Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

Divy w stronach internetowych

Zaczynasz dopiero swoją przygodę z HTML'em? A może mimo swojego doświadczenia natknąłeś się na jakiś problem? Tutaj na pewno znajdziesz pomoc.

Divy w stronach internetowych

Post 27.02.2008, 21:39:58

Hej mam problem ściągnąłem sobie szablon, jednakże mam problem z jego edytowaniem. Otóż chcę przenieść na niego moją stronę która była stworzona w ramkach. Nie potrafię zrobić tego. Chodzi mi dokładnie o to czy w divach można zrobić coś takiego że klikając na linka z jednej podstrony zawartość jego wyświetliłaby sie w drugim?
maciano
Posty: 1
Dołączył(a): 27.02.2008

Post 27.02.2008, 22:08:26

Bez przeładowania całej strony (załadowania innego dokumentu z inną treścią lub wykorzystania np. include z PHP) nie da się. Funkcjoanlność, o którą pytasz spełniają ramki.

PS. Uprzedzając wszystkich, którzy mają zamiar odpowiedzieć Ajax - Ajax do takich rzeczy to zło! Gorsze niż ramki.
Avatar użytkownikakuku
Rafał Kukawski

+∞
+∞

Posty: 19767
Dołączył(a): 14.04.2002

Post 28.02.2008, 14:17:29

Najprościej, napisz sobie switcha który pobierze Ci zmienna np $strona a w samym switchu:

Kod: Zaznacz cały
<?php
switch($_GET['strona'])
{
case 1: include('glowna.php');
case 2: include('kontakt.php');

default: include('glowna.php);
}
?>

Switcha wsadzasz tam gdzie chcesz zeby zmieniala Ci sie tresc.

w pliku glowna.php czy kontakt.php podajesz sam czysty kod html tego co chcesz wstawic bez sekcji HTML, BODY, HEAT, samo to co bys w body wsadzil.

No i tyle, tworzysz sobie index.html ktory ma menu, logo i co tam chcesz a w czesci glownej wstawiasz sobie tego switcha. Jak zmieniac podstrony ? Piszesz linki ktore wygladaja tak:

Kod: Zaznacz cały
<a href="index.php?strona=1">Strona Glowna</a>
<a href="index.php?strona=2">Kontakt</a>


Zapytasz po co w SWITCH jest default ? A no jakakolwiek inna wartosc podana niz 1 czy 2, sprawi ze zostanie wczytana glowna.php.
Pokombinuj, pobaw sie, nie jest to trudne a jezeli przegladarka ma swoj cache, przeladowanie strony bedzie ledwo zauwazone gdyz wczyta tylko dodatkowa wartosc.
gorylek
Posty: 245
Dołączył(a): 21.09.2007

Post 28.02.2008, 15:39:32

aha a ja zastosowalem w div <object> do ktorego mi przenosi kolejne strony w jawa srypcie czy to zle???http://wolfenstein.mojawitryna.net/ w miare dobrze to działa ale validator wykrywa pare błedow w java skrypcie ;/
Pietras666
Posty: 50
Dołączył(a): 07.05.2006
Lokalizacja: Zagórzany

Post 28.02.2008, 19:44:47

A no dobrze pod warunkiem że klient nie ma wyłączonego JS w przeglądarce (dla przykładu ja mam off bo już się pare razy nadziałem na niespodzianki) więc taka strona w tym momencie jest dla mnie bezużyteczna. PHP gwarantuje mi to że patent chodzi jak złoto co by klient ze swojej strony nie wymyślił no ale to Twoja wola.
gorylek
Posty: 245
Dołączył(a): 21.09.2007

Post 28.02.2008, 21:10:37

w miare dobrze to działa
Próbowaleś używać strony przy użyciu:
- tel. kom.
- przegladarki tekstowej
- przegladarki z wyłączoną obsługą JS

Dodatkowo takie coś jak np. googlebot nie zaindeksuje Ci poprawnie strony, a screen readery mogą sobie z nią nie radzić.

btw: Java Script... nie istnieje coś takiego jak jawa srypt ;)
Avatar użytkownikaKrzysiek Łabuś
Krzysiek Łabuś

retarded
retarded

Posty: 14361
Dołączył(a): 01.02.2004
Lokalizacja: Muszyna

Post 28.02.2008, 21:21:08

a wiec moj index.html na div wyglada tak
Kod: Zaznacz cały
<div id="top">
   <div id="NAGLOWEK">Nagłówek szablonu</div>
   <div id="MENU">Menu nawigacyjne</div>
   <div id="TRESC">Treść strony</div>
   <div id="STOPKA">Stopka serwisu</div>
</div>

i mam np takie podstrony
-instalacja.html
-nick.html
-home.html
wiec w index na koncu przed </body> wklejam

Kod: Zaznacz cały
<?php
switch($_GET['strona'])
{
case "1": include('home.html');break; }
case "2": include('nick.htm');break; }
case "3": include('instalacja.html');break; }
default: include('home.html);break; }
}
?>
w div Tresc wklejam
Kod: Zaznacz cały
<div id="TRESC"><?php switch($_GET['strona']) ?></div>

a odsylacz bedzie wyglądał tak ??
Kod: Zaznacz cały
<a href="index.html?strona=1">Strona Glowna</a>
<a href="index.html?strona=2">Nick</a>
<a href="index.html?strona=3">Instalacja</a>

dobrze to zrozumiałem i napisałem ??!
Pietras666
Posty: 50
Dołączył(a): 07.05.2006
Lokalizacja: Zagórzany

Post 29.02.2008, 13:26:20

1) Pliki powinny mieć rozserzenie .php (chyba, że w konfiguracji Apache'a (czy też innego serwera) ustawisz, aby w plikach .html interpreter PHP działał)
2)
Kod: Zaznacz cały
<?php
switch($_GET['strona']){
  case 'nick': $includeMe = 'nick.html'; break;
  case 'instalacja': $includeMe = 'instalacja.html'; break;
  default: $includeMe = 'home.html'; break;
}
?><!DOCTYPE ...>
<html ...>
  <head>
    ....
  </head>
  <body>
  <?php include $includeMe; ?>
  </body>
</html>
Avatar użytkownikaKrzysiek Łabuś
Krzysiek Łabuś

retarded
retarded

Posty: 14361
Dołączył(a): 01.02.2004
Lokalizacja: Muszyna


Powrót do Początkujący webmaster


 


  • Podobne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Majestic-12 [Bot] i 8 gości

Hosting, Domeny, SSL

Subskrypcja

Mamy 51441 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: jonman65


Nasi użytkownicy napisali:

  • 937734 wiadomości
  • w 247450 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)