Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

Kilka stron na jednym kodzie

Zdecydowałeś się na tworzenie interaktywnych stron przy pomocy PHP? Chcesz w łatwy i szybki sposób zarządzać danymi na swojej stronie? Tutaj znajdziesz pomoc w napotkanych przy tym trudnościach.

Kilka stron na jednym kodzie

Post 19.09.2017, 12:24:54

Witam,

Mam pewien dylemat, chciałbym stworzyć 5 sklepów internetowych, których funkcjonalności miałyby być do siebie zbliżone lub takie same, natomiast zastanawiam się jak to rozwiązać, czy tworzyć 5 oddzielnych kopii dla każdego ze sklepów, czy w ramach jednej umożliwić wejście z różnych adresów url.

Gorąca prośba o podanie plusów i minusów powyższych rozwiązań.
junker
Posty: 3
Dołączył(a): 19.09.2017

Re: Kilka stron na jednym kodzie

Post 19.09.2017, 19:13:10

5 oddzielnych kopii trudniej poprawiać niż jedną
można umożliwiś wejście z różnych adresów url i zinterpretować odpowiednio kodem
a to już sprawdzian twoich umiejętności

ja to nazywam silnikiem, korzystam na jednej stronie
wszystkie elementy stałe, a tylko kilka zmiennych (9 zmiennych i 7 tablic) wczytywanych zależnie od url i powstaje nowa podstrona, z czymś zupełnie innym

ja to robię tak:

$l2=$l.'?'.$_SERVER['QUERY_STRING'];

function comparewithfirst($p1, $p2)
{
$p2=explode(' ',$p2);
foreach ($p2 as $check)
if( $check!='' && strpos($p1,$check)!==false) return true;
return false;
}
if (comparewithfirst($l2, 'about onas')!==false) include 'about'.($polska==0?'pro':'').'.php';
else if (comparewithfirst($l, 'cs csgo'))include 'gry'.($polska==0?'pro':'').'cs.php';
else if (comparewithfirst($l2, 'gw2')!==false) include 'gry'.($polska==0?'pro':'').'gw2.php';
else include ($polska==0?'index4.htm':'index3.htm');
polecam: hitme, linuxpl, sax, sanfre, slaskdatacenter, webion
Muł: sixłiszlist,hostinger,elektroda,gbzl,H88: biznes-host,hekko,minsthost,ionic,netdc,jupe,ogicom,superhost
Kosmos ceny: Home.pl(orange,poczta),1and1,az,domena/y,kei,nazwa
UNIKAĆ: Masternet (nie oddali kasy)
zlotowinfo
Posty: 416
Dołączył(a): 19.11.2014

Re: Kilka stron na jednym kodzie

Post 20.09.2017, 05:20:36

W dobie automatyzacji wszystkiego polecałbym jednak osobne kopie.
W przypadku zmian w silniku dla wszystkich sklepów wystarczy... dokonać zmiany w jednej kopii i potem przekopiować je na pozostałe sklepy. A w przypadku zmiany tylko w wybranych, można będzie zostawić zmiany tylko w wybranych. Z czasem raczej każdy ze sklepów będzie się specjalizował w pewnych rzeczach i każdy będzie musiał być bardziej różnicowany.
W razie czego masz systemy kontroli wersji do wycofania zmian (np. Git), zresztą dziś się najczęściej korzysta z systemów kontroli wersji, które też się opierają na kopiach.

W dodatku kwestia awarii: coś stanie się na jednym sklepie z powodu awarii kodu? W przypadku współdzielenia kodu padłyby wszystkie. W przypadku osobnych, reszta nadal działa. Przeniesienie sklepów na różne hostingi? Spoko, nie trzeba kombinować, tylko sobie przenosisz każdą kopię.
kabexxx
Posty: 195
Dołączył(a): 27.11.2011

Re: Kilka stron na jednym kodzie

Post 21.09.2017, 09:16:40

Dziękuje bardzo za odpowiedzi, bardzo fajny materiał!

Pozdrawiam!
junker
Posty: 3
Dołączył(a): 19.09.2017

Re: Kilka stron na jednym kodzie

Post 26.09.2017, 09:58:42

Czy ktoś może ma jeszcze pomysł, w szczególności interesują mnie negatywne aspekty stawiania 5 oddzielnych kopii.
junker
Posty: 3
Dołączył(a): 19.09.2017

Re: Kilka stron na jednym kodzie

Post 26.09.2017, 10:45:44

może inaczej podam ci metodę na kopie bezpieczeństwa jakich ja używam
abyś po ew. błędach w kodowaniu mógł wrócić do poprzedniego stanu


archiwizer.no:
*/logs/*
*/stats/*
*/awstats/*

archiwizer: (konto to nazwa twojego folderu domowego)
hosting="np_nazwatwoje_godostawcy";
konto="twojekonto";
toarchfiles="*"
logstat="--exclude=logs/* --exclude=stats/* --exclude=awstats/* --exclude=ip/* --exclude=daneIP/* --exclude=statx/*"


Y=`date +"%Y"`; homedir=/home/$konto;
M=`date +"%m"`; archdir=$homedir/tmp; mkdir $archdir &> /dev/null
D=`date +"%d"`; cd $homedir/domains;

lastdayfile=${archdir}/${Y}_${hosting}_5daychange
updatefile=${archdir}/${Y}_${hosting}_update
yearfile=${archdir}/${Y}_${hosting}_full.tar.gz

#- pełne archiwum roczne:
if [ ! -e $yearfile ]; then tar czf $yearfile --exclude-from=$homedir/domains/cron/archiwizer.no $toarchfiles; fi


#- update przyrostu rocznego, z pozostawieniem: z każdego 1 dnia miesiąca i 4 ostatnie update
mv ${updatefile}2.tar.gz ${updatefile}3.tar.gz &> /dev/null
mv ${updatefile}1.tar.gz ${updatefile}2.tar.gz &> /dev/null
mv ${updatefile}_last.tar.gz ${updatefile}1.tar.gz &> /dev/null
find $toarchfiles -newermt `date -r $yearfile +%F` -type f | tar czf ${updatefile}_last.tar.gz --files-from=/dev/stdin --exclude-from=$homedir/domains/cron/archiwizer.no
if [ $D == 1 ]; then cp ${updatefile}_last.tar.gz ${archdir}/`date +"%F"`_${hosting}.tar.gz; fi


#- update codzienny, zmian z 5 ostatnich dni, z pozostawieniem 3 ostatnich
mv ${lastdayfile}1.tar.gz ${lastdayfile}2.tar.gz &> /dev/null
mv ${lastdayfile}_last.tar.gz ${lastdayfile}1.tar.gz &> /dev/null
find $toarchfiles -mtime -5 -type f | tar czf ${lastdayfile}_last.tar.gz --files-from=/dev/stdin --exclude-from=$homedir/domains/cron/archiwizer.no $logstat
polecam: hitme, linuxpl, sax, sanfre, slaskdatacenter, webion
Muł: sixłiszlist,hostinger,elektroda,gbzl,H88: biznes-host,hekko,minsthost,ionic,netdc,jupe,ogicom,superhost
Kosmos ceny: Home.pl(orange,poczta),1and1,az,domena/y,kei,nazwa
UNIKAĆ: Masternet (nie oddali kasy)
zlotowinfo
Posty: 416
Dołączył(a): 19.11.2014


Powrót do PHP i bazy danych


 


  • Podobne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google Adsense [Bot] i 12 gości

Hosting, Domeny, SSL

Subskrypcja

Mamy 50458 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: ewawy


Nasi użytkownicy napisali:

  • 935692 wiadomości
  • w 246593 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)