Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

Problem Less

Chcesz wiedzieć jak sterować wyglądem strony za pomocą styli? Tutaj dowiesz się jakie możliwości ma CSS i jak poprawnie go stosować, aby uzyskać zamierzone efekty. Dowiesz się jakie nowości udostępniono w CSS3 i jak z nich korzystać.

Problem Less

Post 29.10.2017, 19:57:55

Witam, mam pewne pytanie odnośnie technologi LESS, kupiłem kurs na stronie strefakursów i tam Ciągle się przewija w pliku index.html podpięcie stylu <link rel="stylesheet" href="style/main.less" type="text/less"> na stronie LESSa znalazłem podpięcie jeszcze inne <link rel="stylesheet/less" type="text/css" href="styles.less" />. Facet na kursie wykorzystuje te pierwsze i wszystko jemu czyta.. nie rozumiem na jakiej zasadzie podpięty less bez css jest wstanie czytać styl ???? Używam wtyczki do Brackets któa automatycznie przerzuca mi pliki z less do css ale co z tego jak w head jest podpięty less a nie css. O co w tym chodzi Panowie ?
mash92
Posty: 4
Dołączył(a): 29.10.2017

Re: Problem Less

Post 29.10.2017, 21:11:16

Może w kodzie z kursu jest podpięty również skrypt JavaScript (konkretnie ten https://codeload.github.com/less/less.js/zip/master), który przetwarza na żywo pliki less? Taki skrypt może być ułatwieniem dla prowadzącego.
Avatar użytkownikakuku
Rafał Kukawski

+∞
+∞

Posty: 19642
Dołączył(a): 14.04.2002

Re: Problem Less

Post 29.10.2017, 21:53:48

owszem jest taki skrypt, ale mam wrażenie, że on nic nie generuje ..

<!-- Style LESS -->
<link rel="stylesheet" href="style/main.less" type="text/less">

<!-- JS LESS -->
<script src="js/less.min.js"></script>
Proszę jeszcze o wytłumaczenie, jeżeli jest podpięty ten skrypt to nie musi być stworzony plik CSS ? tylko czyta już z LESS ?
mash92
Posty: 4
Dołączył(a): 29.10.2017

Re: Problem Less

Post 29.10.2017, 22:17:00

Na tym to polega, załączasz skrypt i arkusze stylów z rozszerzeniem .less do strony. Ważne żeby <link> miał rel="stylesheet/less". W każdym razie, ten skrypt nie powinien być używany na gotowych stronach, które masz zamiar publikować lub robić dla klientów. Ten skrypt w zasadzie nadaje się tylko do demonstracji, ułatwienia pracy, żeby ciągle nie musieć uruchamiać kompilatora LESS do CSS. Finalnie jednak powinieneś dokonać tej kompilacji. Przeglądarki obsługują wyłącznie CSS.

Jeśli to u ciebie nie działa to podaj link do strony na której problem występuje.
Avatar użytkownikakuku
Rafał Kukawski

+∞
+∞

Posty: 19642
Dołączył(a): 14.04.2002

Re: Problem Less

Post 30.10.2017, 15:07:37

sprawa wygląda tak ..
<!DOCTYPE html>
<html lang="pl">
<head>

<title>Projekt</title>
<meta charset="utf-8">
<meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1">

<!-- Style LESS -->
<link rel="stylesheet" href="style/main.less" type="text/less">

<!-- JS LESS -->
<script src="js/less.min.js"></script>


</head>

dalej wiadomo leci body. Rozumiem, że ten js skrypt ma za zadanie czytać z pliku main.less ? bo w folderze nie ma żadnych plików CSS .. bo w pliku main.less są podpięte 4 inne pliki przez funkcję @import. Po kliknięciu na index żaden styl się nie włącza ( zaznaczam że to są pliki z strefukursów i u nich dobrze śmigają :) ) Czy mam ten js jakoś aktywować czy coś trzeba zrobić za pośrednictwiem node.js ?
mash92
Posty: 4
Dołączył(a): 29.10.2017

Re: Problem Less

Post 30.10.2017, 15:59:26

jeszcze dodam jedno pytanie, czy może być tak że w chrome nie czyta tego pliku less a w firefox wszystko śmiga.
mash92
Posty: 4
Dołączył(a): 29.10.2017

Re: Problem Less

Post 30.10.2017, 16:46:41

Najlepiej będzie jeśli skontaktujesz się z autorami kursu, w końcu oni odpowiadają za jakość swojego produktu.
Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy, to że przeglądarka blokuje pobieranie plików lokalnych (protokół file), przez co skrypt nie może poprawnie zadziałać. Spróbuj uruchomić te pliki poprzez jakiś serwer. Jeśli masz w swoim systemie Pythona, to z linii poleceń, będąc w folderze z projektem, uruchomić

Kod: Zaznacz cały
python -m SimpleHTTPServer 8000

i potem do projektu dostać się w przeglądarce przez http://localhost:8000
Avatar użytkownikakuku
Rafał Kukawski

+∞
+∞

Posty: 19642
Dołączył(a): 14.04.2002


Powrót do CSS


 


  • Podobne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

Hosting, Domeny, SSL

Subskrypcja

Mamy 50677 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: OQCJacki


Nasi użytkownicy napisali:

  • 936066 wiadomości
  • w 246713 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)