Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

Jak moge zaktualizowac zmienna po uruchomieniu funckcji?

Tworzenie dynamicznych stron internetowych z zastosowaniem JavaScript, jQuery, Ajax. Dowiedz się jak to zrobić, znajdź rozwiązania swoich problemów.

Jak moge zaktualizowac zmienna po uruchomieniu funckcji?

Post 16.04.2017, 20:37:03

Jak moge zaktualizowac zmienna po uruchomieniu funckcji - kiedy scope funkcji nie obejmuje zmiennej?

Kod: Zaznacz cały
var pierwszy = 1;

function pierwsza(liczba){
   liczba = liczba + 1;
   console.log('liczba wewnatrz funkcji pierwsza: ' + liczba) // prawidlowo podaje 2
}

pierwsza(pierwszy);

console.log(pierwszy); // daje jeden, a chcialbym otrzymac dwa
damiann
Posty: 8
Dołączył(a): 16.04.2017


Re: Jak moge zaktualizowac zmienna po uruchomieniu funckcji?

Post 17.04.2017, 00:27:42

a moglbys podac co dokladnie - na ktory kawalek zwrocic uwage?
damiann
Posty: 8
Dołączył(a): 16.04.2017

Re: Jak moge zaktualizowac zmienna po uruchomieniu funckcji?

Post 17.04.2017, 12:17:35

Kod: Zaznacz cały
var pierwszy = 1;
function pierwsza(liczba){
    liczba = liczba + 1;
    console.log('liczba wewnatrz funkcji pierwsza: ' + liczba) // prawidlowo podaje 2
    return liczba;
}

pierwszy = pierwsza(pierwszy);
console.log(pierwszy); // daje jeden, a chcialbym otrzymac dwa


w JS nie ma mechanizmu, o który (wnioskując po konstrukcji swojego kodu) pytasz, tj. przekazania referencji na zmienną, którą możesz potem modyfikować, więc trzeba sobie radzić inaczej, m.in. w sposób jaki pokazałem.
Avatar użytkownikakuku
Rafał Kukawski

+∞
+∞

Posty: 19409
Dołączył(a): 14.04.2002

Re: Jak moge zaktualizowac zmienna po uruchomieniu funckcji?

Post 17.04.2017, 17:50:14

@kuku a wskazalbys ten sposob, bo przejrzalem link podany przez @Star od gory do dolu i nie moge tego znalezc. Chodzi o to aby odniesc cos wewnatrz funkcji do zmiennej powyzej tej funkcji (ktora to funkcja jest dodatkowo wenatrz np innej funkcji).
damiann
Posty: 8
Dołączył(a): 16.04.2017

Re: Jak moge zaktualizowac zmienna po uruchomieniu funckcji?

Post 18.04.2017, 16:10:26

EDIT: nie zauwazylem, ze dodales kod, wszystko jasne, dziekuje!
damiann
Posty: 8
Dołączył(a): 16.04.2017


Powrót do JavaScript


 


  • Podobne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Mackie i 6 gości

Hosting, Domeny, SSL
iCash

Subskrypcja

Mamy 49632 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: KashaCzq


Nasi użytkownicy napisali:

  • 933822 wiadomości
  • w 245890 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)