Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

[PHP] Przeszukiwanie katalogu

Zdecydowałeś się na tworzenie interaktywnych stron przy pomocy PHP? Chcesz w łatwy i szybki sposób zarządzać danymi na swojej stronie? Tutaj znajdziesz pomoc w napotkanych przy tym trudnościach.

[PHP] Przeszukiwanie katalogu

Post 13.02.2005, 17:36:20

Mam problem, muszę przeszukać katalog i wybrać z niego najnowszy plik - czy ktoś wie jak to zrobić??
Nazwy plików są jednocześnie datami ich utworzenia, np. "2004-10-14-07-16---.dat"
ŁukaszB
Łukasz Buławski

Posty: 8
Dołączył(a): 27.07.2004

Post 14.02.2005, 00:39:29

Kod: Zaznacz cały
$katalog = opendir('sciezka_katalogu'))
    while (false !== ($plik = readdir($katalog))) {
        if ($plik != "." && $plik != "..") {
        //ewentualne instrukcje umożliwiające porównywanie wartości
            if($plik>$naj){
            $naj=$plik;
            }
        }
    }
    closedir($katalog);

Po wykonaniu tego kodu nazwa najnowszego pliku będzie w zmiennej $naj, więc z głowy.
Pozostaje kwestia porównania. Osobiście do nazwy nie wpisywałbym myślników wtedy wystarczy odczepić rozszerzenie i wszystko działa jak złoto zresztą z porównaniem stringów też nie powinno być ciężko...
programowanie jest proste, dopóki komputer się z nami nie kłóci ;)
błąd tkwi zawsze między programistą, a komputerem..., wyciągnij wniosek :) wyrzuć klawiaturę!!:P
http://www.smieszneaukcje.pl/
zimi
Posty: 1104
Dołączył(a): 11.02.2005


Powrót do PHP i bazy danych


 


  • Podobne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 6 gości

Hosting, Domeny, SSL

Subskrypcja

Mamy 50331 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: AgencjaCopywriterska


Nasi użytkownicy napisali:

  • 935475 wiadomości
  • w 246488 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)