Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

[JS] Operator 'lub'

Tworzenie dynamicznych stron internetowych z zastosowaniem JavaScript, jQuery, Ajax. Dowiedz się jak to zrobić, znajdź rozwiązania swoich problemów.

[JS] Operator 'lub'

Post 16.01.2004, 00:07:18

Zabijcie mnie ale nie wiem jaki jest operator lub w JS :( (|| ?)
Kod: Zaznacz cały
<script type="text/javascript">
<!--
function start(){
  var el=document.getElementById('tab1').getElementsByTagName('TD');
  for(var i=0;i<el.length;i++){
    el[i].onmouseover=function(){this.style.backgroundColor='red'}
     el[i].onmouseout=function(){this.style.backgroundColor='white'}

  }
}
//-->
</script>

jak to przerobic by Id elementu moglo byc tez tab2 ? czyli i tab1 i tab2

dzieki za pomoc
guciosk
Posty: 45
Dołączył(a): 19.09.2003

Post 16.01.2004, 14:29:01

operator lub == || (te dwie pionowe kreski) ;)
czyli i tab1 i tab2

tego pytania nie za bardzo rozumiem. Moze tak
el1=document.getElementById('tab1');
el2=document.getElementById('tab2');
musisz wykonywac operacje na dwoch elementach osobno, nie da sie za jednym zamachem na dwoch elementach pracowac

nie rozumiem tez po co dajesz potem jeszcze getElementsByTagName() skoro i tak odwolujesz sie do konkretnego elementu przez ID lub odwrotnie, po co getElementById() jesli odczytujesz wszystkie TD

powiedzialbym cos wiecej albo cos konretniejszego gdybym wiedzial co ten skrypt ma robic i na jakich elementach pracowac, itd
Avatar użytkownikakuku
Rafał Kukawski

+∞
+∞

Posty: 19571
Dołączył(a): 14.04.2002

Post 16.01.2004, 15:29:28

kuku napisał(a):nie rozumiem tez po co dajesz potem jeszcze getElementsByTagName() skoro i tak odwolujesz sie do konkretnego elementu przez ID lub odwrotnie, po co getElementById() jesli odczytujesz wszystkie TD


np. po to
Kod: Zaznacz cały
<DIV id="menu1">
<A href=#>costam</A>
<A href=#>costam</A>
<A href=#>costam</A>
<A href=#>costam</A>
</DIV>
<DIV id="menu2">
<A href=#>costam</A>
<A href=#>costam</A>
<A href=#>costam</A>
<A href=#>costam</A>
</DIV>

Jak zapewne juz widzisz nie zawsze jest potrzeba odczytywania wszystkich tag'ow i wtedy
Kod: Zaznacz cały
 getElementById('menu1').getElementsByTagName('A')

kuku napisał(a):powiedzialbym cos wiecej albo cos konretniejszego gdybym wiedzial co ten skrypt ma robic i na jakich elementach pracowac, itd


Ale tu sie jak najbardziej zgadzam, tez niebardzo wiem o co chodzi - more details pls !!
Avatar użytkownikabendi
Marek Będkowski

junkie

Posty: 2867
Dołączył(a): 08.12.2003
Lokalizacja: Wrocław

Post 16.01.2004, 19:43:07

Wlasciwie dostalem odpowiedz ze nalezy uzyc dwoch elementow osobno
el1=document.getElementById('tab1');
el2=document.getElementById('tab2');

Myslalem ze mozna zrobic to w jednym uzywajac operatora lub :)

To jest skrypt do kolorowania tabelki po najechaniu myszka

Dzieki za pomoc
guciosk
Posty: 45
Dołączył(a): 19.09.2003


Powrót do JavaScript


 


  • Podobne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

Hosting, Domeny, SSL

Subskrypcja

Mamy 50321 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: domix1996


Nasi użytkownicy napisali:

  • 935454 wiadomości
  • w 246480 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)