Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

[css] div na animacji flash

Chcesz wiedzieć jak sterować wyglądem strony za pomocą styli? Tutaj dowiesz się jakie możliwości ma CSS i jak poprawnie go stosować, aby uzyskać zamierzone efekty. Dowiesz się jakie nowości udostępniono w CSS3 i jak z nich korzystać.

[css] div na animacji flash

Post 18.11.2008, 11:53:36

Witam
Czy da radę ustawić DIV-a ze wskazanym tłem background który przysłoniłby mi część animacji flash?
Próbowałem coś takiego uzyskać jednak "chowało" się to pod animacją flash.
Za wszelkie rady dziękuję
Pozdrawiam
Jaason
Avatar użytkownikaJaason
Tomasz Waszkiewicz

capoeirista
capoeirista

Posty: 3511
Dołączył(a): 14.04.2002
Lokalizacja: Warszawa

Post 18.11.2008, 12:14:06

''wmode: transparent" dla flash'a
Krzysztof Safjanowski – dostawca rozwiązań IT
Avatar użytkownikabrand
Krzysztof Safjanowski

...
...

Posty: 4404
Dołączył(a): 27.01.2006
Lokalizacja: Poznań

Post 18.11.2008, 12:37:08

czyli muszę mieć możliwość edytowania animacji flash...
a jest sposób gdy takowej nie mam??
Avatar użytkownikaJaason
Tomasz Waszkiewicz

capoeirista
capoeirista

Posty: 3511
Dołączył(a): 14.04.2002
Lokalizacja: Warszawa

Post 18.11.2008, 14:24:46

czyli muszę mieć możliwość edytowania animacji flash...

nie, nie musisz. Ustawiasz odpowiedni <param>etr wmode dla Flasha w HTMLu. Przeszukaj forum, było wiele razy o tym.
Avatar użytkownikakuku
Rafał Kukawski

+∞
+∞

Posty: 19592
Dołączył(a): 14.04.2002

Post 18.11.2008, 15:20:26

ok dzięki.
znalazłem coś takiego: http://www.mozillapl.org/forum/about-31559.html
przetestuję i dam znać jak to działa :)
Avatar użytkownikaJaason
Tomasz Waszkiewicz

capoeirista
capoeirista

Posty: 3511
Dołączył(a): 14.04.2002
Lokalizacja: Warszawa

Post 18.11.2008, 22:18:54

no niestety mam problem. korzystam z SWFObject v1.5: http://blog.deconcept.com/

w kodzie html wygląda to tak:
<div id="prawa"> <div id="przyslona"><div id="ramka" >
<script type="text/javascript" src="swfobject.js"></script>
<script type="text/javascript">
var s1 = new SWFObject("imagerotator.swf","rotator","539","406","7");
s1.addParam("quality", "high");
s1.addParam("wmode", "transparent");
s1.addParam("allowfullscreen","true");
s1.addVariable("file","obrazki.xml");
s1.addVariable("width","539");
s1.addVariable("height","406");


s1.write("ramka");
</script>

</div></div>
</div>

css zaś tak:
Kod: Zaznacz cały
#prawa{float:left; margin-right:0px; margin-top:-481px; text-align:right; margin-left:231px; background-image: url(../files/prawa.png); width:539px;height:481px;}
#przyslona { background-image: (../files/zaslona.png); width:539px; height:406px; }
#ramka {margin-top:55px; }

czyli jak widać na tym przykładzie, przyslona to obrazek przezroczysty który probuje nalozyc na flasha, ktory znajduje sie w ramka, jednak nie uzyskuje oczekiwanego efektu...
ktoś może spotkał się z podobnym problemem i wie jak go rozwiązać?
Avatar użytkownikaJaason
Tomasz Waszkiewicz

capoeirista
capoeirista

Posty: 3511
Dołączył(a): 14.04.2002
Lokalizacja: Warszawa

Post 18.11.2008, 22:45:48

jesli spotykamy sie z podobnymi nierozwiazywalnymi problemami to linkujemy w kolejnym poscie link do strony z ktora mamy problem
Krzysztof Safjanowski – dostawca rozwiązań IT
Avatar użytkownikabrand
Krzysztof Safjanowski

...
...

Posty: 4404
Dołączył(a): 27.01.2006
Lokalizacja: Poznań

Post 19.11.2008, 11:28:08

ok, robiłem po lokalu już wrzuciłem na neta:
link
dział portfolio
Avatar użytkownikaJaason
Tomasz Waszkiewicz

capoeirista
capoeirista

Posty: 3511
Dołączył(a): 14.04.2002
Lokalizacja: Warszawa

Post 19.11.2008, 13:52:47

Krzysztof Safjanowski – dostawca rozwiązań IT
Avatar użytkownikabrand
Krzysztof Safjanowski

...
...

Posty: 4404
Dołączył(a): 27.01.2006
Lokalizacja: Poznań

Post 19.11.2008, 14:03:29

no dokładnie o to chodzi, zastanawia mnie tylko rzecz czy tak będzie po wgraniu obrazka...
btw: usunąłeś tylko właściwość css przyslona, zgadza sie?
Avatar użytkownikaJaason
Tomasz Waszkiewicz

capoeirista
capoeirista

Posty: 3511
Dołączył(a): 14.04.2002
Lokalizacja: Warszawa

Post 19.11.2008, 15:01:17

>Jaason w duzym skrocie, to nic wielkiego nie robilem, zapisalem Twoja wersje, przenioslem swfobject pozad #ramka i skopiowalem na swoj serwer. Nie wiem dlaczego u Ciebie nie dziala
Krzysztof Safjanowski – dostawca rozwiązań IT
Avatar użytkownikabrand
Krzysztof Safjanowski

...
...

Posty: 4404
Dołączył(a): 27.01.2006
Lokalizacja: Poznań

Post 20.11.2008, 14:40:24

z tego co się zorientowałem, u Ciebie chyba to też działać nie będzie. po wpisaniu opcji transparent flash robi się przezroczysty owszem, jednak u Ciebie nie loaduje zdjęcia, a po załadowaniu jakiegokolwiek zdjęcia sprawa wygląda tak, że tak jakby te zdjęcie przykrywa wszystko.....
w każdym bądź razie dzięki za zainteresowanie i pomoc.
Avatar użytkownikaJaason
Tomasz Waszkiewicz

capoeirista
capoeirista

Posty: 3511
Dołączył(a): 14.04.2002
Lokalizacja: Warszawa


Powrót do CSS


 


  • Podobne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 3 gości

Hosting, Domeny, SSL

Subskrypcja

Mamy 50460 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: GwenSDickey


Nasi użytkownicy napisali:

  • 935696 wiadomości
  • w 246595 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)