Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

Kłopot z menu rozwijanym - nie nachodzi

Zaczynasz dopiero swoją przygodę z HTML'em? A może mimo swojego doświadczenia natknąłeś się na jakiś problem? Tutaj na pewno znajdziesz pomoc.

Kłopot z menu rozwijanym - nie nachodzi

Post 15.11.2017, 12:03:47

Witam

Mam problem z menu rozwijanym tak ja na załączonym obrazku.
Menu rozwija się, ale nie chce "wyjść" poza granice swojego <nav>
tymczasem chciałbym, żeby rozwijane elementy menu "wychodziły" poza nad i wyświetlały się nad dowolną inną treścią na stronie.

oto kod CSS mojego menu
#men {display: table; padding: 0 10px 0; margin: 0 auto; overflow: hidden; font-size: 14px; background: white;}
#men li {list-style-type: none; margin: 0 auto; float: left; }
#men li:hover {background: grey;}
#men li a {display: block; color: darkblue; text-decoration: none; padding: 7px 10px 7px;}
#men li a:hover {background: lightblue; color: white;}
#men li li a {width: 160px;}
#men li ul {overflow: hidden; display: none; background: white;}
#men li:hover ul {position: absolute; padding: 0; display: block; width: 160px;}

#men *:hover {transition: 0.3s ease-in;}
#men {border-radius: 3px;}
#men li ul {border-radius: 0 0 3px 3px;}


Obrazek
Avatar użytkownikacertoipus
Posty: 10
Dołączył(a): 01.11.2017
Lokalizacja: Dębica

Re: Kłopot z menu rozwijanym - nie nachodzi

Post 15.11.2017, 16:59:55

Spróbuj z właściwością z-index.
Kod: Zaznacz cały
elementHTML {
   z-index: 10;
}
nuter007
Posty: 128
Dołączył(a): 04.03.2014

Re: Kłopot z menu rozwijanym - nie nachodzi

Post 16.11.2017, 14:51:58

Nie pomaga z-index :(

Kod HTML wygląda tak:
<nav>
<iframe class="mnu" src="menu.html" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
</nav>


No i w CSS wpisałem zarówno tu:

nav { z-index: 10;
width: 100%;
height: 80px; }


jak i tu:
iframe.mnu {width: 100%;
height: 45px;
z-index: 10;}


może ma to związek z tym, że menu jest w iframie?
Avatar użytkownikacertoipus
Posty: 10
Dołączył(a): 01.11.2017
Lokalizacja: Dębica

Re: Kłopot z menu rozwijanym - nie nachodzi

Post 16.11.2017, 14:54:59

może ma to związek z tym, że menu jest w iframie?

Tak, to jest problemem. Ramka to osobne "okno" przeglądarki wewnątrz strony, więc jej widoczna zawartość jest ograniczona tylko do wysokości ramki.
Mogę zapytać dlaczego w ogóle trzymasz menu w ramce?
Avatar użytkownikakuku
Rafał Kukawski

+∞
+∞

Posty: 19665
Dołączył(a): 14.04.2002

Re: Kłopot z menu rozwijanym - nie nachodzi

Post 16.11.2017, 15:26:17

trzymam menu w ramce, żeby mieć osobny plik html z samym menu i kiedy się zmienia, nie muszę zmieniać w X plikach html treści menu.
Ale pewnie jest lepsze na to rozwiązanie... ?
Avatar użytkownikacertoipus
Posty: 10
Dołączył(a): 01.11.2017
Lokalizacja: Dębica

Re: Kłopot z menu rozwijanym - nie nachodzi

Post 16.11.2017, 15:35:43

Duzo lepszym rozwiązaniem będzie załączenie menu do plików po stronie serwera. W PHP używa się do tego include. Alternatywnie możesz użyć SSI. W każdym razie, możliwe, że konieczna będzie konfiguracja serwera.
Avatar użytkownikakuku
Rafał Kukawski

+∞
+∞

Posty: 19665
Dołączył(a): 14.04.2002


Powrót do Początkujący webmaster


 


  • Podobne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości

Hosting, Domeny, SSL

Subskrypcja

Mamy 50898 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: kartky


Nasi użytkownicy napisali:

  • 936389 wiadomości
  • w 246842 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)