Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

[js] widzialnosc elementu

Tworzenie dynamicznych stron internetowych z zastosowaniem JavaScript, jQuery, Ajax. Dowiedz się jak to zrobić, znajdź rozwiązania swoich problemów.

[js] widzialnosc elementu

Post 07.11.2004, 15:26:24

witam

mam pytanko, bo nie znam sie na js, sam troche zmodyfikowalem skrypt, ale dalej sobie nie moge poradzic.

chodzi o ograniczenie widzialnosci filmu flasha, na zasadzie odczytywania cookie.

narazie udalo mi sie uzyskac skrypt ktory zapisuje ciacho o zywotnosci 12 godzin, skrypt sprawdza czy jest ciacho 'ifem' ale nie wiem w jaki sposob w js 'nakazac' aby w przypadku kiedy nie ma ciastka pokazywal te animacje.
smoq
Posty: 43
Dołączył(a): 03.08.2002

Post 07.11.2004, 15:34:04

problem w zasadzie identyczny jak twoj, wiec skorzystamy z funkcji z tego postu
zapisujesz sobie obydwie (zapis i odczyt gdzies w kodzie).
Ostatnia czesc skyptu modyfikujemy w ten sposob
Kod: Zaznacz cały
onload=function(){if(Cookie('popunder')){document.getElementById('flash').style.display='none'}
setcookie('popunder',1,86400);
}

a Flasha wrzucasz do jakiegos <div/> o id="flash"
Kod: Zaznacz cały
<div id="flash"><object data="plik.swf"></object></div>
Avatar użytkownikakuku
Rafał Kukawski

+∞
+∞

Posty: 19772
Dołączył(a): 14.04.2002

Post 07.11.2004, 16:55:44

Kod: Zaznacz cały
<script language="javascript" type="text/javascript">

var tresc="pop=2";
var godzin=12; 

if (document.cookie.indexOf(tresc,0)<0) {
  var wygasa=new Date();
  wygasa=new Date(wygasa.getTime()+60*60*1000*godzin);
  document.cookie=tresc+"; expires="+wygasa.toGMTString();

document.getElementById('flash').style.visibility='visible';

}

else {

document.getElementById('flash').style.visibility='hidden';
}



</script>


nie poradzilem sobie z tym kodem co mi podales i poprzednim postem, moze jednak daloby sie wykorzystac to co ja znalazlem, wyzej ?

teraz jednak nie dziala... nie wiem co jest
smoq
Posty: 43
Dołączył(a): 03.08.2002

Post 07.11.2004, 17:02:56

teraz jednak nie dziala... nie wiem co jest

sprawdz w konsoli za bledami. MZ powinienes zamknac caly kod w
Kod: Zaznacz cały
onload=function(){

tutaj twoj kod

}

Jesli dasz link do przykladu, wtedy zobaczy sie bledy i sie je poprawi
Avatar użytkownikakuku
Rafał Kukawski

+∞
+∞

Posty: 19772
Dołączył(a): 14.04.2002

Post 07.11.2004, 17:25:49

z onload jest wporzadku :))) dzieki

z tym ze nie wszystko :) drobny szczegol

gdy strona sie laduje, za kazdym razem pokazuje sie ten flash ale gdy strona sie juz zaladauje calkowicie, wtedy zaczyna dzialac skrypt js - czyli animacja znika jesli jest juz takie ciastko, albo zostaje jesli nie ma.
na te 3-4 sekundy zanim cala strona sie zaladuje widac flasha podczas kazdej wizyty na stronie, i co gorsza na kazdej podstronie bo strona jest zbudowana w oparciu o index.inc.

ta animacja laduje sie jeszcze przed zaladowaniem calosci i przed zadzialaniem skryptu

jest moze cos co startowalo by funkcje oprocz onLoad ?
smoq
Posty: 43
Dołączył(a): 03.08.2002

Post 07.11.2004, 17:30:07

oki juz sobie poradzilem :))

dalem w divie z flashem, visibility : hidden

dzieki za help
smoq
Posty: 43
Dołączył(a): 03.08.2002


Powrót do JavaScript


 


  • Podobne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google Adsense [Bot] i 6 gości

Hosting, Domeny, SSL

Subskrypcja

Mamy 51518 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: Georgeloore


Nasi użytkownicy napisali:

  • 937846 wiadomości
  • w 247510 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)