Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

[AJAX]Przekazywanie danych do wczytywanego pliku PHP

Tworzenie dynamicznych stron internetowych z zastosowaniem JavaScript, jQuery, Ajax. Dowiedz się jak to zrobić, znajdź rozwiązania swoich problemów.

[AJAX]Przekazywanie danych do wczytywanego pliku PHP

Post 14.06.2009, 19:53:58

Witam, to znowu ja :D

Chciałbym zapytać w jaki sposób, do pliku PHP wyczytywanego w ten sposób:
Kod: Zaznacz cały
ObiektXMLHttp.open("GET", 'plik.php');

mogę przesłać dane w tablicy $_GET.

Próbowałem już poprzez
Kod: Zaznacz cały
ObiektXMLHttp.open("GET", 'plik.php?arg=abc');

jednak ta metoda nie działa :(

Proszę o pomoc

Pozdrawiam[/code]
dyndel
Posty: 70
Dołączył(a): 15.11.2008

Post 14.06.2009, 20:12:51

ObiektXMLHttp.open("GET", 'plik.php');

jeśli ObiektXMLHttp jest instancją obiektu XMLHttpRequest, to oczekuje on jeszcze jednego argumentu typu Boolean oznaczającego czy żądanie ma być asynchroniczne. Jeśli jest to coś innego, to muszę znać kod tego skryptu. W każdym bądź razie, sposób jaki podałeś plik.php?arg=abc musi działać. Może inna część skryptu nadpisuje/zmienia ten adres ze zmiennymi?
Avatar użytkownikakuku
Rafał Kukawski

+∞
+∞

Posty: 19660
Dołączył(a): 14.04.2002

Post 14.06.2009, 20:25:26

kuku napisał(a):
ObiektXMLHttp.open("GET", 'plik.php');

jeśli ObiektXMLHttp jest instancją obiektu XMLHttpRequest, to oczekuje on jeszcze jednego argumentu typu Boolean oznaczającego czy żądanie ma być asynchroniczne. Jeśli jest to coś innego, to muszę znać kod tego skryptu. W każdym bądź razie, sposób jaki podałeś plik.php?arg=abc musi działać. Może inna część skryptu nadpisuje/zmienia ten adres ze zmiennymi?


Tak, to instancja XMLHttpRequest. Tak mi się przynajmniej wydaję, jestem zielony w całym JS, a tym bardziej w AJAX'ie, a nie ma porządnego tutoriala w internecie. Inicjuję to tak:
Kod: Zaznacz cały
if (window.XMLHttpRequest)
{
   ObiektXMLHttp = new XMLHttpRequest();
}
else if (window.ActiveXObject)
{
   ObiektXMLHttp = new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP");
 }


Jak powinienem dodać ten argument Bollean?? W ten sposób??
Kod: Zaznacz cały
ObiektXMLHttp.open("GET", 'plik.php', true/false);
dyndel
Posty: 70
Dołączył(a): 15.11.2008

Post 14.06.2009, 20:33:10

tak, wstawiasz true
Avatar użytkownikakuku
Rafał Kukawski

+∞
+∞

Posty: 19660
Dołączył(a): 14.04.2002


Powrót do JavaScript


 


  • Podobne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości

Hosting, Domeny, SSL

Subskrypcja

Mamy 50853 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: eleczo


Nasi użytkownicy napisali:

  • 936257 wiadomości
  • w 246796 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)