Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

Skrypt QUIZU buguje się przy 10 pytaniu

Szukasz dobrego skryptu? Ściągnąłeś skrypt i nie wiesz co dalej z nim robić? Masz problem z konfiguracją bądź modyfikacją? Tutaj znajdziesz pomoc z dostosowaniem najpopularniejszych skryptów (phpBB, Joomla, WordPress, itd).

Skrypt QUIZU buguje się przy 10 pytaniu

Post 08.01.2017, 17:20:05

Mam problem ze skryptem, który wyświetla pytania w a'la quizie. Wszystko było ok kiedy w bazie było 5 pytań, nie widziałem problemu, niestety jak dodałem 20 to się zaczęło psuć.

Kod: Zaznacz cały
      <script>
      $('.cont').addClass('hide');
      count=$('.questions').length;
       $('#question'+1).removeClass('hide');

       $(document).on('click','.next',function(){
           element=$(this).attr('id');
           last = parseInt(element.substr(element.length - 1));
           nex=last+1;
           $('#question'+last).addClass('hide');

           $('#question'+nex).removeClass('hide');
       });

       $(document).on('click','.previous',function(){
             element=$(this).attr('id');
             last = parseInt(element.substr(element.length - 1));
             pre=last-1;
             $('#question'+last).addClass('hide');

             $('#question'+pre).removeClass('hide');
         });

      </script>


Zauważyłem że dodawana klasa hide przy 10 nie 'przeskakuje' na 11 tylko na 2. Efekt tego taki że na ekranie mam 2 pytanie a pod spodem 10 z dwoma nie działającymi przyciskami.
Obrazek Obrazek
Nowis
Posty: 5
Dołączył(a): 20.10.2016

Re: Skrypt QUIZU buguje się przy 10 pytaniu

Post 08.01.2017, 17:50:32

Linię
Kod: Zaznacz cały
last = parseInt(element.substr(element.length - 1));
zmień na
Kod: Zaznacz cały
var id = (element.match(/\d+$/) || [])[0];
last = parseInt(id);
Avatar użytkownikakuku
Rafał Kukawski

+∞
+∞

Posty: 19145
Dołączył(a): 14.04.2002

Re: Skrypt QUIZU buguje się przy 10 pytaniu

Post 08.01.2017, 18:40:18

Niestety to nie to bo nadal wyświetla 2 pytania, różnica taka że wraca do 1 a nie 2 i w drugim pytaniu zaczął działać przycisk "poprzednie".
Nowis
Posty: 5
Dołączył(a): 20.10.2016


Powrót do Scripts Support


 


  • Podobne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

Subskrypcja

Mamy 48561 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: PeterPaism


Nasi użytkownicy napisali:

  • 931666 wiadomości
  • w 244914 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)