Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

JAK AKTUALIZOWAĆ MENU BOCZNE !!! NA PODSTRONACH

Zaczynasz dopiero swoją przygodę z HTML'em? A może mimo swojego doświadczenia natknąłeś się na jakiś problem? Tutaj na pewno znajdziesz pomoc.

JAK AKTUALIZOWAĆ MENU BOCZNE !!! NA PODSTRONACH

Post 16.04.2003, 22:55:50

WITAM
MAM PROBLEMIK CHCIAŁ BYM COŚ DODAĆ NA INDEX-IE DO BOCZNEGO MENU LECZ CHCIAŁ BYM ABY TO NA KAŻDEJ PODSTRONIE TEZ SIĘ ZAKTUALIZOWAŁO BO NIE BĘDE NA NAŻDEJ PODSTRONIE ZMIENIAŁ !!! NA PEWNO JEST COŚ NA TO ...........POMOCY :tak:
QBAŃCZYK
Posty: 20
Dołączył(a): 16.04.2003

Post 16.04.2003, 22:59:15

Jest - możesz :

a ) zrobić ramki
b ) użyć skryptów JS
c) użyć PHP

Kazda z opcji była już nie raz omawaiana i wystarczy użyć teraz wyszukiwarki by znaleźć odpowiedź.
Avatar użytkownikaBTM
Bartosz Szczeciński

No Life
No Life

Posty: 6160
Dołączył(a): 04.07.2002
Lokalizacja: Łódź

pomoc ??

Post 16.04.2003, 23:01:49

JESTEM TUTAJ NOWY GDYBYŚ MÓGŁ JAKIŚ JS ...... MI PODAC DO TAKIEJ AKTUALIZACJI MENU BOCZNEGO ........ BYŁ BYM BARDZO WDZIĘCZNY !!!
QBAŃCZYK
Posty: 20
Dołączył(a): 16.04.2003

Post 16.04.2003, 23:03:17

BTM napisał(a):b ) użyć skryptów JS

Widze, ze masz konto na republice, wiec php nic tu nie zdziała.
Mozesz to zrobic w ten sposob:
tworzysz nowy plik o nazwie przykladowo menu.js
W tresci piszesz
Kod:

Kod: Zaznacz cały
<!--
  document.write('<a href="costam.html>dzial1</a><br>');
  document.write('<a href="costam.html>dzial2</a><br>');
  document.write('<a href="costam.html>dzial3</a><br>');
//-->


Potem na kazdej podstronie, gdzie ma byc menu wstawiasz
Kod:
Kod: Zaznacz cały
<script language="JavaScript" src="menu.js"></script>

Jeśli bedziesz miał pytania do tego co podałem, pisz śmiało
Avatar użytkownikakuku
Rafał Kukawski

+∞
+∞

Posty: 19679
Dołączył(a): 14.04.2002

ok thx ZOBACZE MOŻE WYJDZIE JAK SIE UDA TO NAPISZE !!!

Post 16.04.2003, 23:07:05

OK DZIĘKI
QBAŃCZYK
Posty: 20
Dołączył(a): 16.04.2003

Nie Wiem Jak o Zrobić

Post 16.04.2003, 23:19:11

Nie wiem jak to zrobic ........qrde ja jestem za tępy na to .......POMOCY to moje gg #3159735
QBAŃCZYK
Posty: 20
Dołączył(a): 16.04.2003

Post 16.04.2003, 23:27:20

a ) tworzysz sobie plik manu.js w katalogu w którym masz strone
b ) wpisujesz do niego kod :
Kod: Zaznacz cały
<!--
  document.write('<a href="costam.html>dzial1</a><br>');
  document.write('<a href="costam.html>dzial2</a><br>');
  document.write('<a href="costam.html>dzial3</a><br>');
//-->

c ) otwierasz plik ze stroną na której chcesz umieścic menu
d ) w miejscu gdzie chcesz menu ( np. w odpowiedniej tabelce komorki czy cos ) wstawiasz kod
Kod: Zaznacz cały
<script language="JavaScript" src="menu.js"></script>

e ) powtarzasz punkt d ) dla kązdej podstrony
f ) odpalasz stronę ;]

W miejscu gdzie chcesz menu znajdzie się własnie menu i zmiany w lpiku menu.js będą widoczne na kżdej podstronie automatycznie.
Avatar użytkownikaBTM
Bartosz Szczeciński

No Life
No Life

Posty: 6160
Dołączył(a): 04.07.2002
Lokalizacja: Łódź

Post 18.04.2003, 11:47:49

A możecie podać jak to się robi w php?? Mam serwer obsługujący tez język, więc może coś uda mi się zrobić(oczywiście z Waszą pomocą).
!mck!
Posty: 99
Dołączył(a): 31.03.2003
Lokalizacja: Łódź

Post 18.04.2003, 12:04:11

Wiec tworzysz sobie menu w osobnym pliku. Zapisujesz plik pod nazwa np. menu.php. POtem na każdej stronie twojego serwisu, tam, gdzie ma sie menu pojawić wpisujesz
Kod: Zaznacz cały
<? include("menu.php"); ?>

W ten sposob bedzie plik menu.php dołączany do każdej podstrony twojego serwisu.
Avatar użytkownikakuku
Rafał Kukawski

+∞
+∞

Posty: 19679
Dołączył(a): 14.04.2002

Post 18.04.2003, 12:06:34

w miejscu gdzie chcesz mieć menu wstawiasz

<? include ("menu.php"); ?> i wtedy zawartość menu.php wkleja się do zawartości stronki.. można powiedzieć że działa to podobnie jak w wyżej wymienionym przypadku
i jeszcze jedno .... żeby ten skrypt działał plik musi być o rozszerzeniu php i serwer musi obługiwać php
http://www.merita-internet.pl/ Internet w Warszawie Merita

Zabro Portfolio
Avatar użytkownikasimke
Szymon Zabrocki

Posty: 1245
Dołączył(a): 25.06.2002

Post 18.04.2003, 12:14:22

Oki, dzięki za pomoc, zara zobacze czy działa. :wink:
!mck!
Posty: 99
Dołączył(a): 31.03.2003
Lokalizacja: Łódź

Post 18.04.2003, 12:23:35

Jeszcze jedno pytanie: jak będę robił plik menu.php to w nim ja mam napisać to menu?? Z tego co wiem to trzeba coś takiego zrobić:
Kod: Zaznacz cały
<?php
echo (" <table><tr><td>jakis link</td></tr></table> ") ?>
Powiedzcie czy to jest poprawny kod?
!mck!
Posty: 99
Dołączył(a): 31.03.2003
Lokalizacja: Łódź

Post 18.04.2003, 12:25:14

Nie, w pliku menu.php możesz pisać zwykłym htmlem
Avatar użytkownikakuku
Rafał Kukawski

+∞
+∞

Posty: 19679
Dołączył(a): 14.04.2002

Post 18.04.2003, 12:25:44

możesz zamiast includować menu.php np menu.txt a w nim tormalne menu w htmlu ;)
http://www.merita-internet.pl/ Internet w Warszawie Merita

Zabro Portfolio
Avatar użytkownikasimke
Szymon Zabrocki

Posty: 1245
Dołączył(a): 25.06.2002

Post 18.04.2003, 12:27:27

Dzięki wielkie!! :mrgreen:
!mck!
Posty: 99
Dołączył(a): 31.03.2003
Lokalizacja: Łódź

Post 22.04.2003, 17:23:05

Help ! Chce zrobic menu aktalizowane w Java Skrypcie i robie tak jak podajecie

menu.js
Kod: Zaznacz cały
<!--
  document.write('<a href="o_mnie.html>O mnie</a><br>');
  document.write('<a href="index.html>Strona główna</a><br>');
  document.write('<a href="moj_pies.html>Mój pies</a><br>');
//-->


a w indexie
Kod: Zaznacz cały
<script language="JavaScript" src="menu.js"></script>


A pojawia się cos takiego:
Strona główna
_
Skraps
Posty: 689
Dołączył(a): 12.04.2003

Post 22.04.2003, 17:57:26

to 'Strona głowna' to jest ten jeden link z pliku menu.js ??
Luki
Łukasz Podlewski

Przyjaciel WH

Posty: 1971
Dołączył(a): 11.07.2002
Lokalizacja: Wrocław

Post 22.04.2003, 18:02:37

Na stronie pojawia się link Strona główna
_

z tą kreską na dole. To ten link z pliku menu.js
Skraps
Posty: 689
Dołączył(a): 12.04.2003

Post 22.04.2003, 18:58:35

Kod: Zaznacz cały
<!--
  document.write('<a href="o_mnie.html">O mnie</a><br>');
  document.write('<a href="index.html">Strona główna</a><br>');
  document.write('<a href="moj_pies.html">Mój pies</a><br>');
//-->


Tak powinien kod z menu.js wyglądac. Juz wszystko ok, zapomniałeś postawic drugiego " przy 'href'
Luki
Łukasz Podlewski

Przyjaciel WH

Posty: 1971
Dołączył(a): 11.07.2002
Lokalizacja: Wrocław


Powrót do Początkujący webmaster


 


  • Podobne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości

Hosting, Domeny, SSL

Subskrypcja

Mamy 51028 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: DirkChri


Nasi użytkownicy napisali:

  • 936618 wiadomości
  • w 246933 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)