Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

[JS]Problem ze zmianą wartości dla DIV'a

Tworzenie dynamicznych stron internetowych z zastosowaniem JavaScript, jQuery, Ajax. Dowiedz się jak to zrobić, znajdź rozwiązania swoich problemów.

[JS]Problem ze zmianą wartości dla DIV'a

Post 25.12.2006, 22:30:56

Kod: Zaznacz cały
<html>
<head>
  <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
  <LINK href="style.css" type=text/css rel=stylesheet>
<script language="JavaScript" type="text/javascript">
<!--
liczba1=0;
liczba2=0;
min=5;
max=10;
max++;

function spr(){
if(eval(liczba1*liczba2)==document.w.wynik.value)
        { document.getElementById("ocen").innerHTML="Dobrze" }
else { document.getElementById("ocen").innerHTML="Źle" };
zmien();
};

function zmien(){
liczba1=min + Math.floor(Math.random()*(max-min));
liczba2=min + Math.floor(Math.random()*(max-min));
document.getElementById(1).innerHTML=liczba1;
document.getElementById(2).innerHTML=liczba2;
document.w.wynik.value="";
document.w.wynik.focus();
};
//-->
</script>
</head>
<body>
<form name=w>
<table align=center border=1>
<tr><td colspan=5><div class=ocen id=ocen></div></td></tr>
<tr>
<td><div class=liczba id=1></div></td>
<td><div class=liczba id=3>x</div></td>
<td><div class=liczba id=2></div></td>
<td><div class=liczba>=</div></td>
<td><input type=text class=wynik name=wynik size=3 checked></td></tr>
<tr><td colspan=5 align=center><input type=submit class=submit value="Sprawdź" onClick="spr()"></td>
</tr>
</table>
</form>
<script language="JavaScript" type="text/javascript">
<!--
zmien();
//-->
</script>
</body>
</html>


Mam problem z powyższym kodem powinien to być zwykły test tabliczki mnożenia ale w miejsce diva o id=ocen wyskakuje mi tylko na chwilkę dobrze albo źle :(
Nie wiem gdzie leży problem.

Pomóżcie proszę!
Ostatnio edytowano 26.12.2006, 15:54:37 przez Grzesiu, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownikaGrzesiu
Piotr Dobiecki

Posty: 89
Dołączył(a): 01.09.2004
Lokalizacja: Białystok

Post 25.12.2006, 22:49:58

Problem leży w tym że:

<input type=submit> mi chrzani wszystko restarci
a <input type=button> działa ok
Nie wiem dlaczego bo pozostałe DIV'y mi działają bez zazutu
????????
Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska INTELIGENCJA, jest to, że się z nami nie kontaktują.
Albert Einstein
Avatar użytkownikaGrzesiu
Piotr Dobiecki

Posty: 89
Dołączył(a): 01.09.2004
Lokalizacja: Białystok

Post 26.12.2006, 15:42:36

Bo submit ci wysyła a ponieważ nie ma gdzie (nie zaznaczyłeś co ma rozbić submit) i przez to strona wczytuje się na nowo z pustymi danymi.
W tym przypadku zasadny jest tylko button
Nie zapominaj o cudzysłowiach i np:
NIE !!
Kod: Zaznacz cały
document.w.wynik.value="";


A

Kod: Zaznacz cały
document.forms["w"].wynik.value="";

trzymanie standardów ...
roman_c
Posty: 78
Dołączył(a): 03.12.2006

Post 26.12.2006, 15:58:14

Dzięki !
Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska INTELIGENCJA, jest to, że się z nami nie kontaktują.
Albert Einstein
Avatar użytkownikaGrzesiu
Piotr Dobiecki

Posty: 89
Dołączył(a): 01.09.2004
Lokalizacja: Białystok


Powrót do JavaScript


 


  • Podobne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

Subskrypcja

Mamy 43460 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: pitak


Nasi użytkownicy napisali:

  • 909736 wiadomości
  • w 236508 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)