Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

tabela zbudowana z samych divow i display

Chcesz wiedzieć jak sterować wyglądem strony za pomocą styli? Tutaj dowiesz się jakie możliwości ma CSS i jak poprawnie go stosować, aby uzyskać zamierzone efekty. Dowiesz się jakie nowości udostępniono w CSS3 i jak z nich korzystać.

tabela zbudowana z samych divow i display

Post 15.03.2006, 05:38:56

jak zbudowac tabele w opartciu o <div> i display? ja doszedlem do momentu:>
Kod: Zaznacz cały
<style type="text/css">
  <!--
    #pojemnik{margin: auto; width:600px;background-color:blue;}
    #tabela{display:table;width:300px;height:50px;background-color:red;)
  -->
  </style>
<div ID="pojemnik">

    <div ID="tabela">
       <div style="display:table-row;background-color:white;">
            <div style="display:table-cell;background-color:yellow;">1</div>
            <div style="display:table-cell;background-color:yellow;">2</div>
       </div>
    </div>

</div>
dalej nie mam pojecia, wiem ze wszystko mozna ustalic parametrem display, moim zamiarem bylo usadowienie tych komorek w tej samej linni a nie jedna pod droga, skoro znajduja sie w <div> ktory jst wierszem to nie wiem czemu sie tak dzieje, pomocy tegie glowy, pozdrawiam
michoo
Posty: 6
Dołączył(a): 24.01.2006

Post 15.03.2006, 09:33:51

U mnie jest wyswietlane jedno obok drugiego.
Moze uzywasz jakiejs starej przegladarki, nie obslugujacej tego typu deklaracji, np IE6?
tomnow.pl - profesjonalne ciecie layoutow i programowanie php
Avatar użytkownikatomnow
Posty: 393
Dołączył(a): 14.01.2006
Lokalizacja: Opole

stara przegladarka

Post 15.03.2006, 14:05:10

to prawda, pod firefoxem wyglada ok, ale co zrobic zeby nie uzywac tabelek i ozywic ta metode w ie6, czy jest na to jakis kruczek?,czy mozliwe jest wyswietlenie dwóch blokow w jednej lini, tak jak np. dwa akapity przy uzyciu display:inline ?? to dalo by mozliwosc wyswietlenia dwoch blokow w jednym wierszu, pozdrawiam
michoo
Posty: 6
Dołączył(a): 24.01.2006

Post 15.03.2006, 21:58:54

a co chesz trzymac w tak przygotowanej "tabeli"?
Krzysztof Safjanowski – dostawca rozwiązań IT
Avatar użytkownikabrand
Krzysztof Safjanowski

...
...

Posty: 4404
Dołączył(a): 27.01.2006
Lokalizacja: Poznań

Post 15.03.2006, 23:55:24

Wedlug mnie mozesz spokojnie uzyc floatow
tomnow.pl - profesjonalne ciecie layoutow i programowanie php
Avatar użytkownikatomnow
Posty: 393
Dołączył(a): 14.01.2006
Lokalizacja: Opole


Powrót do CSS


 


  • Podobne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

Subskrypcja

Mamy 43431 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: JulianOchocki


Nasi użytkownicy napisali:

  • 909591 wiadomości
  • w 236456 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)