Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

[html]implementacja wyboru jezykow

Zaczynasz dopiero swoją przygodę z HTML'em? A może mimo swojego doświadczenia natknąłeś się na jakiś problem? Tutaj na pewno znajdziesz pomoc.

[html]implementacja wyboru jezykow

Post 01.09.2004, 00:29:24

witam wszystkich
mam taki problemik. niewiem za bardzo jak zrobic wybor jezyka na stronie. zrobilem cos takiego:
Kod: Zaznacz cały
<form method="post" action = "main.php">

<BUTTON type="submit" value="pl" name = "jez"><IMG src="pl.gif"></BUTTON>
<BUTTON type="submit" value="eng" name = "jez"><IMG src="eng.gif"></BUTTON>
</form>

dalej w main.php:
Kod: Zaznacz cały

   $jezyk = $HTTP_POST_VARS['jez'];
   include($jezyk.'.inc');



wszysko jest w porzadku dopoki uzywam opery, natomiast w ie same krzaki:/ po pierwsze to obrazek nie pokrywa buttonu w pelni i fatalnie wyglada nawet jak zmieniam rozmiar przycisku to skalowany jest rowniez obrazek i nic z tego:/ i to jest najwiekszy moj problem:) druga sprawa to to ze w ie chyba jest przesylany w zmiennej jez obrazek a nie tekst:)ale ten problem to nie problem tylko dlaczego tak sie dzieje:)z gory dzieki za odpowiedz.
pzdr.
nimmid
Posty: 36
Dołączył(a): 31.08.2004

Post 01.09.2004, 00:41:18

po pierwsze to obrazek nie pokrywa buttonu w pelni i fatalnie wyglada nawet jak zmieniam rozmiar przycisku to skalowany jest rowniez obrazek i nic z tego:/

lol a co to za ciekawy sposob ... zrob to normalnie za pomoca css'a i bedzie ok. albo daj sam obrazek i do tego js.
Avatar użytkownikaNookie
Rafał Filipek

IT Ninja
IT Ninja

Posty: 6417
Dołączył(a): 14.04.2002
Lokalizacja: Warszawa

Post 01.09.2004, 00:53:29

ten ciekawy sposob to chyba nawyk z delphi:] a jak za pomoca js wyslac zmienna(wartosc) do main.php tez uzywac formularza?z js to juz kompletna(prawie) lama jestem:/najlepiej to prosilbym fragmencik kodu:).thx
pzdr
nimmid
Posty: 36
Dołączył(a): 31.08.2004

Post 01.09.2004, 08:00:08

po pierwsze to obrazek nie pokrywa buttonu w pelni i fatalnie wyglada nawet jak zmieniam rozmiar przycisku to skalowany jest rowniez obrazek i nic z tego:/ i to jest najwiekszy moj problem:)

to zamiast <button/>a użyj <input type="image">
Avatar użytkownikakuku
Rafał Kukawski

+∞
+∞

Posty: 19531
Dołączył(a): 14.04.2002

Post 01.09.2004, 23:01:59

no ale to jest formularz i mam type="submit":/
nimmid
Posty: 36
Dołączył(a): 31.08.2004

Post 01.09.2004, 23:26:38

no ale to jest formularz i mam type="submit":/

<input type="image"> też działa jak submit
Avatar użytkownikakuku
Rafał Kukawski

+∞
+∞

Posty: 19531
Dołączył(a): 14.04.2002

Post 02.09.2004, 22:54:51

niestety to tylko czesciowo rozwiazuje problem..tzn ladnie wyglada ale jak uzyje
Kod: Zaznacz cały
<input type="image" value="pl" name = "jez">

to nie jest przekazywana wartosc jez:/ a pozniej w zaleznosi od niej wlasnie laduje stuff w odpowiednim jezyku:/
nimmid
Posty: 36
Dołączył(a): 31.08.2004


Powrót do Początkujący webmaster


 


  • Podobne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

Hosting, Domeny, SSL
iCash

Subskrypcja

Mamy 50185 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: sskijop


Nasi użytkownicy napisali:

  • 935002 wiadomości
  • w 246321 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)