Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej OK, rozumiem

[C++] Sortowanie przez wstawianie

Podstawy tworzenia stron to dla Ciebie pestka? Pora na bardziej zaawansowane rozwiązania, które zautomatyzują i uatrakcyjnią funkcjonowanie Twojej strony - Ruby, Node.js, ASP, JSP, Python i wiele innych technologii.

[C++] Sortowanie przez wstawianie

Post 01.12.2006, 17:12:23

mam taki program, ktory wypelnia tablice losowymi liczbami a nastepnie sortuje te liczby. Mam jednak problem, gdyz chce aby program wypisal mi ile porownan zostalo dokonanych.
Czy ktos moze pomoc??

Oto kod co mam:
Kod: Zaznacz cały
#include <cmath>
#include <iostream>
#include <iomanip>

using namespace std;

const int liczba = 100;
int main()
{
  int tab[liczba],i,j,x;
 
  cout << "Tablica przed sortowaniem:\n\n";

  srand((unsigned)time(NULL));
  for(i = 0; i < liczba; i++)
  tab[i] = rand() % 100;
  for(i = 0; i < liczba; i++)
 
  cout << tab[i] << "  ";
  cout << endl;

  for(j = liczba - 2; j >= 0; j--)
  {
    x = tab[j];
    i = j + 1;
    while((i < liczba) && (x > tab[i]))
    {
      tab[i - 1] = tab[i];
      i++;
    }
    tab[i - 1] = x;
  }

  cout << "\n\nTablica po sortowaniu:\n\n";
  for(i = 0; i < liczba; i++) cout << tab[i] << "  " ;
  cout << endl;
 
  cout << "\n\nIlosc porownan w tablicy:\n\n";
 
  system("PAUSE"); return 0;
}
// ______ //
dafy
Posty: 100
Dołączył(a): 30.06.2004

Post 01.12.2006, 23:35:43

Twój temat pasuje mi do działu Zaawansowane Technologie. Dlatego tam go przenoszę.
pamiętaj error_reporting(E_ALL) to droga do sukcesu
Jeśli usunąłem Twój temat z działu WebBazar zanim napiszesz PW przeczytaj regulamin działu WB.
Kuternoga
Witold Gałka

dissolved boy

Posty: 6058
Dołączył(a): 13.07.2003
Lokalizacja: Łódź

Post 02.12.2006, 19:05:47

Sam chyba nie pisałeś tego kodu? Zwłaszcza widzę to po tym jak sformatowałeś kod.
Podpowiem Ci:
jeden z warunków w pętli while odnosi się do tablicy. Wniosek jest prosty wszystkie iteracje while jakie się odbędą w programie są porównaniami.
wystarczy więc to zliczyć.
pamiętaj error_reporting(E_ALL) to droga do sukcesu
Jeśli usunąłem Twój temat z działu WebBazar zanim napiszesz PW przeczytaj regulamin działu WB.
Kuternoga
Witold Gałka

dissolved boy

Posty: 6058
Dołączył(a): 13.07.2003
Lokalizacja: Łódź

Post 03.12.2006, 19:24:07

tak, ja tego nie pisalem, korzystalem z gotowych programow. Pozatym jestem poczatkujacy, ale juz doszedlem do tego wczesniej jak to trzeba zrobic. Dokladnie tak jak to napisales.
dzieki za cynk, pozdro
// ______ //
dafy
Posty: 100
Dołączył(a): 30.06.2004


Powrót do Alternatywne technologie


 


  • Podobne wątki
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

Hosting, Domeny, SSL

Subskrypcja

Mamy 50460 zarejestrowanych użytkowników.
Najnowszy użytkownik: GwenSDickey


Nasi użytkownicy napisali:

  • 935696 wiadomości
  • w 246595 tematach

Najnowsze wpisy na blogu

Najnowsze artykuły

Najaktywniejsi (ostatnie 30 dni)