Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

odpowiednik w UTF8 dla ucfirst

Zdecydowałeś się na tworzenie interaktywnych stron przy pomocy PHP? Chcesz w łatwy i szybki sposób zarządzać danymi na swojej stronie? Tutaj znajdziesz pomoc w napotkanych przy tym trudnościach.

odpowiednik w UTF8 dla ucfirst

Post 16.10.2009, 23:09:01

jest jakiś odpowiednik dla ucfirst pod kodowaniem UTF8. Po dwóch tygodniach walki z "krzaczkami" wpadłem przez przypadek na info, że to wina strtolower i ucfirst. Strtolower ma odpowiednik (mb_convert_case) ale na ucfirst nie wpadłem. Może ktoś wie jak to zrobić?
martinst
Posty: 196
Dołączył(a): 04.04.2009

Post 17.10.2009, 00:28:46

Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby taką funkcję sobie napisać, przykładowo:
Kod: Zaznacz cały
<?php
function mb_ucfirst($str, $enc = 'utf-8'){
   return mb_strtoupper(mb_substr($str, 0, 1, $enc), $enc).mb_substr($str, 1, mb_strlen($str, $enc), $enc);
}
echo mb_ucfirst('ąęśćńźżół');
?>
Avatar użytkownikakuku
Rafał Kukawski

+∞
+∞

Posty: 19796
Dołączył(a): 14.04.2002


Powrót do PHP i bazy danych


 


  • Podobne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google Adsense [Bot] i 7 gości

Hosting, Domeny, SSL

Subskrypcja

Mamy 51973 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: Eddierob


Nasi użytkownicy napisali:

  • 938345 wiadomości
  • w 247865 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)


cron