Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

[sprzet] laptop sie wyłącza

Poszukujesz jakiegoś programu? Twój komputer kolejny raz zastrajkował? Tutaj znajdziesz pomoc w jego opanowaniu, informacje o sterownikach, oprogramowaniu, porady.

[sprzet] laptop sie wyłącza

Post 11.11.2005, 22:19:03

Witam.
Otóż mam taki oto problem:
Gdy korzystam z laptopa po ok 1,5h użytkowania laptop sam z siebie się wyłącza.
Nie ważne czy na jest zasilaczu czy na baterii i tak się wyłącza.
Użytkuje tzn. przeglądam strony na internecie, mam włączone gadu-gadu.
Wyłącza się także jeśli gram ... po ok. 20minutach.
Normalne to chyba nie jest, prawda?

No i zwracam się z prośbą do Was o pomoc.
Co mam robić?

Dodam, że laptop jest praktycznie nowy, użytkowany przeze mnie przez ok. miesiąc.
Jest to laptop Acer TravelMate 2313 wlmi.
Dodam także, iż laptop starsznie się nagrzewa.
Obudowa jest bardzo ciepła, praktycznie jak mam laptopa na kolanach to może on robić za grzejnik.

Pomocy!
Pozdr.


---edit:---
Dokładna konfiguracja laptopa:

ACER
Travel Mate 2313 WLMI
Notebook

Procesor Intel Celeron M 370 (1,5 GHz, FSB 400 MHz, ciche L2 1 MB), ekran panoramiczny 15,4'' TFT WXGA, 1280x800 pikseli, pamięć operacyjna 512 MB RAM, dysk twardy HDD 60 GB, zintegrowana karta graficzna, pamięć wideo 64 MB, nagrywarka DVD+/- R, RW Dual DL (Double Layer), porty: 1z PC Vard Slot type II, 3x USB 2.0, RJ-11, RJ-45, wyjście na monitor, wejście zasilania (DC-in), wejście na mikrofon, wyjście słuchawkowe, bezprzewodowy dostęp do Internetu (WiFi) IEE 802.11g, karta sieciowa LAN 10/100 Mb/s (Ethernet), modem 56K V.92, system operacyjny Windows XP HE
| Athlon 64 3800+ | Microstar K9N Platinum (Socket AM2) | 2x512mb dual channel | NVIDIA GeForce 6600 (GV-NX66256DP2) | Samsung SM 710N 17'' | Creative Inspire P5800 | ... ;)
Avatar użytkownikaRafcio
Posty: 641
Dołączył(a): 27.05.2003
Lokalizacja: Gostyń

Post 12.11.2005, 09:56:48

sprawdź i podaj jakie temperatury procek osiąga na starcie i te kilka minut przed wyłączeniem;]
Why we use the Windows, when we have the door?
Skroc.pl - skracanie linków, łatwe, proste i przyjmnie! Zamaskuj swój url!
Avatar użytkownikaMaq
Paweł Stecki

Posty: 1273
Dołączył(a): 08.08.2002
Lokalizacja: Oborniki Śląskie

Post 12.11.2005, 09:58:28

Temperatury są mniej więcej równe.
Na starcie procesor ma temp ok. 35 stopni, przy wyłączeniu temp nie przekracza 40 stopni.
Martwi mnie natomiasto to, że jeśli zaraz po wyłączeniu włącze laptopa to temp procesora osiąga ok 75 - 80 stopni!
| Athlon 64 3800+ | Microstar K9N Platinum (Socket AM2) | 2x512mb dual channel | NVIDIA GeForce 6600 (GV-NX66256DP2) | Samsung SM 710N 17'' | Creative Inspire P5800 | ... ;)
Avatar użytkownikaRafcio
Posty: 641
Dołączył(a): 27.05.2003
Lokalizacja: Gostyń

Post 13.11.2005, 23:49:35

Ewidentnie się przegrzewa. Wiatrak się załącza przynajmiej? Ale skoro jest nowy to oddaj go do serwisu, muszą coś zaradzić.
I zapamiętaj na przyszłość: Acer to szmelc jakich mało (cena odzwierciedla w 100% jakość albo jej brak).
Linux Is Like A Wigwam, No Windows, No Gates, Apache Inside
dUdE
Posty: 296
Dołączył(a): 19.02.2003
Lokalizacja: Warszawa

Post 13.11.2005, 23:59:38

Nie wiem czy akurat w tym acerze jest taka opcja ale spróbuj ustawić w biosie tak aby wiatrak cały czas był włączony, może to coś da ;] A te 80C jest trochę dziwne bo przy takiej temperaturze procesor powinien się poprostu uwalić ;] Jak to jest po chwili od odpalenia to nie wiem jak on mógł się aż tak nagrzać. Moim zdaniem czujnik coś szwankuje ;] Zwiększ w biosie także maksymalną dopuszczalną temperature może przez złe wskazywanie czujnika komputer myśląc że bliża się do niebezpiecznej temperatury się sam wyłącza ;]
Tak jak kolega napisał wcześniej najlepiej zareklamuj go, co samej firmy ACER to się też z nim zgodzę, ponieważ już po samej obudowie notebooków tej firmy widać ich wysoką jakość (często skrzypiąca obudowa i do tego łatwo ulega zarysowaniu, a lakier się szybko ściera ;]).
Why we use the Windows, when we have the door?
Skroc.pl - skracanie linków, łatwe, proste i przyjmnie! Zamaskuj swój url!
Avatar użytkownikaMaq
Paweł Stecki

Posty: 1273
Dołączył(a): 08.08.2002
Lokalizacja: Oborniki Śląskie

Post 25.01.2007, 16:40:05

Hej

Wiem że minęło sporo czasu ale jestem ciekaw jak poradziłeś sobie z tą sprawą ponieważ mam taki sam problem?
bartuk
Posty: 1
Dołączył(a): 25.01.2007

Post 29.01.2007, 11:52:53

Witam, no ja przyznam, że mam identyczny problem z FS AMILO K 7600 - Athlon XP-M 2006.
afanazy
Posty: 1
Dołączył(a): 29.01.2007

Post 05.03.2007, 21:18:47

Jak go trzymal na kolanach, to zaslanial kratke wentylatora... Wiec sie procek grzal i bios wylaczal komputer... Proste nie ? :)
To_Ya
Posty: 1
Dołączył(a): 05.03.2007

Post 06.03.2007, 08:21:29

heheh:) no ale jak zasłaniał, przecież co za różnica czy laptop jest na biurku czy na kolanach? tak czy siak powinien normalnie chodzić...
VOLTDESIGN
Posty: 534
Dołączył(a): 29.04.2006
Lokalizacja: Goleniów


Powrót do Oprogramowanie i Komputery


 


  • Podobne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Ahrefs [Bot] i 3 gości

Subskrypcja

Mamy 53826 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: purefitketo


Nasi użytkownicy napisali:

  • 940367 wiadomości
  • w 249431 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)