Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

divy w IE i w Firefoxie :(

Chcesz wiedzieć jak sterować wyglądem strony za pomocą styli? Tutaj dowiesz się jakie możliwości ma CSS i jak poprawnie go stosować, aby uzyskać zamierzone efekty. Dowiesz się jakie nowości udostępniono w CSS3 i jak z nich korzystać.

divy w IE i w Firefoxie :(

Post 21.05.2006, 21:27:43

witam
problem jest następujący
w firefoxie
- div wewnętrzny nie rozciąga diva zewnętrznego tylko nakłada sie na niego DLACZEGO ??
w IE
- nie działa max-min-weight-height DLACZEGO??

oto kad strony :index.html
Kod: Zaznacz cały
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" dir="ltr">
<head>
  <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="styl.css" />
</head>
<body>
<div class="page">
     <div class="logo">
     </div>
     <div class="center">
          <div class="center-left">
               <div class="menu">
               </div>
               <div class="tresc">
               <pre>
               a
               a
               a
               a
               a
               a
               a
               a
               a
              a
               a
               a
               a
               a
               a
               a
               a
               a
               a
               a
               a
               a
               a

               a
               a
              a
               a
               a
               a
               a
               a
               a
               a
               a
               a
               a
               a
               a
               a
               a
               a
               a
               a
               a
               a
               a
               a
               a
               a
               a
               a
               a
               a
               a
               a
               a
               

               </pre>
               </div>
          </div>
          <div class="center-right">
               <div class="user">
               </div>
               <div class="news">
               </div>
               <div sonda="sonda">
               </div>
          </div>
    </div>
    <div class="foot">
    </div>
</div>
</body>
</html>

i plik : styl.css
Kod: Zaznacz cały
body{
    background-color:#000000;
    padding:auto;
    margin:auto;
}

div.page{
    border:solid 1px #ffffff;
    width:808px;
    min-height:858px;
    background-color:#223322;
    margin:auto;
}

div.logo{
    margin:auto;
    margin-top:4px;
    width:800px;
    background-color:#776677;
    min-height:150px;
}

div.center{
    margin:auto;
    width:800px;
    min-height:650px;
    background-color:#996633;
}

div.foot{
    margin:auto;
    width:800px;
    min-height:50px;
    background-color:#336699;
    margin-bottom:4px;
}

div.center-left{
    float:left;
    background-color:#eeeeee;
    width:600px;
    min-height:650px;
    margin:0px;
}

div.center-right{
    float:left;
    margin:0px;
    width:200px;
    min-height:650px;
    background-color:#22aadd;
}

div.menu{
    width:600px;
    height:30px;
    background-color:#224488;
}

div.tresc{
    width:600px;
    min-height:620px;
    height:auto;
    background-color:#224466;
}

div.user{
    width:200px;
    height:150px;
    background-color:#110022;
}

div.news{
    width:200px;
    height:250px;
    background-color:#445566;
}

div.sonda{
    width:200px;
    height:250px;
    background-color:#886644;
}

myśle że napewno da się coś z tym zrobić jakby ktoś wiedział to bedę wdzięczny
pozdro
Paweł
pawel_b
Posty: 19
Dołączył(a): 21.05.2006

Post 26.05.2006, 21:35:59

Zmodyfikuj style stopki w taki sposób:
Kod: Zaznacz cały
div.foot{
  margin:auto;
  width:800px;
  padding: 10px 0px;
  background-color:#336699;
  clear: both;
}


Dzięki clear: both div z treścią strony nie "wyjedzie" poza zewn. div-a.
Natomiast odnośnie min-height. IE jest jest w 100% zgodny ze standardem CSS2, więc może tego nie implementuje. Jeżeli tak jest to możesz to zrobić w taki sposób, że ustawisz padding na góre i dół diva. Może to będzie wystarczające dla ciebie rozwiązanie.
superhostingi.pl --- ranking i opinie o firmach hostingowych; GG: 2339065
Avatar użytkownikaczuk
Michał Marcińczuk

Posty: 116
Dołączył(a): 02.04.2005
Lokalizacja: Gorzów

Post 25.07.2006, 20:09:50

//przenoszę post z innego, identycznego tematu. następnym temat zakłądaj uważniej..

pawel_b napisał(a):- div wewnętrzny nie rozciąga diva zewnętrznego tylko nakłada sie na niego DLACZEGO ??

nie napisałeś o które divy Ci chodzi, więc nie będę się przekopywał przez ten kod. natomiast przeglądając kod CSS zauważyłem, że używasz tam właściwości float. otóż jeśli ustawisz jakiemuś elementowi float, to on nie będzie rozciągał rodzica, o ile rodzic też nie będzie miał ustawione float własnie. jeśli problem występuje u Ciebie tylko w Fx, to użyj czegoś takiego:
element:after { content: ''; display: block; clear: both }
dla elementu-rodzica.

- nie działa max-min-weight-height DLACZEGO??

nie działa, bo nie działa :) nic nie poradzisz, bo IE nie wspiera tych właściwości po prostu.
ffreak
Kamil Trebunia

salsero
salsero

Posty: 1502
Dołączył(a): 03.07.2004
Lokalizacja: Kraków || Dukla

Post 25.07.2006, 21:23:34

Min-height można osiągnąć przez height, natomiast max-height przez odpowiednie expressions (przykład z max-width). :)
Blog o standardach sieciowych, tworzeniu stron i webdesignie. | Przyjmuję zlecenia (design, HTML, CSS, JavaScript) | Em Calc
Avatar użytkownikariddle
Piotr Petrus

Standardista
Standardista

Posty: 1242
Dołączył(a): 23.07.2006
Lokalizacja: Łódź


Powrót do CSS


 


  • Podobne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

Hosting, Domeny, SSL

Subskrypcja

Mamy 51515 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: igorczarnowo


Nasi użytkownicy napisali:

  • 937840 wiadomości
  • w 247509 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)