Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

wyglad strony w firefoxie

Chcesz wiedzieć jak sterować wyglądem strony za pomocą styli? Tutaj dowiesz się jakie możliwości ma CSS i jak poprawnie go stosować, aby uzyskać zamierzone efekty. Dowiesz się jakie nowości udostępniono w CSS3 i jak z nich korzystać.

wyglad strony w firefoxie

Post 24.04.2007, 19:52:24

witam,
od niedawna interesuje sie css no i mam problem. siedze nad tym tak dlugo ze postanowilem napisac tutaj. dokladnie to problem dotyczy wyswietlania strony w przegladarce firefox. strone opieram na divach. strona ma taki uklad:
Kod: Zaznacz cały
___________________
|      top         |
|__________________|
|______menu________|
| div | div2 | div3|
|_____|______|_____|
| m  |             |
| e  |   tekst     |
| n  |             |
| u  |             |
|____|_____________|

niestety pomiedzy tym pionowym menu a divem oraz tekstem robi sie jakies puste miejsce(?) jakby byl jakis margines. ale w css ustawione mam margin na 0! w ie wyglada dobrze, wlasciwie to prawie dobrze poniewaz by w firefoxie te trzy divy obok siebie wygladaly ok, szerokosc kazdego z tych divow musialem zmniejszyc o wartosc padding. niestety dzieki temu w ie wszystko sie troche zjechalo i jest nie rowno.

pozdrawiam
rafik16
Posty: 3
Dołączył(a): 24.04.2007

Post 24.04.2007, 20:01:11

To dlatego, że na szerokość elementu składa się:
szerokosc, border, margin, padding - IE tego nie pojmuje i trzeba dla niego stosować [url=http://www.google.pl/search?hl=pl&q=komentarze+warunkowe&btnG=Szukaj+w+Google&lr=[Komentarze Warunkowe[/url] ;)
Avatar użytkownikaKrzysiek Łabuś
Krzysiek Łabuś

retarded
retarded

Posty: 14361
Dołączył(a): 01.02.2004
Lokalizacja: Muszyna

Post 25.04.2007, 07:36:34

dzieki za odpowiedz. w IE wszystko juz jest na miejscu tak jak powinno :)
zrobilem dwa arkusze stylow. jeden dla ie drugi dla firefoxa, w firefoxie dodalem margin padding border i width i niestety stronka wyglada tak:
Kod: Zaznacz cały
___________________
|      top         |
|__________________|
|______menu________|
| div | div2 | div3|
|_____|______|_____|
|__________________|
| m  | |           |
| e  | |   tekst   |
| n  | |           |
| u  | |           |
|____|_|___________|


juz sam nie wiem co z tym zrobic :(
rafik16
Posty: 3
Dołączył(a): 24.04.2007

Post 25.04.2007, 11:34:46

Adres do strony/kod?
Avatar użytkownikaKrzysiek Łabuś
Krzysiek Łabuś

retarded
retarded

Posty: 14361
Dołączył(a): 01.02.2004
Lokalizacja: Muszyna

Post 25.04.2007, 11:49:34

kod strony
Kod: Zaznacz cały
<?php
echo "<HEAD>
<title>layout</title>
<link rel='Stylesheet' type='text/css' href='style.css'>
<!--[if IE]>
<link rel='Stylesheet' type='text/css' href='styleie.css'>
<![endif]-->
</head>
<body>
<div id='logo'></div></td></tr></table>
<div id='menu'><img src='images/layout5_02.png'><img src='images/layout5_03.png'><img src='images/layout5_04.png'><img src='images/layout5_05.png'><img src='images/layout5_06.png'><img src='images/layout5_07.png'><img src='images/layout5_08.png'><img src='images/layout5_09.png'><img src='images/layout5_10.png'></div>
<div id='undermenu'><img src='images/layout5_11.png'></div>
<div id='about' style='float:left;' ><center>Chwilowo w budowie ;)</div>
<div id='przedzialka' style='float:left;' ><img src='images/przedzialka.png'></div>
<div id='lastmatches' style='float:left;' >Chwilowo w budowie ;)</div>
<div id='odstep' style='float:left;' ></div>
<div id='naforum' style='float:left;' >Chwilowo w budowie ;)</div>
<div id='menuglowne'style='float: left; top: 0px; left: 0px;' ><img src='images/..gif'> <b>Nawigacja</b><br>Strona główna<br>Forum<br>Wymiana></div>";
echo "<div id='content' style='float: left;' >";
$template = "defaultmod";
include("cutenews/show_news.php");
echo "</div>
</body>"
?>

kod css dla firefoxa
Kod: Zaznacz cały
body {
background: url('images/tlo.jpg');
background-repeat: repeat-x;
background-color: #4B4B4B;
margin: 0px 0px 0px 0px;
}

#logo {
background: url('images/logo.png');
background-repeat: no-repeat;
width: 800px;
height: 159px;
margin: 0px 0px 0px 0px;
}

#about {
background: url('images/layout5_12.png');
background-repeat: no-repeat;
width: 215px;
height: 156px;
font-family: sans-serif;
font-size: 11px;
color: #FFFFFF;
padding: 20px 5px 5px 5px;
margin: 0px 0px 0px 0px;
}

#lastmatches {
background: url('images/layout5_13.png');
background-repeat: no-repeat;
width: 246px;
height: 156px;
font-family: sans-serif;
font-size: 11px;
color: #FFFFFF;
padding: 20px 5px 5px 5px;
margin: 0px 0px 0px 0px;
}

#naforum {
background: url('images/layout5_15.png');
background-repeat: no-repeat;
width: 285px;
height: 156px;
font-family: sans-serif;
font-size: 11px;
color: #FFFFFF;
padding: 20px 5px 5px 5px;
margin-bottom: 0px;
}

#menuglowne {
background: url('images/layout5_16.png');
background-repeat: repeat-y;
width: 227px;
height: 607px;
font-family: sans-serif;
font-size: 11px;
color: #FFFFFF;
clear: both;
margin: 0px 0px 0px 0px;
position: relative;
padding: 50px 10px 5px 5px;
border: 0px;
float: top;
}


#odstep {
background: url('images/layout5_14.png');
background-repeat: no-repeat;
width: 16px;
height: 156px;
}

#content {
background: url('images/layout5_17.png');
background-repeat: repeat-y;
width: 573px;
height: 607px;
}


pewnie jest duzo smieci, bo majstrowalem przy tym :P
rafik16
Posty: 3
Dołączył(a): 24.04.2007


Powrót do CSS


 


  • Podobne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

Subskrypcja

Mamy 43432 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: hellbike


Nasi użytkownicy napisali:

  • 909593 wiadomości
  • w 236457 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)