Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

[google maps] prośba o pomoc przy przerobieniu kodu

Tworzenie dynamicznych stron internetowych z zastosowaniem JavaScript, jQuery, Ajax. Dowiedz się jak to zrobić, znajdź rozwiązania swoich problemów.

[google maps] prośba o pomoc przy przerobieniu kodu

Post 25.08.2007, 15:17:01

Witam. Mam pytanie. Tworzę na stronie mapę google z polem wyszukiwania. W wyszukiwarce jest do wpisania miejscowość ulica itp. W jakis sposób mogę przerobić poniższy kod tak, aby miasto było wpisane statycznie, a w pole wyszukiwania byłaby wpisywana jedynie ulica tego miasta.

Kod: Zaznacz cały
     <script type="text/javascript">
    //<![CDATA[

    var map = null;
    var geocoder = null;

    function load() {
      if (GBrowserIsCompatible()) {
        map = new GMap2(document.getElementById("map"));
        map.setCenter(new GLatLng(<?php echo $x; ?>, <?php echo $y; ?>), 14);
        geocoder = new GClientGeocoder();
      }
    }

    function showAddress(address) {
      if (geocoder) {
        geocoder.getLatLng(
          address,
          function(point) {
            if (!point) {
              alert(address + " not found");
            } else {
              map.setCenter(point, 13);
              var marker = new GMarker(point);
              map.addOverlay(marker);
              marker.openInfoWindowHtml(address);
            }
          }
        );
      }
    }
    //]]>
    </script>

    <form action="#" onsubmit="showAddress(this.address.value); return false">
      <p>
        <input type="text" size="60" name="address" value="" />
        <input type="submit" value="Go!" />
      </p>
       <div id="map" style="width: 574px; height: 380px"></div>
    </form>
wojtasss
Posty: 574
Dołączył(a): 27.06.2006
Lokalizacja: Lower Silesia

Post 25.08.2007, 15:18:58

nie bardzo rozumiem, ale jeśli dobrze strzelam, to
Kod: Zaznacz cały
showAddress('Kraków '+this.address.value); return false
Avatar użytkownikakuku
Rafał Kukawski

+∞
+∞

Posty: 19797
Dołączył(a): 14.04.2002

Post 25.08.2007, 19:02:43

ok, o to mi chodziło, zapomniałem o '' i miałem stale błędy. Mam przy okazji jeszcze jedno pytanie. Jak pobrać od google dane któe są zwracane przy wpisywaniu miejscowości, gdy tych jest więcej o tej samej nazwie niż 1. Przykładowo wpisuje słowo "Świdnica" są 3 sztuki miejscowości, wyświetlane po lewej stronie do wyboru. Chciałbym jakoś dobrać się do tych danych aby je po swojemu przetworzyć i przelikować. Istnieje taka możliwość ?

Dzięki, pozdrawiam
wojtasss
Posty: 574
Dołączył(a): 27.06.2006
Lokalizacja: Lower Silesia


Powrót do JavaScript


 


  • Podobne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości

Hosting, Domeny, SSL

Subskrypcja

Mamy 51980 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: Play


Nasi użytkownicy napisali:

  • 938331 wiadomości
  • w 247849 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)