Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

PHP ukrywanie linku

Zdecydowałeś się na tworzenie interaktywnych stron przy pomocy PHP? Chcesz w łatwy i szybki sposób zarządzać danymi na swojej stronie? Tutaj znajdziesz pomoc w napotkanych przy tym trudnościach.

PHP ukrywanie linku

Post 08.07.2017, 12:43:34

Witam
Czy da się zrobić taki myk żeby rzeczywiste polożenie ukryć przed użytkownikiem?
Przykład
Kod: Zaznacz cały
http://serwerwww.pl/unikatowy_token1/plik.zip
http://serwerwww.pl/unikatowy_token2/plik.zip

Chodzi mi o to żeby każdy użytkownik miał unikatowy token ale tak naprawde żeby i tak wszystko kierowało do jednego ukrytego katalogu
Kod: Zaznacz cały
plik.zip

Problem jest trochę bardziej rozbudowany ale ogólnie o takie coś mi chodzi że przyznam użytkownikowi token dzięki któremu będzie identyfikowany i będę mógł sprawdzać kto robi mi syf na serwerze.
sasiadstar
Posty: 92
Dołączył(a): 26.08.2016

Re: PHP ukrywanie linku

Post 08.07.2017, 12:52:28

Plik wrzucasz do katalogu, który jest niedostępny z zewnątrz (umieszczonego "powyżej" 'public_html' lub odpowiednio zabezpieczonego, np. przez .htacess). Następnie otwierasz ten plik w skrypcie i przesyłasz jego zawartość użytkownikowi, np. tak:
Kod: Zaznacz cały
$file = "tajny-katalog/plik.zip";
$fp = fopen($file, 'rb');
header("Content-Type: application/octet-stream");
header("Content-Disposition: attachment; filename=plik.zip");
header("Content-Length: ".filesize($file));
fpassthru($fp);
exit;
Avatar użytkownikatoszcze
Bartosz Romanowski

SuperGod
SuperGod

Posty: 8885
Dołączył(a): 14.10.2003
Lokalizacja: Mysłowice

Re: PHP ukrywanie linku

Post 08.07.2017, 13:36:20

No i fajnie kumam mniej więcej o co chodzi.
Dzięki.
sasiadstar
Posty: 92
Dołączył(a): 26.08.2016

Re: PHP ukrywanie linku

Post 12.07.2017, 11:36:56

Mam jeszcze jedno pytanko.
Zrobiłem to wszystko działa świetnie, dodałem rejestrowanie w bazie danych(wiem kto ile razy i co robił).
Chciałem zrobic podobnie do pobierania obrazów ale zamiast tego ściąga mi pusty plik php
Kod: Zaznacz cały
http://domena.pl/images/logo.php?token=123456&logo=2X2.png

Problemem jest ta nieszczęsna kropka w rozszerzeniu bo bez niej vardump zwraca mi zmienne prawidłowo.
sasiadstar
Posty: 92
Dołączył(a): 26.08.2016

Re: PHP ukrywanie linku

Post 12.07.2017, 14:30:55

Pokaż kod.

A tak na marginesie: po co Ci nazwa pliku w URLu? Nie lepiej trzymać ją w bazie, a w URLach posługiwać się jakimiś identyfikatorami?
Avatar użytkownikatoszcze
Bartosz Romanowski

SuperGod
SuperGod

Posty: 8885
Dołączył(a): 14.10.2003
Lokalizacja: Mysłowice

Re: PHP ukrywanie linku

Post 13.07.2017, 10:05:05

nie bo taki format będzie odtwarzacz wysyłał do serwera
http://domena.pl/images/logo.php?token=123456&logo=
to ma byc jako link do serwera a player sobie podstawi resztę
sasiadstar
Posty: 92
Dołączył(a): 26.08.2016

Re: PHP ukrywanie linku

Post 13.07.2017, 12:34:27

Kod jest ten co mi podesłałeś , ale widzę że nawet jak podstawie na sztywno to ni huhu nie działa ściągnie plik ale nie da się go otworzyć.
Kod: Zaznacz cały
function pobierz_plik($logo)
{$file = dirname(__FILE__)."/images/stacje/2X2.png";
$fp = fopen($file, 'rb');
header("Content-Type: application/octet-stream"); //ani
header("Content-Disposition: attachment; filename=2X2.png");
header("Content-Length: ".filesize($file));
fpassthru($fp);
exit;}


sasiadstar
Posty: 92
Dołączył(a): 26.08.2016

Re: PHP ukrywanie linku

Post 14.07.2017, 10:42:12

Sprawdzałeś czy fopen() wykonuje się poprawnie?
Avatar użytkownikatoszcze
Bartosz Romanowski

SuperGod
SuperGod

Posty: 8885
Dołączył(a): 14.10.2003
Lokalizacja: Mysłowice

Re: PHP ukrywanie linku

Post 15.07.2017, 16:39:33

hmm a jak takie coś sprawdzić jak to obrazek, normalnie to bym vardumpem to zrobił
sasiadstar
Posty: 92
Dołączył(a): 26.08.2016

Re: PHP ukrywanie linku

Post 15.07.2017, 17:40:13

A chociaż spróbowałeś tym var_dumpem? ;) Poza tym chodziło mi o sprawdzenie czy funkcja fopen() w ogóle się poprawnie wykonuje - do tego wystarczy sprawdzić, czy nie zwróciła FALSE.
Avatar użytkownikatoszcze
Bartosz Romanowski

SuperGod
SuperGod

Posty: 8885
Dołączył(a): 14.10.2003
Lokalizacja: Mysłowice


Powrót do PHP i bazy danych


 


  • Podobne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Linkdex i 2 gości

Hosting, Domeny, SSL
iCash

Subskrypcja

Mamy 50185 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: sskijop


Nasi użytkownicy napisali:

  • 935032 wiadomości
  • w 246327 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)


cron