Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

[Google] Dodac strone po raz drugi? Jak sprawdzic?

Twoja strona znajduje się nisko w wynikach wyszukiwania popularnych wyszukiwarek? Dowiedz się jak temu zaradzić odpowiednio optymalizując swoją stronę WWW. Poznaj tajemnice pozycjonowania lub podziel się swoją wiedzą z innymi.

[Google] Dodac strone po raz drugi? Jak sprawdzic?

Post 14.04.2009, 22:44:10

Witam

Sytuacja wygląda następująco...
Jest sobie firma i ma sobie strone internetową. Po jakims roku czy dwóch latach istnienia sobie strony internetowej owej firmy mi przyszło zrobic im nową stronkę. No i tak sie stało. Zrobilem nową stronke. Starą usunalem im z serwera i wrzucilem pliki ze stronką zrobioną przeze mnie. I teraz mam pytania:

1) Stronka byla widoczna w wynikach google ( bardzo jakos jednak słąbo ) Czy teraz jak wrzucilem nową wersjes trony wpoinienem ją dodac raz jeszcze do googli? Pytam bo moze za dwukrotne dodawanie tej samej strony grozi banem ? A moze nalezy im zglosic ową strone po raz drugi, zeby robot google szybciej ją odwiedzil?

2) A moze strona nie byla dodawana do googli, tylko po prostu ja robot wychwycil i gdzies tam w wynikach umiescil?

3) Jak w ogole sprawdzic czy strona byla dodawana do googli?

Dzieki za odpowiedzi

Pozdrawaim
Foxhunt
Foxhunt
Posty: 22
Dołączył(a): 23.06.2008

Post 15.04.2009, 08:59:47

1) jak jest w indeksie to po co ją dodawać? jeżeli chcesz by boot ją "odwiedził" to postaraj się o linki do niej

2) nie ma znaczenia czy była dodana czy boot w inny sposób trafił, wazne że jest w indeksie, oczywiście by nie było, że bzdury piszę, to najlepiej jest strony nie zgłaszać, tylko zadbać dobre o linki

3) co Ty się tak na to dodawanie uparłeś? jak jest w indexie to już odpuśc sobie dodawanie ;)
Avatar użytkownikazakręcony
underground
underground

Posty: 3096
Dołączył(a): 19.01.2004

Post 15.04.2009, 15:46:08

Zapytam inaczej...
Czy moze stac sie coś złego jesli zgłosze im tą stronke... ?
Za co google dają banany czy cuś?
Skoro nie zaszkodzi to chyba dodać warto. Ja beda ja mial w swoich narzedziach webmasterskich i przynajmniej bede widzial jakie ona tam mam statsy.

A tak w ogoel czy na pozycjonowanie wplywa to ze dodam lub nie mape strony do googli?
W ogoel jakim programem zrobic mape strony? Czy mzoe najlepiej po prostu ręcznie?
Foxhunt
Posty: 22
Dołączył(a): 23.06.2008

Post 15.04.2009, 19:13:24

Czy moze stac sie coś złego jesli zgłosze im tą stronke... ?

jak zgłosisz to stracisz wyłacznie czas, nic po za tym

Za co google dają banany czy cuś?

można powiedzieć, że google rozdaje bany za nie trzymanie sie wskazowek dla webmasterow

Skoro nie zaszkodzi to chyba dodać warto. Ja beda ja mial w swoich narzedziach webmasterskich i przynajmniej bede widzial jakie ona tam mam statsy.

no i teraz pytanie, czy ci chodzi o zgłoszenie strony w narzędziach, czy doddanie do indeksu G? jeżeli to pierwsze, to mając dostęp do ftp i weryfikując stronę, będzie strona u Ciebie, jak była u kogos innego, to już u niego nie będzie, znaczy będzie, ale nic z niej nie wyciągnie od czasu kiedy Ty ją zweryfikowałeś, a nawet od czasu kiedy podmieniłeś pliki, jeżeli jednak chodziło o dodanie do indeksu, to jak już pisałem, nic złego się nie stanie, po za tym, że wyłacznie stracisz czas

A tak w ogoel czy na pozycjonowanie wplywa to ze dodam lub nie mape strony do googli?

i tak i nie, tak bo poprawia indeksację, nie bo bezpośrednio nie przekłada się na pozycję, jak sie ma 10, czy 20 podstron, to taka mapa to moim zdaniem strata czasu, można to załatwić linkowaniem wewnętrznym bez problemu

W ogoel jakim programem zrobic mape strony? Czy mzoe najlepiej po prostu ręcznie?

poszukaj w sieci
Avatar użytkownikazakręcony
underground
underground

Posty: 3096
Dołączył(a): 19.01.2004

Post 15.04.2009, 20:22:47

No to teraz ja mam pytanie apropos dodawania strony do narzedzi dla webmasterów.
Ogólnie rzecz biorąc moge sobie tam wpisać adres tej strony co ją robilem i bede weidział kiedy robot google był itd nie? Ale z drugiej strony to moge sobie wpisać dowolny adres strony internetowej i co? Bede znal statsy itd. np. swoje konkurencji? Bo nie czaje tego. Coś nie tak chyba... ?

Już wiem jak sprawdzic czy strona jest zaindeksowana do googli i sprawdizlem i juz jest, wiec z tego adresu korzystal nie bede http://www.google.com/addurl/

Poozstaje kwestia narzedzi dla webmasterow...
Foxhunt
Posty: 22
Dołączył(a): 23.06.2008

Post 16.04.2009, 09:12:15

No to teraz ja mam pytanie apropos dodawania strony do narzedzi dla webmasterów.
Ogólnie rzecz biorąc moge sobie tam wpisać adres tej strony co ją robilem i bede weidział kiedy robot google był itd nie? Ale z drugiej strony to moge sobie wpisać dowolny adres strony internetowej i co? Bede znal statsy itd. np. swoje konkurencji? Bo nie czaje tego. Coś nie tak chyba... ?


wpisać sobie możesz każdą stronę, ale by mieć staty z niej to musisz wkleić w kod strony kawałek kodu JS, bez tego nie będziesz miał statów, musisz też stronę zweryfikować :)
Avatar użytkownikazakręcony
underground
underground

Posty: 3096
Dołączył(a): 19.01.2004

Post 16.04.2009, 09:57:07

Dobra, a skad sie bieze ten kod javascript, bo nie natknalem si ena niego kiedy rozgladalemm sie po narzedziach webmastera?

A strone weryfikuje sie w jaki sposob?

To sobie dodam w tkaim razie wtedy ta co teraz robilem...
Foxhunt
Posty: 22
Dołączył(a): 23.06.2008

Post 16.04.2009, 13:46:11

staty https://www.google.com/analytics
po dodaniu strony wchodzisz w "sprawdź status" i tam masz kod JS na dole, który wstawiasz na stronę

w narzędziach dodajesz też i ją weryfikujesz
Avatar użytkownikazakręcony
underground
underground

Posty: 3096
Dołączył(a): 19.01.2004

Post 17.04.2009, 11:25:06

Witam

Mam dziwny problem. Dokładnie nie wiem co to się podziało. A mianowicie, wchodze sobie wczoraj wieczorem na google zeby sprawdzic czy robot jzu odwiedzil stronke i zaktualizował sie index gógli i prawde mowiac nie wiem co sie stało, no bo tak...

1) Dodałem sobie ową stronke do narzedzi webmastera i zweryfikowałem, i wszystko tam ładnie pisze. No i wlasnie. W tej tabelce mam dużo błędów indeksowania, bo nie ma już przeciez tych starych podstron tylko są nowe. Mam błedy url błedy http. Ale...

2) ... jak wpisuje w wyszukwiarce adres tej stronki to wyskakuje tytuł i opis już mój. A nie ten stary co był do tej pory... więc wnioskuje ze robot odwiedził stronke... ale...

3) kiedy wpisze w wyszukiwarce site: www.adresstronki.pl to znowu pojawiają się strony jakie sa zaindeksowne przez google ale znowu w wersji starszej. Czyli tytul opis i podstrony sa te stare, a nie moje...

I teraz zgłupiałem... No raz pojawia sie tytul i opis juz moj... a kiedy wpisze przez site: i jak sprawdzam w narzedziach webmastera to opisy, tytuly, odstrony sa nadal te stare.
To w koncu google zaktualziowal sie? Bo chyba jakos neiudolnie to zrobil.
Chyba tego nie rozumiem...
Orientuej się ktoś co to się podziało? Trzeba więcej czasu czy o co chodzi, ze jakiś taki smietnik sie zrobil? A owej stronki w ogoel nie widac w wynikach wyszukiwania, a trzeba powiedziec ze przylozylem sie zeby jedna fraze wyroznic. Jest ona w tytule, w anchor linkach, w H1, H2 w tekscie i w ogole...

Plz help... :(
Foxhunt
Posty: 22
Dołączył(a): 23.06.2008

Post 17.04.2009, 12:57:14

google to nie maszynka, która wszystko łyka jak leci w chwili pojawienia się nowej zawartosci na ftp, na DC są jeszcze stare rzeczy, zanim pojawią się nowe troche czasu minie, ile? a to róznie bywa :)

najlepiej jak byś dla starych podstron zrobił przekierowanie 301 (było wiele razy na forum o 301) na odpowiadające im nowe podstrony
Avatar użytkownikazakręcony
underground
underground

Posty: 3096
Dołączył(a): 19.01.2004

Post 17.04.2009, 16:51:40

Hm... czyli apropos przekierowanie 301, warto jest teraz wrzucic stare podstrony spowrotem an serwer? No chyba tak... ale mnie upewnij... tylko dwa pytania:

1) stara strona tez miala index wiec nei moge go wrzucic, bo dwa indesy na jednym serwie to za duzy. Czyli mam wrzucic spowrotem na serwer podstrony stare tylko?

2) Do kazdej starej podstrony do kodu html mam dopisac cos takiego?

Kod: Zaznacz cały
<?php

header("HTTP/1.1 301 Moved Permanently");
header("Location: http://www.nowa-domena.pl/");
header("Connection: close");

?>


Jeśli to jest poprawne, to w ktorym konkretnie meijscu mam to wrzucic w tym htmlu, gdzies w head czy gdziekolwiek w body?
Tak teraz patrzean te stare podstrony to troceh to dziwne. jakies templaty tam porobione. Chbya smartow uzyli.. nie kminie tego :/
Foxhunt
Posty: 22
Dołączył(a): 23.06.2008

Post 17.04.2009, 17:59:17

nie znam konstrukcji poprzedniej strony, więc trudno coś powiedzieć

ogolnie jeżeli ktoś wchodzi na domena.pl/starapodstrona to ma przenieść 301 na domena.pl/nowapodstrona

jeżeli każda podstrona stara była oddzielnym plikiem to wywalasz wszystko poza tym przekierowaniem
Avatar użytkownikazakręcony
underground
underground

Posty: 3096
Dołączył(a): 19.01.2004


Powrót do Pozycjonowanie i wyszukiwarki


 


  • Podobne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

Hosting, Domeny, SSL

Subskrypcja

Mamy 50694 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: reyes1


Nasi użytkownicy napisali:

  • 936087 wiadomości
  • w 246725 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)