Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

Jak sprawdzic czy dany element istnieje na formularzu?

Zaczynasz dopiero swoją przygodę z HTML'em? A może mimo swojego doświadczenia natknąłeś się na jakiś problem? Tutaj na pewno znajdziesz pomoc.

Jak sprawdzic czy dany element istnieje na formularzu?

Post 18.07.2006, 22:15:48

Witam
Jestem początkujący wiec zwracam sie do Was z problemem.
Chce zrobic walidacje formularzy w JS.
Problem w tym, ze na roznych formularzach sa rozne pola i teraz chcialbym sprawdzic czy na danym formularzu istnieje dane pole i w sytuacji gdy istnieje wykonac walidacje dla niego a jak nie istmieje to nie. W funkcji chce zapisać wszystkie pola jakie wystepuja na wszystkich formularzach i tylko sprawdzac czy dane pole istnieje na aktualnie sprawdzanym formularzu, czy jest to mozliwe?
Stworzylem cos takiego ale cos nie dziala

function validateForm(formularz)
{
if (document.getElementsByName("nazwa")[0]){
if (formularz.nazwa.value == "" ) {
alert("komunikat1");
return false;
}
};

if (document.getElementsByName("nazwa1")[0]){
if (formularz.nazwa1.value == "" ) {
alert("komunikat2");
return false;
}
};

if (document.getElementsByName("nazwa2")[0]){
if (formularz.nazwa2.value == "" ) {
alert("komunikat3");
return false;
}
};

if (document.getElementsByName("nazwa3")[0]){
if (formularz.nazwa3.value == "" ) {
alert("komunikat4");
return false;
}
};

return true;
}
oshin
Posty: 67
Dołączył(a): 18.07.2006

Post 19.07.2006, 12:24:01

moze to ci sie przyda : http://nookie.pl/project/validator
Avatar użytkownikaNookie
Rafał Filipek

IT Ninja
IT Ninja

Posty: 6417
Dołączył(a): 14.04.2002
Lokalizacja: Warszawa

Post 19.07.2006, 13:10:54

no fajnie ale ty masz tam na stale ustawione pola ktore naleza do tego formularza a u mnie jest tak ze na danym formularzu sa inne pola niz na innym.
a ja wlasnie potrzebuje sprawdzenie czy dane pole istnieje na tym formularzu
oshin
Posty: 67
Dołączył(a): 18.07.2006

Post 19.07.2006, 13:42:20

ok, czaje ... wydaje mi sie ze wsytarczy tak
Kod: Zaznacz cały
 
if (formularz['nazwa'] && formularz['nazwa'].value == "" ) {
alert("komunikat1");
return false;
}

gdzie nazwa to wartosc atrybutu name pola.
Avatar użytkownikaNookie
Rafał Filipek

IT Ninja
IT Ninja

Posty: 6417
Dołączył(a): 14.04.2002
Lokalizacja: Warszawa

Post 19.07.2006, 17:51:57

ja juz cos takiego wczesniej probowalem i to nie dzialalo.
ponizej wklejam kod ktory probowalem wczesniej

Kod: Zaznacz cały
function validateForm(formularz)
{
   if (formularz.nazwa!=""{
   if (formularz.nazwa.value == "" ) {
        alert("komunikat");
        return false;
   }
   };

   if (formularz.nazwa1!=""{
       if (formularz.nazwa1.value == "" ) {
        alert("komunikat1");
        return false;
   }
   };
return true;
}
oshin
Posty: 67
Dołączył(a): 18.07.2006


Powrót do Początkujący webmaster


 


  • Podobne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 10 gości

Hosting, Domeny, SSL
iCash

Subskrypcja

Mamy 49644 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: NydiaHen


Nasi użytkownicy napisali:

  • 933832 wiadomości
  • w 245895 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)