Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

Usuwanie danego rekordu

Zdecydowałeś się na tworzenie interaktywnych stron przy pomocy PHP? Chcesz w łatwy i szybki sposób zarządzać danymi na swojej stronie? Tutaj znajdziesz pomoc w napotkanych przy tym trudnościach.

Usuwanie danego rekordu

Post 25.01.2018, 17:35:01

Witam wszystkich, mam taki problemik. Chciałem zrobić przycisk, który usuwa tylko dany rekord z DB, ale niestety usuwa wszystkie przy odświeżaniu strony, lub przy naciśnięciu. Widzi ktoś co źle zrobiłem? Z góry dzięki za pomoc ;)
Kod: Zaznacz cały

<form name="form1" method="post" >
<?php

session_start();

require('config.php');

$query = "SELECT * FROM `tbl_logowanie`";
$result = mysqli_query($db, $query) or die(mysqli_error($db));


echo '<table border="1"><tr><th>ID</th><th>Login</th><th>Hasło</th><th>Imię</th><th>Nazwisko</th><th>Mail</th><th>Telefon</th><th>Uprawnienia</th></tr>';
while($row = mysqli_fetch_array($result)){
   
   echo "<tr><td>{$row['id_log']}</td><td>{$row['login']}</td><td>{$row['password']}</td><td>{$row['imie']}</td><td>{$row['nazwisko']}</td><td>{$row['email']}</td><td>{$row['telefon']}</td><td>{$row['uprawnienia']}</td>";
   echo '<td><input name="usun" type="submit" value="Usuń"></td></tr>';
   if (isset($_POST['usun'])) {
      $usuwanie = "DELETE FROM `tbl_logowanie` WHERE `id_log`='{$row['id_log']}'";
      $res = mysqli_query($db, $usuwanie);
   }
      
   }
echo '</table>';
?>
</form>
Puffin07
Posty: 11
Dołączył(a): 20.01.2018

Re: Usuwanie danego rekordu

Post 17.02.2018, 13:15:27

Kod: Zaznacz cały
$usuwanie = "DELETE FROM `tbl_logowanie` WHERE `id_log`='{$row['id_log']}'";

Z tego stwierdzenia wynika, że próbujesz usunąć wszystkie rekordy.

Kod: Zaznacz cały
$row['id_log']
został pobrany rekord z bazy ( jeden, to fakt), aczkolwiek Ty wykonujesz pętlę while. Do formularza dodaj inputa, w którym użytkownik będzie musiał podać id. Wtedy pobierasz to id, przykładowo: $id = $_POST['id], a następnie wykonujesz to zapytanie:
Kod: Zaznacz cały
$usuwanie = "DELETE FROM `tbl_logowanie` WHERE `id_log`='{$id}'";

Mam nadzieję, że będzie działać. :)
damian9908
Posty: 2
Dołączył(a): 17.02.2018

Re: Usuwanie danego rekordu

Post 20.02.2018, 21:28:14

Hej dzięki za podpowiedzi pomogło, ale potem zmieniłem to że id będzie przenoszone w adresie strony i działa lepiej bo ułatwia pare spraw ;) Ale dzięki ziom ^^
Puffin07
Posty: 11
Dołączył(a): 20.01.2018


Powrót do PHP i bazy danych


 


  • Podobne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

Hosting, Domeny, SSL

Subskrypcja

Mamy 51430 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: canonises


Nasi użytkownicy napisali:

  • 937588 wiadomości
  • w 247362 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)