Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

[php/mysql] Jak zliczyć wartości z bazy??

Zdecydowałeś się na tworzenie interaktywnych stron przy pomocy PHP? Chcesz w łatwy i szybki sposób zarządzać danymi na swojej stronie? Tutaj znajdziesz pomoc w napotkanych przy tym trudnościach.

[php/mysql] Jak zliczyć wartości z bazy??

Post 21.02.2005, 17:18:11

Witam,

Znowu się zawiesiłem.

Powiedzmy że mam tabele kta sie nazywa liczby. W niej jedną kolumne o nazwie cyfry.
Ogólnie zawiera ona różne liczby np. 1234, 34, 25 itp.

Teraz chciałbym napisać skrypt który by te liczby zliczył i jakoś mi nie idzie.

Coś mi tam świta że muszę użyć czegoś takiego:
Kod: Zaznacz cały
<?
$oblicz = mysql_query("SELECT SUM(cyfry) FROM liczby");
?>


Ale ogolnie działań matematycznych w php jeszcze nie robiłem.

Jeżeli komuś będzie się chciało mi pomóc to będe bardzo wdzięczny.

Pozdr.
babejszaa
Posty: 49
Dołączył(a): 02.09.2003

Post 21.02.2005, 18:45:36

a próbowałeś w ogóle użyć tego co napisałeś.
Forum.webhelp nie jest parserwer, komputera na pewno nie zepsujesz sprawdzając działanie skryptów php.
Kod: Zaznacz cały
<?
$oblicz = mysql_query("SELECT SUM(cyfry) FROM liczby");
$result=mysql_fetch_row($query);
$suma=$result[0];
?>
Avatar użytkownikasmook
Piotr Czyż

straszny

Posty: 2448
Dołączył(a): 08.02.2003
Lokalizacja: Kraków

Post 22.02.2005, 00:21:34

lub w 2 linijkach :P
Kod: Zaznacz cały
<?
$query = mysql_query("SELECT * FROM liczby");
$suma = mysql_num_rows($query);
?>
Avatar użytkownikadeszczu
Posty: 286
Dołączył(a): 24.06.2003
Lokalizacja: Szczecin/Warszawa

Post 22.02.2005, 01:12:04

ok. Przepraszam za kłopot. Wypróbuje. Ogólnie wilkie dzięki. Czasem jak jusz zbyt długo siedze przed komputerem to nawet jak czytam manuale to nic to nie daje. Wtedy tylko Wy mi idziecie z odsieczą za co wielkie dzięki :)

Pozdr.
babejszaa
Posty: 49
Dołączył(a): 02.09.2003

Post 22.02.2005, 03:24:00

Zrobie ot, ale co tam.

Deszczu twój listning i listing smoka to nie jest to samo.
Avatar użytkownikaAnoniM_MC
Iwo Mateusz

Mroczny miś

Posty: 3523
Dołączył(a): 29.09.2002
Lokalizacja: Szczecin

Post 22.02.2005, 09:06:09

Pozatym rozwiazanie @deszczu jest chyba najgorsze z mozliwych pod wzgledem wydajnosci.
Pozdrawiam
NuLL
Paweł Krefta

Posty: 2515
Dołączył(a): 14.06.2004
Lokalizacja: Sopot

Post 22.02.2005, 17:43:02

@anonim oczywiście że nie jest to samo
@null o wydajność nie chodziło ile o najprostrze rozwiązanie :)
Avatar użytkownikadeszczu
Posty: 286
Dołączył(a): 24.06.2003
Lokalizacja: Szczecin/Warszawa


Powrót do PHP i bazy danych


 


  • Podobne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości

Hosting, Domeny, SSL

Subskrypcja

Mamy 50665 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: BestHR


Nasi użytkownicy napisali:

  • 936045 wiadomości
  • w 246706 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)