Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

Czy da sie w Heidisql zaladowac szybciej wieksza baze

Zdecydowałeś się na tworzenie interaktywnych stron przy pomocy PHP? Chcesz w łatwy i szybki sposób zarządzać danymi na swojej stronie? Tutaj znajdziesz pomoc w napotkanych przy tym trudnościach.

Czy da sie w Heidisql zaladowac szybciej wieksza baze

Post 07.03.2018, 04:25:20

Witam
mam spora baze prawie 500MB i potrzebuje ja wrzucic w miare szybko na host do phpmyadmin

uzywam przez jakis czas Heidisql pytanie Czy da sie zaladowac w tym programie szybciej wieksza baze? bo po imporcie
metoda CTRL+o ddla .sql laduje sie jak krew z nosa :(
i tak sobie mysle, czy mozna w tej apce tez importowac spakowaną wersje np. w .gz lub zip?
czy tylko .SQL? gdyz np. zip zajmuje 25MB :( co zmienia postac rzeczy w stosunku do 500MB :D

Mam tez WinSCP i Mysql Administrator, ale nigdy nimi nie ladowalem bazy hmmm moze one o wiele szybciej zaladuje .sql te 500MB? uzywa ktos?

pozdrawiam i bardzo ciekawe/obszerne forum az dziw, ze dopiero teraz Was znalazlem ;)
Golden
Posty: 8
Dołączył(a): 06.03.2018

Re: Czy da sie w Heidisql zaladowac szybciej wieksza baze

Post 07.03.2018, 13:29:38

Nie korzystałem nigdy z HeidiSQL, więc trudno mi powiedzieć dlaczego import tak wolno tam działa.

Najprościej jest oczywiście zaimportować dane do bazy za pomocą konsoli mysql, ale do tego musisz mieć dostęp do serwera przez SSH. W sytuacji, gdy takiego dostępu nie mam, korzystam od jakiegoś czasu z narzędzia Adminer, które pozwala na import pliku .sql lub (co dla Ciebie ważniejsze) .sql.gz znajdującego się na serwerze. Tak więc wysyłasz sobie na serwer plik .gz, zmieniasz mu nazwę na 'adminer.sql.gz' i importujesz.
Avatar użytkownikatoszcze
Bartosz Romanowski

SuperGod
SuperGod

Posty: 8902
Dołączył(a): 14.10.2003
Lokalizacja: Mysłowice

Re: Czy da sie w Heidisql zaladowac szybciej wieksza baze

Post 07.03.2018, 22:06:46

Witaj

dziekie wielkie za bardzo pomocne info!
mam dojscie do Shella / SSH - tez myslalem o tej metodzie np. przez Putty, lecz nie wiem do konca czy dobrze rozumuje co do ponizej, a nie chce czegos uwalic:

tzn.
Importowanie:

----------- comendy
1.
# mysql -u mysql database1 < database1_kopia.sql -p
2.
-u userdatabase
3.
-p haslo
-----------

pierwsza comenda i nazwa database1 ---> tu podaje nazwe bazy w ktora chce wgrac moja nowa inna? o nazwie np. database1_kopia.sql?

i po zakonczeniu baza powinna wyladowac w bazie u mysql database1?
Jesli tak to gdzie umieszczam baze do wgrania? czyli < database1_kopia.sql -p

----------------
Co do Adminera mam go i wyglada super! ;) taki maly phpmyadmin, a ile mozliwosci ;)

Wgralem adminera /wersje adminer-4.6.2-mysql-pl.php czyli tą wersja wykonam to co oczekuje?

w zakladce Import jest opcja "Z serwera" Plik adminer.sql[.gz] na serwerze - pytanie bo nie widze tu mozliwosci wyboru lokalizacji bazy to ma oznaczac ze musi byc w glownym katalogu np. public_html?

Poza tym mam tez taki komunikat:

Wydarzenia
"Access denied for user '5555_myuser'@'%' to database '08059768_mybaza' "

tzn. odmowa dostepu - chyba tak raczej nei ma byc? oczywiscie baze na ktora sie zalogowalem mam pusta/domyslna




pozdrawiam
Golden
Posty: 8
Dołączył(a): 06.03.2018

Re: Czy da sie w Heidisql zaladowac szybciej wieksza baze

Post 07.03.2018, 23:22:34

Witam ponownie

a wiec wrzucilem do public_html/ pliki o nazwie katalogu /adminer.sql.gz
odpalilem w panelu Adminer import / z ftp.
i zaczal wgrywac... po skonczeniu ukazal taki komunikat

Import
0
0


niestety, lecz wgrana baza ma tylko 75 tabel ;/, a wszystkich jest 227 :[ czyli porazka

a dla importu SQL
mam
SQL (< 64MB): limit

czy to ma takze cos wspolnego z importem dla pliku /adminer.sql.gz?

a moze mam utworzyc pliki php.ini w public_html/ i dodac wpis o zwiekszeniu danych?
mam do niego dojscie, lecz nie wiem czy moge przy SQL zwiekszyc limit


pozdrawiam
Golden
Posty: 8
Dołączył(a): 06.03.2018

Re: Czy da sie w Heidisql zaladowac szybciej wieksza baze

Post 09.03.2018, 02:03:57

Juz prawie wszystko wiem - na hoscie jest limit czasu dlatego tylko taki zakres tabel/danych mozna wgrac ;/ troche lipa bo Adminer ma potencjal, a tu okazuje sie, ze z ftp. pliki ladowane do bazy na hostingu sa tez limitowane czasowo przy wgrywaniu bazy
lecz i tak na Adminier bede pracowal jak juz wgrana bedzie wieksza baza ;)
edycja bardzo stabilnie dziala i co wazne mozna miec szybki wglad do wielu baz ;) jak i po exporcie ladnie generuje SQL i czysci go np. z zasmiecajacych komentarzy po innych hostach/phpmyadminach - mam nadzieje, ze nie zapisuje gdzies dane do logowania w tym pliku :P

A ty jaka najwieksza ladowales nim BAZE i bez problemu wgrywala sie?
i co oznacza zmienna, gdy przerwie serwer:
Import
0
0


Poza tym
modyfikacja pliku php.ini nic nie dala dla tej opcji ;/ choc moglem zwiekszyc pamiec wiec na teraz zostaje mi program typu HeidiSQL, WinSCP czy Mysql Administrator

Koniec, koncow zostal mi jeszcze SHELL i PuTTy, ktory jest dosc szybki
i trzeba pytac pomocy jaką zmienną uzywac do np. importu bazy bo np. u jednych jest doposzczalny -u user, a u innych --user

Dla potomnych import sporej bazy - comendy:

mysql -u user_bazy -p nazwa_bazy < importowany_plik.zip

zostaniesz zapytany o haslo do stworzonej bazy dla importu, jesli szystko jest OK z sewerem i twoja baza/kompresją to powinno zakonczyc sie sukcesem ;]

Pozdrawiam!
Golden
Posty: 8
Dołączył(a): 06.03.2018


Powrót do PHP i bazy danych


 


  • Podobne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości

Hosting, Domeny, SSL

Subskrypcja

Mamy 51441 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: jonman65


Nasi użytkownicy napisali:

  • 937637 wiadomości
  • w 247395 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)