Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

[css] w FF problem, i w IE inny problem - to co lubimy ;)

Chcesz wiedzieć jak sterować wyglądem strony za pomocą styli? Tutaj dowiesz się jakie możliwości ma CSS i jak poprawnie go stosować, aby uzyskać zamierzone efekty. Dowiesz się jakie nowości udostępniono w CSS3 i jak z nich korzystać.

[css] w FF problem, i w IE inny problem - to co lubimy ;)

Post 20.05.2006, 14:16:30

Witam,

Wkomponowuje w moj powstajacy serwis system hintów (podpowiedzi) - niestety, oczywiście napotkałem problemy z wyglądem podpowiedzi. Możliwe że gryzą się one z moim stylem CSS, ale musze znaleść jakieś wyjście z sytuacji :)

Zatem tak, pod IE jest taki problem:
www.koryto.de/lol_screen_2.jpg

A FireFOX tworzy coś takiego:
www.koryto.de/lol_screen_1.jpg

Szperam już w tym pare dni, i zero zmian na lepsze.

Funkcja JS emitująca generująca komunikat wygląda tak:
Kod: Zaznacz cały
function wrap (s_, b_ques) {
   return "<table cellpadding='0' cellspacing='0' border='0' style='-moz-opacity:90% !important;filter:progid:DXImageTransform.Microsoft.dropShadow(Color=#777777,offX=4,offY=4) !important; margin: 1px !important; padding: 2px !important;'><tr><td rowspan='2'><img src='http://www.****.pl/img/1"+(b_ques?"q":"")+".gif'></td><td><img src='http://www.****.pl/img/pixel.gif' width='1' height='15'></td></tr><tr><td background='http://www.****.pl/img/2.gif' height='28' nowrap>"+s_+"</td><td><img src='http://www.****.pl/img/4.gif'></td></tr></table>"
}


Ma ktoś jakiś pomysł na poprawki w tym kodzie ?

Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam.
kopytko
Posty: 451
Dołączył(a): 19.09.2005

Post 20.05.2006, 14:48:50

jezeli hint bedzie zawsze tych samych wymiarów, to nie łatwiej zrobić z niego jeden obrazek, generowac diva z backgroundem i spaddingowanym tekstem w srodku? - jesli nie to wrzuc gdzies jeszcze jak maja wygladac poszczegolne elementy hinta

-mo-opacity jest stylem, do ktorego nie potrzeba !importnat, filter jest tylko dla IE, więc żadna przeglądarka prócz IE nie wyłapie filter, poza tym przypisywanie !importnat do filter, też jest bez sensu, bo ie do wersji 6 nie wie co to !importnat :)
Avatar użytkownikakle_on
Konrad Tarantowicz

oficer liniowy
oficer liniowy

Posty: 3918
Dołączył(a): 14.10.2002
Lokalizacja: Wrocław

Post 20.05.2006, 15:01:19

-> Wole jednak aby hint dostosował się do długości tekstu...
-> Ok, zbędne important usunięte.
-> Proszę bardzo, tutaj dostępne są obrazki z których "składany" jest hint: www.koryto.de/problem_elementy
kopytko
Posty: 451
Dołączył(a): 19.09.2005


Powrót do CSS


 


  • Podobne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

Hosting, Domeny, SSL

Subskrypcja

Mamy 52447 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: molkumay@yandex.com


Nasi użytkownicy napisali:

  • 938988 wiadomości
  • w 248448 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)