Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

Yoast SEO — separatory i publikowanie na FB.

Masz problem z wtyczką lub szablonem? A może chciałbyś zacząć tworzyć własne rozszerzenia? Tutaj dowiesz się wszystkiego o możliwościach WordPressa.

Yoast SEO — separatory i publikowanie na FB.

Post 28.01.2017, 14:31:13

WWW: http://www.dygresywa.pl/
WP: 4.7.2
Yoast SEO: 4.1

1. Jak widać, poprzez wtyczkę Yoast SEO ustawiony mam separator '—', który jest taki sam dla oddzielenia tytułu strony od jej opisu, jak i tytułu posta od tytułu strony. W jaki sposób wprowadzić oddzielne rodzaje separatorów dla tych elementów?

2. W sekcji 'Tytuły i Meta Tagi > Typy treści' dla wpisów mam ustawiony następujący szablon tytułu:

Kod: Zaznacz cały
%%title%% %%page%% %%sep%% %%sitename%%

Kiedy jednak próbuję opublikować np. post pt. „Lorem ipsum” na FB, w tytule pojawia mi się jedynie tytuł posta. Nie ma separatora i tytułu strony. Jak to zrobić, aby tak było?
Rostov
Posty: 121
Dołączył(a): 14.08.2003

Re: Yoast SEO — separatory i publikowanie na FB.

Post 28.01.2017, 23:40:25

To dlatego, że na stronie masz dwa znaczniki og:title - jeden z wtyczki Yoast SEO, drugi z jakiejś innej albo wstawiony ręcznie.
Avatar użytkownikatoszcze
Bartosz Romanowski

SuperGod
SuperGod

Posty: 8897
Dołączył(a): 14.10.2003
Lokalizacja: Mysłowice

Re: Yoast SEO — separatory i publikowanie na FB.

Post 28.01.2017, 23:55:59

Teraz dopiero to zauważyłem, ale za nic nie mogę znaleźć, co generuje drugi znacznik og:title. Jak to sprawdzić?
Rostov
Posty: 121
Dołączył(a): 14.08.2003

Re: Yoast SEO — separatory i publikowanie na FB.

Post 29.01.2017, 00:16:20

Co ciekawe, na pasku tytułu przeglądarek wyświetla się poprawnie.
Rostov
Posty: 121
Dołączył(a): 14.08.2003

Re: Yoast SEO — separatory i publikowanie na FB.

Post 29.01.2017, 09:40:04

Rostov napisał(a):Teraz dopiero to zauważyłem, ale za nic nie mogę znaleźć, co generuje drugi znacznik og:title. Jak to sprawdzić?

Wyłącz wszystkie wtyczki. Jeśli znacznik zostanie, to prawdopodobnie jest on dodawany przez motyw. Jeśli zniknie, włączaj po kolei wtyczki i sprawdzaj po włączeniu której znacznik się pojawi.

Rostov napisał(a):Co ciekawe, na pasku tytułu przeglądarek wyświetla się poprawnie.

Za to jest odpowiedzialny znacznik 'title', a nie 'og:title'.
Avatar użytkownikatoszcze
Bartosz Romanowski

SuperGod
SuperGod

Posty: 8897
Dołączył(a): 14.10.2003
Lokalizacja: Mysłowice

Re: Yoast SEO — separatory i publikowanie na FB.

Post 29.01.2017, 14:36:00

Udało się. Okazało się, że wtyczką, która generowała og:title bez tytułu i opisu strony dla pojedynczego wpisu była 'Facebook Button by BestWebSoft'. Pomogła wymiana na standardowy Page Plugin ze strony FB dla developerów.

Teraz natomiast pojawił się następujący problem. W Yoast SEO, w sekcji 'Tytuły i Meta Tagi > Strona główna' mam ustawiony taki oto szablon tytułu:

Kod: Zaznacz cały
%%sitename%% %%page%% %%sep%% %%sitedesc%%

W pasku tytułu przeglądarki wszystko wyświetla się poprawnie, ale gdy publikuję na FB adres strony głównej, w miejscu tytułu mam tylko tytuł strony, a jej opis w sekcji opisu. Jak sprawić, by w opublikowanej na FB stronie głównej, w miejscu tytułu strony pojawił się także jej opis?
Rostov
Posty: 121
Dołączył(a): 14.08.2003

Re: Yoast SEO — separatory i publikowanie na FB.

Post 29.01.2017, 16:08:28

Rostov napisał(a):Jak sprawić, by w opublikowanej na FB stronie głównej, w miejscu tytułu strony pojawił się także jej opis?

Zmień znacznik og:title dla strony głównej. Możesz to zrobić na ekranie edycji strony w sekcji Yoast SEO. Zekrnij na ten artykuł - w nim jest to wszystko opisane.
Avatar użytkownikatoszcze
Bartosz Romanowski

SuperGod
SuperGod

Posty: 8897
Dołączył(a): 14.10.2003
Lokalizacja: Mysłowice

Re: Yoast SEO — separatory i publikowanie na FB.

Post 29.01.2017, 16:34:26

W sekcji 'Tytuły i Meta Tagi > Strona główna'? W szablonie tytułu wpisałem tam nawet pełny tytuł słownie, bez znaczników, nic to nie dało. Nadal w og:title jest tylko tytuł bez opisu. Mam wrażenie, że FB przy postowaniu pobiera jednak tylko ustawienia główne z panelu WP. Wpisanie pełnego tytułu w sekcji 'Dashboard > Twoje dane > Nazwa witryny' także nic nie dało.
Rostov
Posty: 121
Dołączył(a): 14.08.2003

Re: Yoast SEO — separatory i publikowanie na FB.

Post 29.01.2017, 20:44:32

OK, już doszedłem. 'Yoast SEO > Społeczności > Facebook > Tytuł'. Dziękuję za pomoc. :)
Rostov
Posty: 121
Dołączył(a): 14.08.2003


Powrót do WordPress


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 3 gości

Hosting, Domeny, SSL

Subskrypcja

Mamy 50665 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: BestHR


Nasi użytkownicy napisali:

  • 936045 wiadomości
  • w 246706 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)