Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

[html] problem z wyświetlaniem dokumentu html w tabeli

Zaczynasz dopiero swoją przygodę z HTML'em? A może mimo swojego doświadczenia natknąłeś się na jakiś problem? Tutaj na pewno znajdziesz pomoc.

[html] problem z wyświetlaniem dokumentu html w tabeli

Post 08.12.2003, 16:08:25

Mam pytanie.Otóż czy jak robię stronę tylko i wyłącznie w tablech,to muszę dla każdej podstrony kopiować cały kod i tylko zmieniać tekst,czy też mogę to zrobić tak jak w ramkach,czyli określić który dokument html ma się ładować do ramki (w ramkach określa się to scr="jakiśdokument.htm").Chcę określić wyświetlanie sie trego dokumentu html tylko do jednej komórki.Da się tak zrobić?Proszę o odpowiedź.
Counterfeit
Piotr Płaczkiewicz

Posty: 551
Dołączył(a): 01.11.2003
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post 08.12.2003, 16:27:13

W odpowiedniej komórce tabeli dajesz po prostu ramkę.
FastRed
Posty: 1393
Dołączył(a): 18.03.2003
Lokalizacja: Chełm

Post 08.12.2003, 17:11:50

Tyle że to polega na tym że chce aby ten dokument był wyświetlany w tabeli a nie w ramce.
Counterfeit
Piotr Płaczkiewicz

Posty: 551
Dołączył(a): 01.11.2003
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post 08.12.2003, 18:14:59

No to tak się nie da - musiałbyś do każdej z osobna kopiować kod HTML

ALE mogłbyś zrobić takie coś, aby do tabelki wstawić ramkę:
Kod: Zaznacz cały
<table>
<tr><td>
<iframe src="bla.html"></iframe>
</td></tr>
<table>


Tylko wtedy ramkę musiałbyś dostosowywać do tekstu a pewnie chcesz żeby automatycznie ci się rozszerzało, dlatego wybrałeś tabelkę (czyż nie? :|)
Avatar użytkownikaskkf
Posty: 794
Dołączył(a): 20.06.2002

Post 08.12.2003, 18:47:48

skkf napisał(a):musiałbyś do każdej z osobna kopiować kod HTML


Wiem,wiem;pisałem o tym wyżej.

skkf napisał(a):Tylko wtedy ramkę musiałbyś dostosowywać do tekstu a pewnie chcesz żeby automatycznie ci się rozszerzało, dlatego wybrałeś tabelkę (czyż nie? )


:tak: .

Dlatego też mam pytanie do autorów stron-jak wy rozwiązaliście ten problem na swoich www,lub też znacie rozwiązanie na to?
Counterfeit
Piotr Płaczkiewicz

Posty: 551
Dołączył(a): 01.11.2003
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post 08.12.2003, 18:55:49

Owszem niedawno miałem identyczny problem.
Można za pomocą js ładować do tabelki strony tak samo jak w ramkach

Ściągnij se ten plik
www.eluspan.republika.pl/layer.rar
www.eluspan.republika.pl/layer.zip > To to samo tylko że zip


-----------A--P-R-O-P-O---------

Było już dużo TAKICH tematów. Następnym razem sprawdź TU czy już ktoś nie miał twojego problemu!

-----------K-O-N-I-E-C--:twisted:----------
Avatar użytkownikaskkf
Posty: 794
Dołączył(a): 20.06.2002

Post 08.12.2003, 21:49:50

Ok,dzięki,popróbuję.

skkf napisał(a):Było już dużo TAKICH tematów. Następnym razem sprawdź TU czy już ktoś nie miał twojego problemu!


Szukałem szukałem i nic nie znalazłem.
Counterfeit
Piotr Płaczkiewicz

Posty: 551
Dołączył(a): 01.11.2003
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post 10.12.2003, 16:31:07

Próbowałem znaleźć w kodach źródłowych tych plików odpowiedź,ale nie znalazłem.Czy ktoś może mi to wyjaśnić (z JS jestem "per noga") lub zna kod o takim samym działaniu tyle że w HTMLU?
Counterfeit
Piotr Płaczkiewicz

Posty: 551
Dołączył(a): 01.11.2003
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post 10.12.2003, 22:39:05

jak to nie znalazłeś odpowiedzi na te swoje pytania w tych plikach?
1. Sciągnij.
2. Rozpakuj
3. Podpatrz kod źródłowy
4. Umieść Skrypcik w ramach head a DIV'a w odpowiednije komórce swojej tabelki.
5. Zdefiniuj początkowy dokument wyśietlany przez zmianę src w IFRAME
6. Zastąp treść stron 1.html, 2.html, 3.html... swoją treścią, ale zostaw <body onload=parent.przepisz()
to wszystko. Dalej powinieneś dac rade
Eluś
Tomasz Elendt

kierunkowskaz

Posty: 860
Dołączył(a): 18.09.2003
Lokalizacja: Wejherowo

Post 13.12.2003, 14:17:32

Dzięki Eluś za radę,zaraz pokąbinuję.

Uptade:
Niestety dalej nie wiem gdzie co mam wstawić :( .Nie chcę zmieniać kodu w tych dokumentach,tylko zmienić ten skrypt Javy w taki sposób,żeby przystosował się on do moich stron.Czy ktoś może mi powiedzieć gdzie w tym skrypcie Javy pokazane są strony na których ma być przeprowadzona ta operacja?I w których dokumentach html mam to wstawić?Proszę o pomoc,bo jestem początkujący,a bardzo zależy mi na stronie w tabelach a nie ramkach.
Counterfeit
Piotr Płaczkiewicz

Posty: 551
Dołączył(a): 01.11.2003
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post 13.12.2003, 16:13:38

masz jakiś problem w sprawie tego skryptu to pisz na gg.
Eluś
Tomasz Elendt

kierunkowskaz

Posty: 860
Dołączył(a): 18.09.2003
Lokalizacja: Wejherowo

Post 15.12.2003, 14:14:56

Ok Eluś pomógł mi na gg,temat można zablokowac.
Counterfeit
Piotr Płaczkiewicz

Posty: 551
Dołączył(a): 01.11.2003
Lokalizacja: Tarnowskie Góry


Powrót do Początkujący webmaster


 


  • Podobne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 8 gości

Hosting, Domeny, SSL

Subskrypcja

Mamy 50337 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: AnjaStou


Nasi użytkownicy napisali:

  • 935484 wiadomości
  • w 246490 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)