Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

[HTML] Miniaturki zdjęć

Zaczynasz dopiero swoją przygodę z HTML'em? A może mimo swojego doświadczenia natknąłeś się na jakiś problem? Tutaj na pewno znajdziesz pomoc.

[HTML] Miniaturki zdjęć

Post 05.05.2004, 08:45:06

Cześć!! Mam problem bo ściągnołem sobie skrypt na pijawianie się miniaturek zdjęc a po kliknięciu na nią pełny rozmiar zdjęcia. Noi wrzuciłem zdjęcia na server i zaczołem robić strone na kopmuterze, jednak jak dałem ją do internetu to miniaturki się pojawiały ale po klikniećiu nie pojawiał sie duży rozmiar zdjęcia ??
Ostatnio edytowano 06.05.2004, 14:22:44 przez Paweł_13, łącznie edytowano 1 raz
Paweł_13
Posty: 9
Dołączył(a): 01.05.2004
Lokalizacja: tarnow

Post 05.05.2004, 08:50:38

Sprawdź ścieżki do plików - może masz jakieś literówki. I pamiętaj, że większość serverów rozróżnia małe i duże litery (więc Test.htm to nie to samo co test.htm). Albo być może w nazwach zdjęć masz polskie znaki - tych też nie powinno być.
Avatar użytkownikaMavestinus
Paweł Nowak

Out of time
Out of time

Posty: 2384
Dołączył(a): 09.01.2003
Lokalizacja: Katowice

Post 05.05.2004, 08:52:38

Hm.. jest duzo mozliwosci bledu.
1. zle nazwy plikow, mozliwe ze masz *.JPG a nie .jpg
2. nie podales nazwy do katalogu ze zdjeciami
3. skrypt mogl wymagac konfiguracji , a ty tego nie zrobiles
4. mogles usunac ze skryptu jakis znaczek np.: ' '
etc. etc..
Warto sprawdzic czy jakis blad sie nei zakradl.. Aczlkolwiek moze to byc wina skryptu..
Avatar użytkownikakafel
Posty: 348
Dołączył(a): 20.08.2003

Post 05.05.2004, 09:12:39

Najprawdopodobniej to właśnie chyba wina skryptu bo nie chodzi o to że nie pojawia się duże zdjęcie tylko po kliknięciu na miniturke nie dzieje się nic.
Paweł_13
Posty: 9
Dołączył(a): 01.05.2004
Lokalizacja: tarnow

Post 05.05.2004, 09:13:46

to podaj kod skryptu. Wróżek tutaj nie ma, zeby odpowiedziec na to pytanie
Avatar użytkownikakuku
Rafał Kukawski


…

Posty: 17177
Dołączył(a): 14.04.2002
Lokalizacja: Berlin

Post 05.05.2004, 10:11:36

Kod: Zaznacz cały
<script language="JavaScript">
<!--

function SymError()
{
  return true;
}

window.onerror = SymError;

var SymRealWinOpen = window.open;

function SymWinOpen(url, name, attributes)
{
  return (new Object());
}

window.open = SymWinOpen;

//-->
</script>

<script language="JavaScript">
<!--
function na_change_img_src(name, nsdoc, rpath, preload)
{
  var img = eval((navigator.appName.indexOf('Netscape', 0) != -1) ? nsdoc+'.'+name : 'document.all.'+name);
  if (name == '')
    return;
  if (img) {
    img.altsrc = img.src;
    img.src    = rpath;
  }
}

function na_restore_img_src(name, nsdoc)
{
  var img = eval((navigator.appName.indexOf('Netscape', 0) != -1) ? nsdoc+'.'+name : 'document.all.'+name);
  if (name == '')
    return;
  if (img && img.altsrc) {
    img.src    = img.altsrc;
    img.altsrc = null;
  }
}

// -->
</script>
<SCRIPT LANGUAGE="JavaScript">
<!-- Original:  Ronnie T. Moore, Editor -->
<!-- Web Site:  The JavaScript Source -->

<!-- This script and many more are available free online at -->
<!-- The JavaScript Source!! http://javascript.internet.com -->

<!-- Begin
timeout =15; // Close window after __ number of seconds?
// 0 = do not close, anything else = number of seconds

function Start(URL, WIDTH, HEIGHT) {
windowprops = "left=50,top=50,width=" + (WIDTH+550) + ",height=" + (HEIGHT+500);

text = "<html><head><title>Pełnowymiatowy podgl&plusmn;d obrazka</title></head><body bgcolor='white'";

if (timeout != 0) text +=" onLoad=\"setTimeout('window.close()', " + timeout*1000 + ");\"";

text += "><center><img src='" + URL + "'>";

if (timeout != 0) text +="<br><font face='arial, helvetica' size='-1'>Podgl&plusmn;d będzie dostępny przez " + timeout + " sekund.</font>";

text += "</center></body></html>";

preview = window.open("", "preview", windowprops);
preview.document.open();
preview.document.write(text);
preview.document.close();
}
//  End -->
</script>
</head>

<body >

<noscript>

</noscript>

<p><a href="javascript:Start('http://www.members.lycos.co.uk/coolawy8/000_1197.JPG', 267, 103)" ;><img src="http://www.members.lycos.co.uk/coolawy8/000_1197.JPG" width=118 height=100></a>



<script language="JavaScript">
<!--

window.open = SymRealWinOpen;

//-->
</script>
Paweł_13
Posty: 9
Dołączył(a): 01.05.2004
Lokalizacja: tarnow

Post 05.05.2004, 10:31:25

juz kilka razy spotkalem sie z tym skryptem tutaj na forum. Nie wiem skad wy go bierzecie, ale jest badziewny. Zobacz sobie http://forum.webhelp.pl/viewtopic.php?t ... light=foto
Avatar użytkownikakuku
Rafał Kukawski


…

Posty: 17177
Dołączył(a): 14.04.2002
Lokalizacja: Berlin

Post 05.05.2004, 10:45:38

No tak tylko ze mi chodzi o to zeby na stronie pojawiala sie miniaturka danego zdjecia, a tym skrypcie jest tylko napis no chyba ze ja cos zle robie :/ :?
Paweł_13
Posty: 9
Dołączył(a): 01.05.2004
Lokalizacja: tarnow

Post 05.05.2004, 10:47:09

nie widze problemu
w miejsce 'Bild anzeigen' wstawiasz miniaturke
Kod: Zaznacz cały
<a href="javascript:Foto('http://www.get-allfree.com/pictures/IEZ_frogme.jpg')"><img src="miniatura.jpg"></a>
Avatar użytkownikakuku
Rafał Kukawski


…

Posty: 17177
Dołączył(a): 14.04.2002
Lokalizacja: Berlin

Post 06.05.2004, 14:15:58

kuku napisał(a):nie widze problemu
w miejsce 'Bild anzeigen' wstawiasz miniaturke
Kod: Zaznacz cały
<a href="javascript:Foto('http://www.get-allfree.com/pictures/IEZ_frogme.jpg')"><img src="miniatura.jpg"></a>


A ja ten problem widze ;) Chodzi o to że tamten skrypt sam robił miniaturki zdjęc, wystarczyło tylko określić ich wielkość a tutaj do każdego zdjęcia czeba ja samemu zrobić :/. Więc moze miał by ktoś taki skrypt zeby sam robił miniaturki zdjęc a klikając na nią pojawiało się zdjęcie w pełnym formacie bo szukałem na różnych stronach ale nie znalazłem takiego który by mi pasował ?? Z góry dziękuje za pomoc.
Paweł_13
Posty: 9
Dołączył(a): 01.05.2004
Lokalizacja: tarnow

Post 06.05.2004, 15:28:12

czegos tu nie rozumiem. JavaScript nie potrafi robic miniaturek. Jedynie co moze JavaScript to nadac znacznikowi <img> odpowiednie atrybuty width i height, ale na pewno nie potrafi zmieniac samego pliku zdjecia
Avatar użytkownikakuku
Rafał Kukawski


…

Posty: 17177
Dołączył(a): 14.04.2002
Lokalizacja: Berlin

Post 06.05.2004, 15:43:05

kuku napisał(a):czegos tu nie rozumiem. JavaScript nie potrafi robic miniaturek. Jedynie co moze JavaScript to nadac znacznikowi <img> odpowiednie atrybuty width i height, ale na pewno nie potrafi zmieniac samego pliku zdjecia


Tak,tak sorry źle się wyraziłem chodzi własnie o nadanie zdjęciu atrybutów width i height, tamtem skrypt właśnie to robił, tylko że coś nie chce chodzić.
Paweł_13
Posty: 9
Dołączył(a): 01.05.2004
Lokalizacja: tarnow

Post 06.05.2004, 15:46:13

dobra, zeby nie bylo niepotrzebnego dyskutowania daj link do przykladowej galerii (czy co to ma byc), wtedy sie zobaczy
Avatar użytkownikakuku
Rafał Kukawski


…

Posty: 17177
Dołączył(a): 14.04.2002
Lokalizacja: Berlin

Post 07.05.2004, 20:46:44

Juz znalazłem potrzebny mi skrypt. dzięki za udzieloną pomoc :):)
Paweł_13
Posty: 9
Dołączył(a): 01.05.2004
Lokalizacja: tarnow


Powrót do Początkujący webmaster


 


  • Podobne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 3 gości

Subskrypcja

Mamy 43455 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: lesa


Nasi użytkownicy napisali:

  • 909698 wiadomości
  • w 236495 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)