Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

Validacja email w php

Zdecydowałeś się na tworzenie interaktywnych stron przy pomocy PHP? Chcesz w łatwy i szybki sposób zarządzać danymi na swojej stronie? Tutaj znajdziesz pomoc w napotkanych przy tym trudnościach.

Validacja email w php

Post 04.11.2018, 21:23:42

Witam.
Jak dodać walidację email do poniższego skryptu php. ? Próbowałem już kilkoma sposobami bezskutecznie.. Z góry dzięki.

Kod: Zaznacz cały
<?php $name = $_POST['name'];
$email = $_POST['email'];
$message = $_POST['message'];
$formcontent="Od: $name \nWiadomość: $message";
$recipient = "biuro@mojadomena.pl";
$subject = "Formularz kontaktowy";
$mailheader = "From: $email \r\n";
mail($recipient, $subject, $formcontent, $mailheader) or die("Error! Coś poszło nie tak");
echo "Wiadomość została wysłana!" . " - " . "<a href='https://mojadomena.pl/' style='text-decoration:none;color:#ff0099;'>Strona Główna</a>";
?>
yarekes
Posty: 2
Dołączył(a): 04.11.2018

Re: Validacja email w php

Post 04.11.2018, 22:17:22

Kod: Zaznacz cały
$email_valid = filter_var($email, FILTER_VALIDATE_EMAIL);

if ($email_valid) {
    echo 'Email poprawny';
    mail($recipient, $subject, $formcontent, $mailheader) or die("Error! Coś poszło nie tak");
} else {
    echo 'Email niepoprawny';
}
Dziękuję wszystkim za lata współpracy, ciekawych pytań i dyskusji. Będę wspominał to forum z wielkim sentymentem • kukawski.pl
Avatar użytkownikakuku
Rafał Kukawski

410 Gone
410 Gone

Posty: 19813
Dołączył(a): 14.04.2002

Re: Validacja email w php

Post 04.11.2018, 22:55:44

No działa Rafał dzięki i jeszcze jedno pytanko.. Czy sie się to zrobić w php. żeby po komunikacie "Wiadomość została wysłana" na nowej stronie (bo tak teraz jest) po chwili z automatu wracało do strony głównej ??
yarekes
Posty: 2
Dołączył(a): 04.11.2018

Re: Validacja email w php

Post 06.11.2018, 09:18:01

Jedyne sensowne co przychodzi mi do głowy to razem z HTMLem z komunikatem dodać taki meta-tag

Kod: Zaznacz cały
<meta http-equiv="refresh" content="5; url=https://example.com/">

5 oznacza 5 sekund
dalej masz adres na który ma przekierować.
Dziękuję wszystkim za lata współpracy, ciekawych pytań i dyskusji. Będę wspominał to forum z wielkim sentymentem • kukawski.pl
Avatar użytkownikakuku
Rafał Kukawski

410 Gone
410 Gone

Posty: 19813
Dołączył(a): 14.04.2002


Powrót do PHP i bazy danych


 


  • Podobne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

Hosting, Domeny, SSL

Subskrypcja

Mamy 52447 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: molkumay@yandex.com


Nasi użytkownicy napisali:

  • 938988 wiadomości
  • w 248448 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)