Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

[SQL]Zapytanie w zapytaniu

Zdecydowałeś się na tworzenie interaktywnych stron przy pomocy PHP? Chcesz w łatwy i szybki sposób zarządzać danymi na swojej stronie? Tutaj znajdziesz pomoc w napotkanych przy tym trudnościach.

[SQL]Zapytanie w zapytaniu

Post 10.10.2004, 01:37:20

Witam, mam problem z zapytaniem do bazy.

Otorz zrobilem sobie jedno zapytanie, nazwijmy je zewnetrzne, a w srodku jest drugie, wewnetrzne. to drugie oczyeiscie wysypuje sie. Jest jakis sposob na to ??
ogr22
Posty: 214
Dołączył(a): 23.11.2003
Lokalizacja: Kraków

Post 10.10.2004, 07:30:25

wklej kod zapytania tutaj oraz napisz, jaki blad wyswietla
dodaj po zapytaniu "or die(mysql_error())"
np.
Kod: Zaznacz cały
mysql_query("SELECT ble ble ble FROM tabela") or die(mysql_error())
Avatar użytkownikawojto
Wojciech Andruszkiewicz

Fielki brat

Posty: 3063
Dołączył(a): 27.04.2002
Lokalizacja: Warszawa - Zamość, Polska

Post 10.10.2004, 10:43:52

Kod: Zaznacz cały
SELECT tabela1.pole1, tabela2.pole2 FROM tabela1, tabela2 WHERE tabela1.polejakies = tabela2.polejakies

lub konstrukcje JOIN, np.
Kod: Zaznacz cały
SELECT tabela2.pole1 FROM tabela1 LEFT JOIN tabela2 ON(tabela2.pole = 0)


Używanie podzapytań w MySQL nie jest zbyt dobrym pomysłem(brak kompatybilności z trochę starszymi wersjami silnika bazy).
FastRed
Posty: 1393
Dołączył(a): 18.03.2003
Lokalizacja: Chełm


Powrót do PHP i bazy danych


 


  • Podobne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

Hosting, Domeny, SSL

Subskrypcja

Mamy 51510 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: Steeveroutt


Nasi użytkownicy napisali:

  • 937837 wiadomości
  • w 247508 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)