użytkownicy napisali:

  • 937840 wiadomości
  • w 247509 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)


cron