Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

[CSS] Błąd z DIV

Zaczynasz dopiero swoją przygodę z HTML'em? A może mimo swojego doświadczenia natknąłeś się na jakiś problem? Tutaj na pewno znajdziesz pomoc.

[CSS] Błąd z DIV

Post 05.05.2006, 14:44:36

www.xp.cba.pl/win Nie wiem dlaczego prawa cześć gdzie będą newsy jest pod menu :/ Nie potrafie do tego dość gdyż nie znam bardzo dobrze div, ale tylko podstawy :/
HitcH
Posty: 70
Dołączył(a): 25.04.2006
Lokalizacja: Zabrze

Post 05.05.2006, 17:41:11

bo div z newsami jest za szeroki
Piotrek Płatek
Piotrek Płatek

Posty: 110
Dołączył(a): 30.04.2006
Lokalizacja: WWA

Post 05.05.2006, 22:17:53

dla #m2 zmniejsz szerokosc do 264px i dodaj float:left;
Pokaż przykład działającego kodu, wrzuć na Dropboxa. Nie masz? Załóż (2GB + 500MB), lub użyj jsFiddle
Avatar użytkownikaVadIT
Posty: 602
Dołączył(a): 13.12.2004
Lokalizacja: Warszawa/Łęczna

Post 06.05.2006, 09:48:19

Vadit dzięki pomogło.
Mam jeszcze jeden problem. Gdy mam za duzo tekstu to rozciąga sie tylko środek, a nie lewa strona. Jak to zrobić zeby jak jest duzo tekstu bylo na równo z sobą
HitcH
Posty: 70
Dołączył(a): 25.04.2006
Lokalizacja: Zabrze

Post 06.05.2006, 12:30:27

To jest wlasnie bolączka divow. Mozna zastosowac tlo (podklad) pod to co sie znajduje w elemencie class="content", a tuz przed zamknieciem tego elementu dac kolejnego diva z nadanym stylem clear:both; oraz tlem zakonczenia strony, czyli ta czesc z zaokragleniami.
Avatar użytkownikaVadIT
Posty: 602
Dołączył(a): 13.12.2004
Lokalizacja: Warszawa/Łęczna

Post 06.05.2006, 14:41:45

Sory, ale niesbyt rozumiem. Div'ów się dopiero ucze (niezbyt mam kiedy ostatnio) a ten kod to zrobił mi kolega.
HitcH
Posty: 70
Dołączył(a): 25.04.2006
Lokalizacja: Zabrze

Post 06.05.2006, 15:05:28

dla .content dajesz background o szerokosci calej strony (menu + prawa strona) - spowoduje to udawanie dwoch kolumn.
przed zamknieciem elementu .content dajesz diva ktory ma:
    :ballon: clear:both;
    :ballon: okreslona wysokosc
    :ballon: background z czescia dolna strony (czyli te zaokraglenia na dole)

prosciej chyba nie wytlumacze. Nie da sie zrobic strony nie znajac tematu...
Avatar użytkownikaVadIT
Posty: 602
Dołączył(a): 13.12.2004
Lokalizacja: Warszawa/Łęczna

Post 06.05.2006, 15:56:57

a możesz mi dać kod który nalezy zmienić zrobiony? Sory, ale kompletnie nic z tego nie kapuje:/
HitcH
Posty: 70
Dołączył(a): 25.04.2006
Lokalizacja: Zabrze

Post 06.05.2006, 16:39:37

a możesz mi dać kod który nalezy zmienić zrobiony?


tak to Panie tylko na webbazarze - poza tym skladnia zdania :)
snicer
Posty: 530
Dołączył(a): 06.02.2005
Lokalizacja: Toruń

Post 06.05.2006, 16:41:28

Nawet nie zauważyłem jak pisałem
Poprawie się:
Czy mógłbyś mi dać kod poprawiony, którym należy zastąpić aktualny?
HitcH
Posty: 70
Dołączył(a): 25.04.2006
Lokalizacja: Zabrze

Post 06.05.2006, 20:00:45

dobra poradzilem se
HitcH
Posty: 70
Dołączył(a): 25.04.2006
Lokalizacja: Zabrze


Powrót do Początkujący webmaster


 


  • Podobne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości

Hosting, Domeny, SSL

Subskrypcja

Mamy 51036 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: habibulakorc


Nasi użytkownicy napisali:

  • 936631 wiadomości
  • w 246942 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)