Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

[php] Problem z method POST

Zdecydowałeś się na tworzenie interaktywnych stron przy pomocy PHP? Chcesz w łatwy i szybki sposób zarządzać danymi na swojej stronie? Tutaj znajdziesz pomoc w napotkanych przy tym trudnościach.

[php] Problem z method POST

Post 08.10.2004, 13:48:04

Witam. Mam pewien dziwny problem. Daawno temu zainstalowałem sobie serwer apache wraz z obsługą php. Robiłem stronki i wszystko było OK. Miałem ankiete w której oczywiście do przesyłania danych z formularza używałem metody POST. Wszystko działało. Niestety musiałem sformatować dysk. I tu zaczął się problem. Zainstalowałem wsystko od nowa i nie działa przekazywanie zmiennych metodą POST. Nie wiem dlaczego. Próbowałem już wiele rzeczy. W pliku php.ini polecenie register_globals ma ustawione na ON. Powinno więc być wszystko OK. A jednak nie jest. Czy ktoś może mi pomóc?
mrpiter
Posty: 5
Dołączył(a): 08.10.2004
Lokalizacja: Brzeziny

Post 08.10.2004, 14:24:08

Na wszelki wypadek sprawdź czy działa przekazywanie zmiennych do tablicy $_POST ( $_POST['nazwa_zmiennej'] ).
Avatar użytkownikaBTM
Bartosz Szczeciński

No Life
No Life

Posty: 6160
Dołączył(a): 04.07.2002
Lokalizacja: Łódź

Post 08.10.2004, 14:32:49

może to zabrzmi śmiesznie ale jak mam sprawdzić czy działa to przekazywanie?
mrpiter
Posty: 5
Dołączył(a): 08.10.2004
Lokalizacja: Brzeziny

Post 08.10.2004, 15:02:56

test.php
Kod: Zaznacz cały
<?
echo 'POST : '.$_POST['zmienna'].'<BR>Bez post : '.$zmienna;
?>
<form action="test.php" method="post">
<input type="text" name="zmienna"><input type="submit">
</form>
Zapisz jako test.php, odpal w przeglądarce, sprawdź.
Avatar użytkownikaBTM
Bartosz Szczeciński

No Life
No Life

Posty: 6160
Dołączył(a): 04.07.2002
Lokalizacja: Łódź

Post 08.10.2004, 15:38:52

zrobiłem tak jak kazałeś. W przeglądarce mam na górze napisane "post" pod spodem "bez post" a najniżej pole formularza. Gdy je wypełniam i klikam prześlij to wyskakuje błąd. I co teraz?
mrpiter
Posty: 5
Dołączył(a): 08.10.2004
Lokalizacja: Brzeziny

Post 08.10.2004, 15:43:27

Zakładając, że nazwałeś plik test.php - to nie powinno być błędu.
Po wysłaniu formularza powinieneś zobaczyć coś takiego :
Kod: Zaznacz cały
POST : tutaj_wpisany_tekst
Bez post :
Albo
Kod: Zaznacz cały
POST : tutaj_wpisany_tekst
Bez post : tutaj_wpisany_tekst
Jeżeli to pierwsze - to musisz używać $_POST, $_GET itd.
Jeżeli to drugie, to coś zrąbałeś w tym skrypcie swoim ;-)
Avatar użytkownikaBTM
Bartosz Szczeciński

No Life
No Life

Posty: 6160
Dołączył(a): 04.07.2002
Lokalizacja: Łódź

Post 08.10.2004, 15:52:37

No cóż. Faktycznie zapomniałem żeby nazwać plik test.php. Poprawiłem błąd i......mam dla Ciebie niespodziankę. Nie pojawiła się żadna z podanych przez Ciebie opcji! Po prostu jak wpisuje coś w pole formularza i klikam na przycisk potwierdzający to nie dzieje się NIC! nie zmienia się ani "post" ani "bez post":( A co do mojego skryptu to go nie zrąbałem to działa bo jak wrzucam go na serwer to jest poprawnie interpretowany i wszystko chodzi. Tyle że ja chce żeby to chodziło na moim kompie bo jak coś robie to nie mam czasu aby wrzucać to non stop na serwer. Wole sobie sprawdzać na swoim localhost bo jest zdecydowanie szybciej i łątwiej poprawiać błędy:) Jak chcesz to możesz wejść na moją strone i zobaczyć tam ankietę. Działa poprawnie. A wracając do tematu to czy wiesz co mogę w związku z tym zrobić?
mrpiter
Posty: 5
Dołączył(a): 08.10.2004
Lokalizacja: Brzeziny

Post 08.10.2004, 16:39:17

Sprawdź źródło strony test.php po wysłaniu formularza ( w przeglądarce! ) - jeżeli widzisz w źródle kod PHP to nie masz parsowania plików .php jako skryptowe.
Avatar użytkownikaBTM
Bartosz Szczeciński

No Life
No Life

Posty: 6160
Dołączył(a): 04.07.2002
Lokalizacja: Łódź

Post 08.10.2004, 17:14:04

Mam wszystko zainstalowane. Skrypty PHP są poprawnie interpretowane przez przeglądarke bo wszystko tworzę w oparciu o nie. Nie działa jedynie przekazywanie zmiennych metodą POST. To chodzi po prostu o poprawne skonfigurowanie bodajże pliku php.ini Tylko nie wiem co mam jeszcze tam zmienić i właśnie tego się chcę dowiedzieć.
mrpiter
Posty: 5
Dołączył(a): 08.10.2004
Lokalizacja: Brzeziny


Powrót do PHP i bazy danych


 


  • Podobne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

Hosting, Domeny, SSL

Subskrypcja

Mamy 51520 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: ThomasNix


Nasi użytkownicy napisali:

  • 937847 wiadomości
  • w 247510 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)