Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

[js] pare pytan - onclick - warunek if

Tworzenie dynamicznych stron internetowych z zastosowaniem JavaScript, jQuery, Ajax. Dowiedz się jak to zrobić, znajdź rozwiązania swoich problemów.

[js] pare pytan - onclick - warunek if

Post 13.11.2007, 20:38:03

Głownie to chciał bym się dowiedzieć czy można wywołać dwie lub więcej funkcji w ramach onclick i jemu podobnych, i czy cos takiego jak to ma w ogóle sens
Kod: Zaznacz cały
onclick="if(go != 1){funkcja(); var go = 1}"

chodzi mi o to żeby funkcja mogla zostać wykonana tylko raz (po odświeżeniu strony może byc wykonana ponownie), przy czym wszystko musi byc w tym onclick'u ;)


a skoro już jestem przy temacie js to może mi ktoś powiedzieć do czego służą dopiski w deklaracji ścieżki do skryptu js jak np 'script.js?v=2.0' widziałem tez cos podobnego przy deklaracji pliku css
reynart
Posty: 12
Dołączył(a): 27.03.2006

Post 14.11.2007, 01:49:08

Kod: Zaznacz cały
<div id="aaa">element</div>
<script>
 function funkcja(){...}
 go=0
 document.getElementById('aaa').onclick=function(){
  if(go==0){go=1;funkcja()}
 }
</script>


albo

Kod: Zaznacz cały
<script>
 function funkcja(){...}
 go=0
</script>
<div onclick="if(go==0){go=1;funkcja()}">element</div>
Avatar użytkownikalunter
Posty: 795
Dołączył(a): 29.04.2004

Post 14.11.2007, 16:58:18

raczej to drugie bo pierwsze nie do konca rozumiem ;p
dzieki ;)
reynart
Posty: 12
Dołączył(a): 27.03.2006


Powrót do JavaScript


 


  • Podobne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości

Hosting, Domeny, SSL

Subskrypcja

Mamy 50336 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: MaribelG


Nasi użytkownicy napisali:

  • 935480 wiadomości
  • w 246488 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)