Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

Mini translator

Tworzenie dynamicznych stron internetowych z zastosowaniem JavaScript, jQuery, Ajax. Dowiedz się jak to zrobić, znajdź rozwiązania swoich problemów.

Mini translator

Post 02.01.2017, 20:00:48

Witam, może ktos z Was posiada skrypcik który potrafilby zrobic cos takiego:

W pierwsze pole formularza wpisuje slowo po polsku, wychodze z pola i przy onChange wolana jest funkcja podmieniajaca tekst z pierwszego pola na inny (w tym przypadku przetlumaczony) i wpisuje go do pola drugiego tego formularza;

Znalazlem cos takiego gdzies tutaj na Forum ale to co ponizej to tylko przepisuje wartosc z pola do pola. Brakuje mi po drodze tej opcji podmiany tekstu

Kod: Zaznacz cały
<script language="JavaScript">
function przepisz()
   {
   if(!document.form1.pole2.value)document.form1.pole2.value=document.form1.pole1.value;
   else document.form1.pole2.value='';
   }
</script>
<form name="form1">
<input type="text" name="pole1">
<input type="checkbox" name="box1" onChange="przepisz()">
<input type="text" name="pole2">
</form>
rrawicz
Posty: 13
Dołączył(a): 02.01.2017

Re: Mini translator

Post 02.01.2017, 20:42:01

Zamień kod na
Kod: Zaznacz cały
function tlumacz (tekst) {
    return tekst.split('').reverse().join('');
}

function przepisz() {
    document.form1.pole2.value = tlumacz(document.form1.pole1.value);
}

Twoim zadaniem jest teraz tak przerobić treść funkcji tlumacz, żeby tlumaczyła tekst wejściowy na to co chcesz. W podanym przykładzie zapisuję podany tekst od końca.
Avatar użytkownikakuku
Rafał Kukawski

+∞
+∞

Posty: 19648
Dołączył(a): 14.04.2002

Re: Mini translator

Post 02.01.2017, 21:27:08

Dzieki za podpowiedz bo w takim razie takie cos mi zadzialalo po przerobce:

Kod: Zaznacz cały
   function tlumacz (tekst) {
    result = tekst.replace("home", "dom");
   
return result;
   
}

function przepisz() {
    document.form1.pole2.value = tlumacz(document.form1.pole1.value);
}
rrawicz
Posty: 13
Dołączył(a): 02.01.2017

Re: Mini translator

Post 02.01.2017, 22:24:03

ale juz widze ze nie moge tak jak w PHP zrobic czegos takiego:

Kod: Zaznacz cały
function replace($text)
{
$text = str_replace('home', 'dom', $text);
$text = str_replace('coffe', 'kawa', $text);
$text = str_replace('tea', 'herbata', $text);

return $text;
}


bo funkcja JS oddaje mi tylko ostatni result :( albo czegos nie wiem
rrawicz
Posty: 13
Dołączył(a): 02.01.2017

Re: Mini translator

Post 02.01.2017, 23:14:42

Przypisujesz wynik do "zmiennej" result, dlatego w drugiej linii musisz zrobić result = result.replace(), albo po prostu używaj cały czas zmiennej tekst
Kod: Zaznacz cały
tekst = tekst.replace('home', 'dom');
tekst = tekst.replace('coffee', 'kawa');
Avatar użytkownikakuku
Rafał Kukawski

+∞
+∞

Posty: 19648
Dołączył(a): 14.04.2002

Re: Mini translator

Post 03.01.2017, 18:21:29

jednak dziala, jeszcze raz dzieki kuku
rrawicz
Posty: 13
Dołączył(a): 02.01.2017


Powrót do JavaScript


 


  • Podobne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google Adsense [Bot] i 8 gości

Hosting, Domeny, SSL

Subskrypcja

Mamy 50710 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: edwardmyers


Nasi użytkownicy napisali:

  • 936116 wiadomości
  • w 246733 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)