Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

dynamiczne dodawanie pola input

Tworzenie dynamicznych stron internetowych z zastosowaniem JavaScript, jQuery, Ajax. Dowiedz się jak to zrobić, znajdź rozwiązania swoich problemów.

dynamiczne dodawanie pola input

Post 12.05.2017, 19:41:53

Cześć!
Mam kod, który dynamicznie dodaje pole input. Wszystko fajnie, tylko nie mam pomysłu, w jaki sposób ustalić nazwy owych inputów, aby później po wysłaniu formularza odczytać wszystkie wpisane dane.

Kod: Zaznacz cały
<div id="firefighters">
<input type="text" class="input" name="firefighter" onkeyup="InputName(this)" />
</div>
<input type="button" value="Dodaj" onclick="ActionNewFirefighter(\'firefighters\');" />

Kod: Zaznacz cały
function ActionNewFirefighter(kontener){
   var znacznik = document.createElement('input');
   znacznik.setAttribute('type', 'text');
   znacznik.setAttribute('name', 'firefighter[]');
   znacznik.className = 'input';
   var kontener = document.getElementById(kontener);
   kontener.appendChild(znacznik);
}
spillac
Posty: 15
Dołączył(a): 18.04.2017

Re: dynamiczne dodawanie pola input

Post 13.05.2017, 15:36:02

Rozwiązałem sposób, dodając przy każdym kliknięciu w nowe pole (x+1), oraz nadając nazwę "nazwa_x", oraz nowe pole które wysyła w hidden wartość x, czyli ilość utworzonych pól. Czy sposób dobry, czy jest na to lepsze rozwiązanie?
spillac
Posty: 15
Dołączył(a): 18.04.2017

Re: dynamiczne dodawanie pola input

Post 14.05.2017, 10:23:31

Tak się da, ale właśnie nie rozumiem dlaczego zrezygnowałeś z poprzedniego sposobu nazywania pól firefighter[], szczególnie jeśli masz zamiar czytać te dane w PHP. Jedyna rzecz w takim momencie do poprawki byłoby w kodzie
Kod: Zaznacz cały
<input type="text" class="input" name="firefighter" onkeyup="InputName(this)" />

też zmienić nazwę z firefighter na firefighter[]. Nazwy z [] tworzą po stronie PHP tablicę wszystkich wartości. Jest to wtedy dość łatwe do zarządzania.
Avatar użytkownikakuku
Rafał Kukawski

+∞
+∞

Posty: 19645
Dołączył(a): 14.04.2002

Re: dynamiczne dodawanie pola input

Post 14.05.2017, 14:26:58

Hmm.. Próbowałem dawać kwadratowe nawiasy w celu utworzenia tablicy, jednak serwer nie wysyłał mi nazw z tymi nawiasami.

P.S. Zmieniłem sposób i zamieniłem inputy na pola wyboru. Lepsza funkcjonalność w tym konkretnym przykładzie.
spillac
Posty: 15
Dołączył(a): 18.04.2017


Powrót do JavaScript


 


  • Podobne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

Hosting, Domeny, SSL

Subskrypcja

Mamy 50698 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: m1kie


Nasi użytkownicy napisali:

  • 936098 wiadomości
  • w 246727 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)