Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

Jak wyłączyć autoplay w playerze ze streamingiem

Masz juz opanowane podstawy tworzenia stron WWW? Pora na bardziej zaawansowane i atrakcyjne technologie. Wzbogać swoją stronę o animację flash lub inne nowoczesne rozwiązania.

Jak wyłączyć autoplay w playerze ze streamingiem

Post 18.02.2017, 22:16:23

Potrzebuje pomocy i o nią Was proszę. Próbowałem już wszystkiego. autoplay=0 =false, sendboxa itp i nic.
Potrzebuje na swojej stronie umieścić video w ramce ale by nie startowało z autostartu.
Czy ktoś zna jakieś rozwiązanie? np. z użyciem js?

Kod: Zaznacz cały
<iframe src="http://static.castto.me/embedlivesrclappr.php?autoplay=false&channel=51839247&vw=700" allowfullscreen webkitallowfullscreen mozallowfullscreen oallowfullscreen msallowfullscreen frameborder="0" scrolling="no" width="100%" height="100%"></iframe>
grzesiekodjozefa2
Posty: 23
Dołączył(a): 01.02.2017

Re: Jak wyłączyć autoplay w playerze ze streamingiem

Post 19.02.2017, 19:51:43

wczytaj inny plik w tego iframe z inną zawartość np. z dużym przyciskiem play
a po jego kliknięciu załaduj ten drugi

mozesz także do danego iframe odwolywać się z głównej strony
targetując iframe i przekazywac mu dane i potem src zmienic chyba też się da
polecam: hitme, linuxpl, sax, sanfre, slaskdatacenter, webion
Muł: sixłiszlist,hostinger,elektroda,gbzl,H88: biznes-host,hekko,minsthost,ionic,netdc,jupe,ogicom,superhost
Kosmos ceny: Home.pl(orange,poczta),1and1,az,domena/y,kei,nazwa
UNIKAĆ: Masternet (nie oddali kasy)
zlotowinfo
Posty: 399
Dołączył(a): 19.11.2014

Re: Jak wyłączyć autoplay w playerze ze streamingiem

Post 20.02.2017, 17:02:38

zlotowinfo dzięki za pomysł.
Po Twoim wpisie próbowałem tej opcji ale to nie dawało efektu. Nadal stream się uruchamiał mimo przykrycia ramką z img.

Jednak dzięki Tobie wpadł mi pomysł i z pomocą gugela mam rozwiązanie.
Podaje je dla potomnych:)

Dzięki temu skryptowi player ładuje się dopiero po kliknięciu w img dzięki temu można umieścić kilka playerów na stronie w których nie można wyłączyć autostartu.

Kod: Zaznacz cały
<img src="jakis.jpg"  data-video="ccpAwYV4yxM">
<script type='text/javascript'>
$(window).load(function(){
    $('img').click(function(){
        video = '<iframe src="https://www.youtube.com/watch?v='+ $(this).attr('data-video') +' " allowfullscreen frameborder="0" scrolling="no" width="100%" height="100%"></iframe>';
        $(this).replaceWith(video);
    });
});

</script>


jednak potrzebuje jeszcze kolejnej pomocy w nawiązaniu do tego ale to już w nowym temacie.
grzesiekodjozefa2
Posty: 23
Dołączył(a): 01.02.2017

Re: Jak wyłączyć autoplay w playerze ze streamingiem

Post 20.02.2017, 19:52:57

nie lubię aplikować czyjegoś kodu którego w pełni nie rozumiem (tak jak tego, to coś z dolarem nie czaje)
czemu nie mogłeś poprostu pokazać obrazka a po jego kliknięciu zmienić src elementu iframe?

ja bym np zrobił pliczek loadera wywoływany
loader.htm?img=1.jpg&url=https://www.youtube.com/watch?v=
który by pokazywał obrazek a po kliknięciu go przekierowywał na url

możesz wyjaśnić jak ta twoja metoda działa?
polecam: hitme, linuxpl, sax, sanfre, slaskdatacenter, webion
Muł: sixłiszlist,hostinger,elektroda,gbzl,H88: biznes-host,hekko,minsthost,ionic,netdc,jupe,ogicom,superhost
Kosmos ceny: Home.pl(orange,poczta),1and1,az,domena/y,kei,nazwa
UNIKAĆ: Masternet (nie oddali kasy)
zlotowinfo
Posty: 399
Dołączył(a): 19.11.2014

Re: Jak wyłączyć autoplay w playerze ze streamingiem

Post 21.02.2017, 00:45:19

Wybacz.
Gdy jest się laikiem i mimo swego wieku (52 wiosny) próbuje się coś stworzyć posiadając minimalną wiedzę to wychodzi takie rozwiązanie jakie udało mi się stworzyć samemu (a raczej z pomocą googla i swojego podejścia do kreatywności)

Kombinowałem z wieloma opcjami by nie dopuścić do autostartu streamu.
Myślę że ta opcja praktycznie działa na tym samym zakresie co Ty przedstawiłeś.
Wyświetla się obrazek a po kliknięciu ładuje się dopiero iframe ze streamem co bardzo pomaga gdy streamy są w sliderze i nie ładują się wszystkie ramki na raz a wywoływane są dopiero po kliknięciu w obrazek.

Nie miej do mnie pretensji jeśli moje myślenie jest złe. Staram się zawsze coś wykombinować samemu bez ciągłego użalania się że nikt nie chce pomóc.
W tej chwili też mam kolejny problem dotyczący pobierani danych z txt i za nic nie potrafię sobie z tym poradzić. Dałem nowy temat ale pewnie nikt nie odpowie i trzeba samemu jakoś szukać drogi wyjścia.

Nie zabieram pracy ludziom którzy na co dzień zajmują się programowaniem :) Gdy potrzebowałem strony firmowej czy innych projektów płacę ludziom którzy się na tym znają. A to tylko mały własny autorski pomysł (zabawa w Steve'a Jobsa który chyba zawsze grał udając się zna na tym co robi) który sam rozwijam przy okazji się ucząc i czasami potrzebna mi pomoc takich osób jak Ty.
grzesiekodjozefa2
Posty: 23
Dołączył(a): 01.02.2017

Re: Jak wyłączyć autoplay w playerze ze streamingiem

Post 21.02.2017, 12:07:02

ja poprostu wolę proste metody, które w pelni rozumiem ja i pewnie każdy takową zrozumie
nie umiem pisać takich funkcji ze znakami dolara

spróbuję przeanalizować tę funkcję
ja sugerowałem ci stworzyć iframe z obrazkiem i podmienic src na adres youtube
twoja funkcja wyświetla obrazek i podmieni obrazek na iframe
czy to napewno na wszystkich przeglądarkach zadziała prawidłowo?

nie ma tam sprawdzania identyfikatora obrazka więc jak rozumiem kliknięcie na dowolny obrazek na stronie otworzy youtube, co chyba nie jest do końca prawidłowe
chyba że twoja strona to tylko ten jeden obrazek
polecam: hitme, linuxpl, sax, sanfre, slaskdatacenter, webion
Muł: sixłiszlist,hostinger,elektroda,gbzl,H88: biznes-host,hekko,minsthost,ionic,netdc,jupe,ogicom,superhost
Kosmos ceny: Home.pl(orange,poczta),1and1,az,domena/y,kei,nazwa
UNIKAĆ: Masternet (nie oddali kasy)
zlotowinfo
Posty: 399
Dołączył(a): 19.11.2014

Re: Jak wyłączyć autoplay w playerze ze streamingiem

Post 21.02.2017, 12:23:39

coś ten twój kod mi nie chce działać, napewno dobry wkleiłeś?
polecam: hitme, linuxpl, sax, sanfre, slaskdatacenter, webion
Muł: sixłiszlist,hostinger,elektroda,gbzl,H88: biznes-host,hekko,minsthost,ionic,netdc,jupe,ogicom,superhost
Kosmos ceny: Home.pl(orange,poczta),1and1,az,domena/y,kei,nazwa
UNIKAĆ: Masternet (nie oddali kasy)
zlotowinfo
Posty: 399
Dołączył(a): 19.11.2014

Re: Jak wyłączyć autoplay w playerze ze streamingiem

Post 21.02.2017, 13:24:44

dodaj bibliotekę jquery-1.8.3.js
grzesiekodjozefa2
Posty: 23
Dołączył(a): 01.02.2017

Re: Jak wyłączyć autoplay w playerze ze streamingiem

Post 21.02.2017, 13:32:10

tak. ten kod mam w osobnym pliku. Łatwiej mi wtedy zmieniać odpowiedni stream w osobnym pliku niż w głównym. Więc identyfikator obrazka zbędny.
a dolar to rozpoczęcie polecenia jquery (przepraszam jeżeli dokładniej nie potrafię wytłumaczyć.

Szukam jeszcze kogoś od jquery by pomógł mi zmienić tą funkcję data-video na taką by pobierała dane z pliku txt bo nie radzę sobie z tym ponieważ pliki z tym kodem będą trwale zaszyfrowane więc kłopotliwe będzie ciągłe wprowadzanie nowych danych i nowe szyfrowanie za każdym razem.
grzesiekodjozefa2
Posty: 23
Dołączył(a): 01.02.2017

Re: Jak wyłączyć autoplay w playerze ze streamingiem

Post 21.02.2017, 13:46:27

@zlotowinfo: jeśli chodzi o wyjaśnienie tego kodu to:
1. ma zależność od jQuery
2.
Kod: Zaznacz cały
$(window).load(function(){

czekamy aż strona się załaduje łącznie z obrazkami
3.
Kod: Zaznacz cały
$('img').click(function(){

gdy się załaduje, to szukamy WSZYSTKICH obrazków na stronie i definiujemy im funkcję reagującą na kliknięcie
4.
Kod: Zaznacz cały
video = '<iframe src="https://www.youtube.com/watch?v='+ $(this).attr('data-video') +' " allowfullscreen frameborder="0" scrolling="no" width="100%" height="100%"></iframe>';

gdy nastąpi kliknięcie na obrazek, to tworzymy sobie do "zmiennej" video tekst, który przypomina kod HTML z <iframe>, gdzie jako src iframe trafia to co jest w atrybucie data-video na klikniętym obrazku
5.
Kod: Zaznacz cały
$(this).replaceWith(video);

zastępujemy kliknięty obrazek ramką iframe

Widzę 3 problemy:
1. Szukamy wszystkich obrazków na stronie. Raczej tego nie chcemy, więc proponuję zmienić selektor z "img" na "[data-video]"
2. czekamy z przypisaniem reakcji na kliknięcie aż załaduje się cała strona łącznie z obrazkami. Jak użytkownik szybciej kliknie w obrazek to nic się nie stanie. Proponuję zmienić
Kod: Zaznacz cały
$(window).load(function(){

na
Kod: Zaznacz cały
$(document).ready(function(){

3. video jest zdefiniowane bez var, dlatego nazwa wycieknie do globalnej przestrzeni nazw. Proponuję zmienić "video = ..." na "var video = ..."
Avatar użytkownikakuku
Rafał Kukawski

+∞
+∞

Posty: 19550
Dołączył(a): 14.04.2002

Re: Jak wyłączyć autoplay w playerze ze streamingiem

Post 21.02.2017, 14:15:46

kuku napisał(a):1. Szukamy wszystkich obrazków na stronie. Raczej tego nie chcemy, więc proponuję zmienić selektor z "img" na "[data-video]"
2. czekamy z przypisaniem reakcji na kliknięcie aż załaduje się cała strona łącznie z obrazkami. Jak użytkownik szybciej kliknie w obrazek to nic się nie stanie. Proponuję zmienić
Kod: Zaznacz cały
$(window).load(function(){

na
Kod: Zaznacz cały
$(document).ready(function(){



wszystko działa w sliderze więc obrazki nie ładują się wszystkie w chwili uruchomienia strony.
Czy w takim wypadku jest potrzeba zmieniać kod?
grzesiekodjozefa2
Posty: 23
Dołączył(a): 01.02.2017

Re: Jak wyłączyć autoplay w playerze ze streamingiem

Post 21.02.2017, 15:08:41

Zależy jak slider jest zaimplementowany. Zależy też ile masz innych grafik na stronie. Zdarzenie load czeka aż WSZYSTKO na stronie się załaduje. Więc wybór należy do Ciebie. Zauważ, że połączenie z serwerem może być problematyczne w dowolnym momencie, albo od strony użytkownika (jego łącza) albo od strony serwera (łącze, wydajność serwera, bieżące obciążenie serwera) jak i od wszystkiego po drodze pomiędzy użytkownikiem a serwerem, więc może być tak, że jakiś obrazek czy cokolwiek nie chce się załadować, długo to trwa, więc skrypt czeka i czeka i czeka a użytkownik się wkurza, bo klika w obrazek i nic się nie dzieje.
Avatar użytkownikakuku
Rafał Kukawski

+∞
+∞

Posty: 19550
Dołączył(a): 14.04.2002

Re: Jak wyłączyć autoplay w playerze ze streamingiem

Post 21.02.2017, 15:51:39

a na mojego zwykłego klikanego a href na obrazku by nie trzeba było czekać ;p
polecam: hitme, linuxpl, sax, sanfre, slaskdatacenter, webion
Muł: sixłiszlist,hostinger,elektroda,gbzl,H88: biznes-host,hekko,minsthost,ionic,netdc,jupe,ogicom,superhost
Kosmos ceny: Home.pl(orange,poczta),1and1,az,domena/y,kei,nazwa
UNIKAĆ: Masternet (nie oddali kasy)
zlotowinfo
Posty: 399
Dołączył(a): 19.11.2014


Powrót do Multimedia i Flash


 


  • Podobne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Ahrefs [Bot], Linkdex i 1 gość

Hosting, Domeny, SSL
iCash

Subskrypcja

Mamy 50186 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: sskijop


Nasi użytkownicy napisali:

  • 935227 wiadomości
  • w 246399 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)