Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

[PHP + JS + AJAX] Panel adm -> Baza -> Zmiana w kodzie JS

Tworzenie dynamicznych stron internetowych z zastosowaniem JavaScript, jQuery, Ajax. Dowiedz się jak to zrobić, znajdź rozwiązania swoich problemów.

[PHP + JS + AJAX] Panel adm -> Baza -> Zmiana w kodzie JS

Post 08.01.2017, 16:04:39

Witajcie!
Dziś postanowiłem przerobić sobie trochę stronkę, mianowicie chciałbym żeby nie było potrzeby zawsze wchodzić w plik JS, żeby edytować treść wiadomości, więc postanowiłem skonfigurować panel administratora tak, aby wykonywał poniższą reakcję:
Edycja i zapisywanie wiadomości na stronie -> Automatyczne edytowanie rekordu w bazie danych -> Automatycznie edytowanie kodu JS z informacji zawartych w bazie

Czyli prościej...
Panel adm -> Baza -> Edycja kodu

Nie ma potrzeby, żebym zamieszczał tu postęp w moich pracach, ponieważ nie ma on nic wspólnego z tym.
Tak wygląda aktualnie panel zmiany treści: http://i.imgur.com/ZNQJVYc.png

Tak wygląda kod, który powinien być edytowany:
$("#chattxt").append('<div class="sys_red" style="color: lime">TUTAJ POWINNA POJAWIĆ SIĘ INFORMACJA Z BAZY - CZYI TA, KTÓRA WCZEŚNIEJ BYŁA ZAPISANA W PANELU</div>');

Znajomy podpowiedział mi, żeby spróbować wykorzystać do tego AJAX, jednak niezbyt mi to wychodziło.

Mógłby ktoś skonfigurować połączenie z bazą oraz wyciąganie informacji z bazy i zastępowanie pogrubionej treści w kodzie?

Z góry bardzo dziękuję.
leth
Posty: 4
Dołączył(a): 08.01.2017

Re: [PHP + JS + AJAX] Panel adm -> Baza -> Zmiana w kodzie J

Post 08.01.2017, 17:21:53

Witam,
Ajax sam w sobie nie ma nic wspólnego z bazą danych. To najogólniej mówiąc technologia, która umożliwia z poziomu JS klienta przesłać jakieś dane do serwera, który może je dowolnie obsłużyć (zwalidować, dodać coś do bazy itp.) i przesłać informację zwrotną, która posłuży nam np. do poinformowania użytkownika czy zapis do bazy się udał.
Natomiast cała operacja zapisu prowadzona jest wyłącznie na serwerze - z poziomu przeglądarki użytkownika nie masz dostępu do bazy danych, a jedynie do wartości zmiennych, które zostały przekazane z PHP.

Sądząc z ostatniego zdania Twojego posta problem leży w odpowiednim stworzeniu zapytania select do bazy danych oraz samej konfiguracji i obsługi bazy z poziomu PHP. Proponuję zatem, abyś najpierw podał nam informacje na temat struktury bazy (tabel) z informacją jakie dane chcesz wyciągnąć. Na tej podstawie spróbujemy odpowiednio "zredagować" zapytanie do bazy.

Drugim krokiem jest obsługa połączenia z bazą danych, np. przez PDO lub inne rozwiązania.

Dopiero gdy to załatwimy możemy zająć się komunikacją klient-serwer tzw. Ajaxem.

Pozdrawiam,
Tomek
drogimex
Posty: 4
Dołączył(a): 07.01.2017

Re: [PHP + JS + AJAX] Panel adm -> Baza -> Zmiana w kodzie J

Post 08.01.2017, 17:53:00

Jeżeli chodzi o bazę danych, to przewiduję najprostszą z możliwych - będzie tylko jedna tabela, w której będzie się aktualizowała wiadomość zapisana w panelu.
Myślałem żeby nadpisywanie zrobić za pomocą PDO, jednak nie upieram się przy tym.
leth
Posty: 4
Dołączył(a): 08.01.2017

Re: [PHP + JS + AJAX] Panel adm -> Baza -> Zmiana w kodzie J

Post 08.01.2017, 18:11:15

Z tym że wiadomość będzie zawierała polskie znaki, więc i baza musi być ustawiona do tego w odpowiedni sposób.
leth
Posty: 4
Dołączył(a): 08.01.2017

Re: [PHP + JS + AJAX] Panel adm -> Baza -> Zmiana w kodzie J

Post 10.01.2017, 00:10:49

leth
Posty: 4
Dołączył(a): 08.01.2017


Powrót do JavaScript


 


  • Podobne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Yahoo [Bot] i 7 gości

Subskrypcja

Mamy 48573 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: SadenessCrying


Nasi użytkownicy napisali:

  • 931709 wiadomości
  • w 244954 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)