Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

Układ strony opierający się na blokach DIV

Poznaj nowe sposoby wyrażania swoich pomysłów. Naucz się tworzyć nowoczesne serwisy, umożliwiające łatwy dostęp do informacji bez względu na sprzęt czy przeglądarkę użytkownika. Dowiedz się w jaki sposób wkroczyć w przyszłość korzystając z HTML5.

Układ strony opierający się na blokach DIV

Post 01.06.2017, 09:58:24

Nie znam się kompletnie na HTML. Jak stworzyć taki układ strony opierający się na blokach DIV według tego wzoru. Mają być stworzone dwa nowe pliki index2.html oraz style2.css

https://zapodaj.net/c6f1622523ea8.jpg.html
reagtone
Posty: 9
Dołączył(a): 01.06.2017


Re: Układ strony opierający się na blokach DIV

Post 01.06.2017, 10:43:40

Dziękuje bardzo za pomoc. Jak pobieram to pokazuję mi tylko plik html jak zrobić żeby mieć pliki index2.html oraz style2.css
reagtone
Posty: 9
Dołączył(a): 01.06.2017

Re: Układ strony opierający się na blokach DIV

Post 01.06.2017, 10:47:31

Pod linkiem, który podałem powinieneś widzieć 3 kolumny. Tekst z pierwszej kolumny wstawiasz do index2.html, tekst z drugiej kolumny wstawiasz do style2.css. Następnie gdzieś pomiędzy <head> i </head> wstaw
Kod: Zaznacz cały
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="style2.css">
Avatar użytkownikakuku
Rafał Kukawski

+∞
+∞

Posty: 19503
Dołączył(a): 14.04.2002

Re: Układ strony opierający się na blokach DIV

Post 01.06.2017, 10:55:10

Jak powinienem zapisać dokument tekstowy by Chrome odczytał mi to (nie jako plik tekstowy). Przepraszam, że tyle pytań;)
reagtone
Posty: 9
Dołączył(a): 01.06.2017

Re: Układ strony opierający się na blokach DIV

Post 01.06.2017, 10:56:40

To polecenie to tylko do pliku style2.css wpisać?
reagtone
Posty: 9
Dołączył(a): 01.06.2017

Re: Układ strony opierający się na blokach DIV

Post 01.06.2017, 10:59:43

Jak pisałem, pomiędzy <head> i </head>, a taki kod występuje tylko w index2.html.
Avatar użytkownikakuku
Rafał Kukawski

+∞
+∞

Posty: 19503
Dołączył(a): 14.04.2002

Re: Układ strony opierający się na blokach DIV

Post 01.06.2017, 11:16:39

Jakie kodowanie powinienem ustawić w dokumencie tekstowym gdyż nie odczytuję mi
reagtone
Posty: 9
Dołączył(a): 01.06.2017

Re: Układ strony opierający się na blokach DIV

Post 01.06.2017, 11:44:16

Dzisiaj zwykle stosuje się UTF-8, bo najbardziej uniwersalne.
Avatar użytkownikakuku
Rafał Kukawski

+∞
+∞

Posty: 19503
Dołączył(a): 14.04.2002

Re: Układ strony opierający się na blokach DIV

Post 01.06.2017, 12:31:10

Stworzyłem te dwa pliki, ale jak wskazuję Chrome to wyświetla tylko tekst, coś źle robię
reagtone
Posty: 9
Dołączył(a): 01.06.2017

Re: Układ strony opierający się na blokach DIV

Post 01.06.2017, 12:37:23

Ok, już wszystko jasne. Dziękuje jeszcze raz bardzo za pomoc :)
reagtone
Posty: 9
Dołączył(a): 01.06.2017

Re: Układ strony opierający się na blokach DIV

Post 01.06.2017, 13:07:36

Proszę o zamknięcie tematu, dziękuje
reagtone
Posty: 9
Dołączył(a): 01.06.2017

Re: Układ strony opierający się na blokach DIV

Post 01.06.2017, 14:48:20

Temat można usunąć
reagtone
Posty: 9
Dołączył(a): 01.06.2017

Re: Układ strony opierający się na blokach DIV

Post 01.06.2017, 16:36:57

Tematy na tym forum nie są usuwane bez wyraźnego powodu. Udzielone odpowiedzi mogą się przydać innym użytkownikom, gdy ci natrafią na podobny problem.
Avatar użytkownikakuku
Rafał Kukawski

+∞
+∞

Posty: 19503
Dołączył(a): 14.04.2002


Powrót do HTML i XHTML


 


  • Podobne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

Hosting, Domeny, SSL
iCash

Subskrypcja

Mamy 50037 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: smoola


Nasi użytkownicy napisali:

  • 934651 wiadomości
  • w 246197 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)