Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

[php] licznik

Zdecydowałeś się na tworzenie interaktywnych stron przy pomocy PHP? Chcesz w łatwy i szybki sposób zarządzać danymi na swojej stronie? Tutaj znajdziesz pomoc w napotkanych przy tym trudnościach.

[php] licznik

Post 23.02.2003, 19:26:30

Witam !!!

Mam taki skrypcik :

Kod: Zaznacz cały
<?
//prosty liczni tekstowy - wystarczy wkleia poni?szy kod na strone

   if(file_exists("licznik.n"))
   {
      $plik=fopen("licznik.n", "r");
      flock($plik, 1);               
      $ile=fgets($plik, 100);       
      flock($plik, 3);               
      fclose($plik);               
      $ile++;                       
   }
   else
      $ile=1;   
    
   $plik=fopen("licznik.n", "w");
   flock($plik, 2);               
   fwrite($plik, $ile);           
   flock($plik, 3);               
   fclose($plik);                 
   echo($ile);                   
?>


i mam problem poniewaz skrypt zlicza mi wszytsko , nawet jak ktos chodzi mi po podstronach i on zawsze to liczy i potrzebuje zeby mi ktos pomogl i przerobil tak zeby mi zliczal tylko wejscia na strone glowna ... !!
Pomocy !!
MTK
Michał Durański

Posty: 478
Dołączył(a): 06.08.2002
Lokalizacja: Kraków

Post 23.02.2003, 21:36:16

To umieść ten kawałek kodu _TYLKO_ na główniej stronie - zapewne includujesz go na każdej podstronie.
Na głównej stronie trzymaj program, który zlicza, a na pozostalych podstronach zrób tylko odczyt pliku z liczbą wejść.
pozdr.
RK
RK
Posty: 22
Dołączył(a): 18.02.2003

Post 24.02.2003, 15:36:37

RK napisał(a):To umieść ten kawałek kodu _TYLKO_ na główniej stronie - zapewne includujesz go na każdej podstronie.
Na głównej stronie trzymaj program, który zlicza, a na pozostalych podstronach zrób tylko odczyt pliku z liczbą wejść.



bylbym bardzo wdzieczny gdybys mi powiedzial jak zrobic ten odczyt :roll2: :tak:
MTK
Michał Durański

Posty: 478
Dołączył(a): 06.08.2002
Lokalizacja: Kraków

Post 24.02.2003, 15:39:57

Kod: Zaznacz cały
<? include ("licznik.n"); ?>


;)
Avatar użytkownikaBTM
Bartosz Szczeciński

No Life
No Life

Posty: 6160
Dołączył(a): 04.07.2002
Lokalizacja: Łódź

Post 24.02.2003, 15:42:40

ehhh to i tak bedzie problem ...
tak nie dam rady tego zrobic ... myslalem ze mi jakos w tym skrypcie cos zrobicie czy cos ... :(
MTK
Michał Durański

Posty: 478
Dołączył(a): 06.08.2002
Lokalizacja: Kraków

Post 24.02.2003, 15:51:59

Smień licznik ;]

Kod: Zaznacz cały
 <?
/*
### SMALLLICZNIK ( smalllicznik.php ) by BTM ###
*/
umask(0);
if (!isset($_COOKIE["visited"]))
   {
   $ile=file("licznik.data");
   $ile=$ile[0]+1;
   setcookie("visited","1",time()+3600*24,"","");
   $plik=fopen("licznik.data","w+");
   fwrite($plik,"$ile");
   fclose($plik);
   chmod("licznik.data", 0777);
   }
include ("licznik.data");
?>


Modyfikacja strony na której montujesz :

- na samej górze strony dipisać :
<? ob_start(); ?>
- na samym dole strony dopisać :
<? ob_end_flush(); ?>
- includować plik smalllicznik.php gdzie sie chce.

A jak ci sie niechce modyfikowac plikow to daj go w iframe.

Katalog z plikiem chmodnąć na 777

p.s. czytać znowu bo zmieniałem ;]
Ostatnio edytowano 24.02.2003, 15:57:10 przez BTM, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownikaBTM
Bartosz Szczeciński

No Life
No Life

Posty: 6160
Dołączył(a): 04.07.2002
Lokalizacja: Łódź

Post 24.02.2003, 15:56:05

dziekuwa :roll2:
zobaczymy jak bedzie banglac :tak:
MTK
Michał Durański

Posty: 478
Dołączył(a): 06.08.2002
Lokalizacja: Kraków


Powrót do PHP i bazy danych


 


  • Podobne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości

Subskrypcja

Mamy 43452 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: Content Lab


Nasi użytkownicy napisali:

  • 909686 wiadomości
  • w 236490 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)