Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

[PHP] przeszukiwanie stringa

Zdecydowałeś się na tworzenie interaktywnych stron przy pomocy PHP? Chcesz w łatwy i szybki sposób zarządzać danymi na swojej stronie? Tutaj znajdziesz pomoc w napotkanych przy tym trudnościach.

[PHP] przeszukiwanie stringa

Post 27.03.2004, 21:47:42

Czy można przeszukać string w poszukiwaniu konkretnego tekstu i w przypadku gdy znajdzie zwróci wartość true, inaczej będzie false.
Np: mamy w zminnej tekst "mam 2 lata" i teraz chcę przeszukać ten tekst, aby znależć słowo "mam". Jak mi znajdzie to true.

Mam nadzieje, że wiecie o co mi chodzi
audifan
Posty: 137
Dołączył(a): 05.02.2003
Lokalizacja: Ełk

Post 27.03.2004, 21:52:12

Avatar użytkownikaMavestinus
Paweł Nowak

Out of time
Out of time

Posty: 2384
Dołączył(a): 09.01.2003
Lokalizacja: Katowice

Post 28.03.2004, 00:12:20

poczytaj też o funkcjach ereg lub eregi
Avatar użytkownikasmook
Piotr Czyż

straszny

Posty: 2448
Dołączył(a): 08.02.2003
Lokalizacja: Kraków

Post 28.03.2004, 00:15:59

łap :) to powinno ci się przydać :P

Kod: Zaznacz cały
<?php
$findme    = 'a';
$mystring1 = 'xyz';
$mystring2 = 'ABC';

$pos1 = stripos($mystring1, $findme);
$pos2 = stripos($mystring2, $findme);

// Nope, 'a' is certainly not in 'xyz'
if ($pos1 === false) {
   echo "The string '$findme' was not found in the string '$mystring1'";
}

// Note our use of ===.  Simply == would not work as expected
// because the position of 'a' is the 0th (first) character.
if ($pos2 !== false) {
   echo "We found '$findme' in '$mystring2' at position $pos2";
}
?>
3 Komputery:
C2D E4400, P5N-E SLI, 2x1 GB DDR2 800 CL4, GF 8800GTS
A64 3000+, A8N-SLI, 2x512 MB DDR 400, GF 6800 Ultra
Duron 800, ECS K7S5A, 2x 128 MB SDR, Radeon 8500 Pro

www.jastrzebie.prv.pl
Avatar użytkownikaCross
Michał

Posty: 625
Dołączył(a): 19.04.2003
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój

Post 28.03.2004, 08:23:15

Niestety wywala taki błąd:
Kod: Zaznacz cały
Fatal error: Call to undefined function: stripos() in C:\Program Files\Apache Group\Apache2\htdocs\nowa\producenci\producenci.php on line 8
audifan
Posty: 137
Dołączył(a): 05.02.2003
Lokalizacja: Ełk

Post 28.03.2004, 09:37:36

Manula PHP napisał(a):stripos
(PHP 5 CVS only)
Zapewne używasz za starej wersji php :)
Avatar użytkownikaMavestinus
Paweł Nowak

Out of time
Out of time

Posty: 2384
Dołączył(a): 09.01.2003
Lokalizacja: Katowice

Post 28.03.2004, 14:01:47

Jak chcesz to poczytaj sobie o wyrazeniach regularnych i ewentualne pytania (po przeczytaniu) do mnie na PW - link w popisie ;))
Avatar użytkownikabendi
Marek Będkowski

junkie

Posty: 2867
Dołączył(a): 08.12.2003
Lokalizacja: Wrocław

Post 28.03.2004, 14:41:34

Mavestinus napisał(a):
Manula PHP napisał(a):stripos
(PHP 5 CVS only)
Zapewne używasz za starej wersji php :)

Pokaż mi jakąś poważną firmę która hostuje serwery razem z "nowym" PHP.
Avatar użytkownikasmook
Piotr Czyż

straszny

Posty: 2448
Dołączył(a): 08.02.2003
Lokalizacja: Kraków

Post 28.03.2004, 14:58:41

smook napisał(a):
Mavestinus napisał(a):
Manula PHP napisał(a):stripos
(PHP 5 CVS only)
Zapewne używasz za starej wersji php :)

Pokaż mi jakąś poważną firmę która hostuje serwery razem z "nowym" PHP.
Ja tylko wytłumaczyłem dlaczego ta funkcja nie działa :)
Co do firm hostujących to się zgodzę.
Avatar użytkownikaMavestinus
Paweł Nowak

Out of time
Out of time

Posty: 2384
Dołączył(a): 09.01.2003
Lokalizacja: Katowice

Post 28.03.2004, 18:41:53

strstr u mnie dziala najlepiej..
garDoN
Posty: 309
Dołączył(a): 04.03.2004


Powrót do PHP i bazy danych


 


  • Podobne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

Hosting, Domeny, SSL

Subskrypcja

Mamy 50679 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: NonaSuth


Nasi użytkownicy napisali:

  • 936066 wiadomości
  • w 246713 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)