Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

sessionStorage

Tworzenie dynamicznych stron internetowych z zastosowaniem JavaScript, jQuery, Ajax. Dowiedz się jak to zrobić, znajdź rozwiązania swoich problemów.

sessionStorage

Post 13.10.2017, 21:35:00

Dzien dobry
mam prosty kawałek kodu, który wprowadza wersję kontrastową strony. Uruchamia go kliknięcie na obrazek. Wszystko odpala jak należy, niestety po przeladowaniu strony efekt znika. Może ktoś mi pomoże jak powinien wyglądać kod ? Potrzebne jest polecenie setItem i sessionStorage, niestety nie mam pojęcia co tam wpisać

Kod: Zaznacz cały
  <img src="../contr.png" onclick="myFunction()" />


Kod: Zaznacz cały
   <script type="text/javascript">
function myFunction()
{
    document.body.setAttribute("class", "kontrast2");

}

  </script>
wsl543
Posty: 2
Dołączył(a): 13.10.2017

Re: sessionStorage

Post 14.10.2017, 13:23:10

Kod: Zaznacz cały
function setContrast() { //u Ciebie myFunction
    document.querySelector('body').setAttribute('class', 'kontrast2');
    sessionStorage.setItem('kontrast', true)
}
 
//wykona się tylko podczas odświeżania strony, ale po włączeniu jej w nowej zakładce będzie false;
<script>
if (sessionStorage.getItem("kontrast")) {
  document.querySelector('body').setAttribute('class', 'kontrast2')
}
</script>
XaooBBx
Posty: 55
Dołączył(a): 22.09.2016

Re: sessionStorage

Post 05.12.2017, 10:41:09

OK, działa jak należy. Dzięki.
Jeszcze jeden problem. Jak powinien wyglądać kod, żeby po ponownym kliknięciu w obrazek klasa została usunięta ?
wsl543
Posty: 2
Dołączył(a): 13.10.2017


Powrót do JavaScript


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

Hosting, Domeny, SSL

Subskrypcja

Mamy 50860 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: anka88


Nasi użytkownicy napisali:

  • 936278 wiadomości
  • w 246802 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)